fbpx
fake news

Ce poți face pentru a opri dezinformarea | Ghid Misreport

În contextul alegerilor din SUA, NPR a făcut un mic ghid care explică ce poate să facă fiecare cetățean pentru a încetini valul de fals și dezinformare din apropierea sau din ziua alegerilor.

Printre sfaturile conținute în ghid se află și unul pe care îl putem folosi fiecare dintre noi: evaluați credibilitatea și autenticitatea sursei care vă oferă informații

NPR arată că e preferabil să vă luați informațiile de la jurnaliști sau publicații pe care le-ați mai frecventat și în care aveți încredere, mai degrabă decât de pe conturi sau pagini de pe rețelele sociale.

Verificați în ce e specializată sursa: de pildă, dacă primiți sfaturi despre geopolitică de la un actor sau sfaturi medicale de la un politician, e bine să vă întrebați cât din ceea ce vă spun e expertiză și cât e propria opinie, supusă erorilor.

La această listă, Misreport, în newsletterul #135, a mai adăugat câteva elemente de care să țineți cont atunci când dați peste o presupusă informație pe site-uri care își arogă statutul și aparența de publicații.

  • Verificați dacă site-ul are o căsuță redacțională, în care să fie menționați autorii materialelor pe care le citiți și managerii redacției, precum și date de contact mai serioase decât adrese de mail generice.
  • Verificați dacă site-ul își declară transparent proprietarii.
  • Verificați dacă site-ul respectiv are postată public și transparent o politică de corectură a conținutului.
  • În fine, dacă aveți cea mai mică bănuială că e posibil să vă aflați în fața unui fals, verificați dacă găsiți acel conținut și pe alte surse media credibile.
  • Puteți verifica credibilitatea publicațiilor internaționale apelând la instrumente independente care calculează scoruri de credibilitate, precum NewsGuard.

Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea au un proiect, un newsletter săptămânal despre dezinformare, Misreport, la care vă îndemn din toată inima să vă abonați:

Bonus: ”Fake news”: ce e și ce nu e


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Selecția mea de viniluri

Next Post

Nouă. 9 ani de Beard Brothers | Joi, 24 noiembrie @ /Form Space

Related Posts