fbpx

Criza din Grecia, văzută prin filtru personal.

Grecii cu siguranță sunt niște oameni relaxați.

Înainte să plec în concediu la greci, m-am agitat puțin să fac rost de numerar, să merg pregătit în Grecia, pentru că exista posibilitatea să nu mai poți face mare lucru fără numerar. Din experiențele trecute știam că cel mai convenabil curs valutar era direct la bancomat (să-mi scot de la ei din țară bani). În fine, mi-am făcut eu niște calcule și am zis că mă risc, nu merg cu toți banii cash la mine (sincer, nu sunt adeptul banilor numerar din 2 motive: 1. Că-s tălâmb și-i pierd, 2. Mi-e frică de hoți) și o să văd acolo ce o fi.

Înainte de data de 30 iunie nici nu s-a pus problema să nu pot plăti cu cardul… în locurile unde aveau montat POS. După anunțarea deciziei, colapsul Greciei, limitarea tranzacțiilor cu numerar a bancomatelor la doar 60 EURO/zi, au mai trecut două zile (nu glumesc!) până când au reacționat și ei. Iar reacția lor nu a fost una exagertă, panicoasă… chiar a fost o tavernă care ne-a acceptat plata cu cardul, după ce inițial ne-a spus că nu mai acceptă.

Deci în primele zile nici gând de criză în Grecia… în rândul populației. Da, erau cozi la bancomate, dar nu cine știe ce.

Acum, la final de #ClujX, după ce am fost prin zone mai urbane, nu neaparat mai puțin turistice, dar în zone unde lumea nu trăiește strict din turism (pentru că pe insule preponderent acesta este modul în care lumea își câștigă traiul), pot să spun că oamenii din Grecia sunt relaxați.

Cu fiecare om cu care am avut ocazia să povestesc, am povestit de criza prin care trece țara lor și toți, dar absolut toți erau relaxați. Nu își făceau griji pentru ziua de mâine, ba chiar îmi explicau că pentru ei nu e o foarte mare problemă că nu pot să scoată mai mult de 60 EURO/zi pentru că în general nu cheltuie suma asta zilnic. Facturile curente, lunare, le plătesc prin OP, cumpărăturile săptămânale de la supermarket le achită cu cardul (pentru că tot ce înseamnă magazin mare, plata cu cardul este acceptată), iar o cafea, o plăcintă, o masă la o tavernă, nu se apropie de 60 de euro. Deci, din punctul ăsta de vedere ei sunt OK.

Își imaginau că turiștii poate au o problemă pe tema asta, dar totodată spuneau că oamenii ar trebui să vină pregătiți.

Personal noi am resimțit-o doar în achitarea combustibilului. TNT România este sponsorul principal al expediției cjx.ro (mulțumim încă o dată!), punându-ne la dispoziție o mașină și un card pentru alimentarea cu combustibil din rețeaua Routex. Aici au fost câteva probleme, în sesnul că trebuia să căutăm stațiile de alimentare care erau mai mari, pentru a fi siguri că ne vor accepta plata cu acest card. Ma rog, poate probleme e mult spus, mai corect e: aici am avut noi emoții, să ajungem de la o stație la alta, să putem alimenta… cu toate că acum, la final, dacă ma uit în spate, realizez că nici o dată nu am fost în situația să rămânem fără combustibil.

În rest nu am avut absolut nicio problemă. Tot ce a însemnat lanț de magazine internațional acceptă plata cu cardul, oamenii sunt extrem de primitori și dornici să te ajute: într-o tavernă care nu accepta plata cu cardul ne-a spus că nu e problemă dacă nu avem numerar, pentru că ei au foarte multe vase de spălat și că ne angajează. Serios acum, personal nu am simițit nimic schimbat anul acesta la Grecia, față de acum 4 ani, spre exemplu.

Cred că relaxarea oamenilor, nepanicării, este unu atuu în ceea ce privește trecerea unei națiuni printr-o situație extremă.

Așadar, concluzia:

  • din punctul de vedere a turistului: Criza nu exisță
  • din punt de vedere a celui care tranzitează Grecia, care are ceva treabă prin orașele mai mari: Criza nu există.

Voi, ați fost perioada aceasta prin Grecia, cum ați simțit criza?


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Ultima Transhumanta

Next Post

Donează sânge!

Related Posts