fbpx

Yin si Yang

Rosia Montana, este si va fi un subiect de discutii muuuuulti ani de acum in colo. Pozitia mea referitoare la acest subiect, zic eu ca mi’am facut’o cunoscuta destul de bine, in toti acesti ani … am fost, sunt si voi fi pentru rosieni! Faptu’ ca in acest weekend am participat la un eveniment organizat de catre RMGC, nu inseamna ca am fost cumparat …. faptu’ ca ii bag in piSda mamii lor pe toti aia care sufera de asteniea de primavara, nu inseamna ca sunt impotriva celor care protesteaza impotriva minelor, legandu’se de portile de intrare cu lanturi … paradoxal de fier (da, nici mie nu mi’o venit sa cred ca fieru’ are legatura cu mina … ca doar eu stiu ca se cumpara din piata de la tarabele rusilor) … nu am nimic cu ei, serios … fiecare are dreptu’ la o opinie … acum, eu as prefera sa se poarte un dialog constructiv …

Rosia Montana, este si va fi un subiect de discutii muuuuulti ani de acum incolo. Pozitia mea referitoare la acest subiect, zic eu ca mi’am facut’o cunoscuta destul de bine, in toti acesti ani … am fost, sunt si voi fi pentru rosieni!

Faptu’ ca in acest weekend am participat la un eveniment organizat de catre RMGC, nu inseamna ca am fost cumparat …. faptu’ ca ii bag in piSda mamii lor pe toti aia care sufera de asteniea de primavara, nu inseamna ca sunt impotriva celor care protesteaza impotriva minelor, legandu’se de portile de intrare cu lanturi … paradoxal de fier (da, nici mie nu mi’o venit sa cred ca fieru’ are legatura cu mina … ca doar eu stiam ca se cumpara din piata de la tarabele rusilor) … nu am nimic cu ei, serios … fiecare are dreptu’ la o opinie … acum, eu as prefera sa se poarte un dialog constructiv …

Datorita faptului ca subiectu’ Rosia Montana, este unu care ma intereseaza direct, fiind un fost “localnic”, am participat la toate intalnirile (in limita timpului liber) care au avut ca subiect de discutie, sus numita localitate.

In acest weekend, am avut marea neplacere sa discut problema Rosia Montana si cu domnul Sorin Jurca, de la fundatia culturala Rosia Montana (sper ca am retinut bine, daca cumva am gresit va rog sa imi spuneti, si voi corecta), spun neplacerea, pentru simplu motiv ca stimabilu’, facea spume la gura doar cand a vazut ca am venit de la centrul de informare RMGC, si raspunsu’ la intrebarea: Ce propuneti d’voastra pentru localnici, a fost: pe mine ce ma intereseaza? eu am trei proprietati, cum eu mi’am gasit de lucru’, pot si ei sa isi gaseasca!

Serios, astfel de oameni fac rau comunitatii care se situeaza de cealalta parte a baricadei RMGC … pana la urma acesti oameni fac rau omenirii.

Nu e normal sa fi impotriva, doar de dragu’ de a fi impotriva … vino’ cu argumente, documenteaza’te, vino cu intrebari, du’te si traieste pe pielea ta … incearca sa intelegi putin procesu’, si apoi, o sa poti chiar sa contracarezi proiectu’ …

Dar, daca tu, esti doar un incult, care l’o luat pe nu in brate, nu vei face decat sa ajuti opozitia, si la final vei ramane un frustrat care a pierdut … in schimb, daca te documentezi putin, s’ar putea sa ai o surpriza …. s’ar putea sa aflii ca te’ai inselat … cine stie, poate dracu’ nu e asa de negru’

Scriu aceste randuri, pentru ca am fost extrem, extrem de dezamagit de prestatia domnului Sorin Jurca …. pana la stadiul de deranjat. Pentru ca proiectu’ RMGC sa nu deraieze de pe traseu, mi se pare normal sa existe aceste fundatii, asociatii nonguvernamentale, sa existe opozitie … mi se pare mai mult decat normal. Pentru ca, daca aceste ONG’uri, isi fac treaba bine, Rosia Montana are numai de castigat … intreaga Romanie are de castigat.

proiect RMGC

Ma repet, nu sunt unu pro RMGC, nu sunt nici impotriva lui …. sunt pentru rosieni … asa ca, va rog eu, faceti ceva in legatura cu domnul Sorin Jurca … orice, dar nu il mai lasati sa stea de vorba cu oamenii interesati de subiectu’ Rosia Montana, nu il mai lasati sa spuna intregii lumi, ca el si unchis’o care l’o crescut de mic copil, nu isi mai vorbesc din cauza ca unchis’o crede in proiectu’ RMGC, nu il mai lasati sa spuna tuturor ca pe el nu il intereseaza de restu’ comunitatii, nu il mai lasati sa spuna tuturor, ca unchis’o I’o vandut partea din casa, nu il lasati sa spuna ca el are trei proprietati, si ca nu vinde, fiindca el se descurca … nu il mai lasati sa vorbeasca in numele comunitatii Rosia Montana, nu il mai lasati sa vorbeasca ….


37 comments
  1. Un lucru sa fie clar pentru toti, se va distruge parte dintr-un patrimoniu natural si cultural al carui valoare n-o pot estima de aici. Dar daca este atata pam-pam in jurul acestui subiect trebuie sa aiba ceva valoare.

   Deci: Cei de la RMGC (cu Soros si semenii lui, care n-au alta treaba in viata lor, decat sa se concureze intre ei in privinta averii) vor distruge acest patrimoniu pentru ce? Pentru aur. Material, care nu se mananca, nu se bea si nu contribuie cu aproape nimic indispensabil la viata nimanui. Se fac bijuterii, sau se baga la seif pentru a constitui rezerve.
   Soros stie bine ca pretul aurului va creste. Va creste in continuare pentru ca NOI, oamenii lumii toti dorim siguranta si in modul nostru de gandire stupida credem, ca daca avem rezereve de aur suntem in siguranta. Pana acum am crezut ca daca avem depozite in banci sau imobiliare suntem in siguranta. S-a dovedit fals. Acum ne bizuim pe francul elvetian (parca asta n-at fi “paper money”) sau cei care se cred mai intelepti, incep sa schimba rezervele de bani si imobiliare pe aur. Doar ca aurul are si el rata de schimb, tot asa, ca toate celelalte valute. Si poate fi tot atat de instabil ca toate celelalte valute. Si daca nu vom avea ce a mânca nici aurul nu va valora nimic. Atat despre aur.
   Soros si semenii nu fac nimic altceva decat joaca cu aceste valute si celelalte valori (aur, diamant sau bonuri de valoare de orice fel), de fapt manipuleaza piata valorilor si in tot acest timp fac averi din ce in ce mai mari. Imi amintesc, un timp diamantul era de moda. Apoi bonurile de tezaur. Apoi lira sterlina a fost ingenunchiata, apoi s-a facut o incercare la ingenunchierea forintului maghiar. Acestea toate se intampla pe aceeasi reteta.

   Si in felul aceasta se poate distruge natura pe tot globul pentru ce? Pentru lacomia fara limite a catorva dementi.

   Eu in locul vostru v-as sfatui sa investiti in natura, in mediul inconjurator si nu in aur. Sa puneti bazele agriculturii sustenabile pe termen lung, sa investiti in voi, in familile voastre. Si sa nu fiti lacomi, pentru ca urmasii si urmasii urmasilor nostri nu vor avea unde trăi.

   Think Global, Act Local!

 1. Dude, you have a problem .
  Rosia Montana nu e a voastra sau a lor, e a urmasilor, urmasilor vostri/nostri .. in concluzie nu au/aveti dreptu`sa vindeti ceva ce nu e al vostru :)) ..

  Logic, nu ? Atata cat se poate la ora asta matinala 😛 ..

 2. Dintr-o alta discutie cred ca este cunoscuta si pozitia mea fata de “proiectul Rosia Montana”. Eu am doar doua chestii de spus aici:
  1. Daca asa urmeaza sa arate zona dupa inceperea exploatarii (ca in poza de mai sus), atunci sunt si mai convinsa ca nu voi fi niciodata de acord sa se inceapa acest proiect.
  2. Cetatenii din alte zone de munte de genul Rosiei Montane, in care nu exista zacaminte de aur sau de alt fel, cum traiesc? Sau ei nu mai traiesc? Sau nu au trait niciodata? Sau nu mai exista alte locuri de genul asta?…

  1. 1. asa arata acum (inainte de inceperea proiectului … in zona a fost exploatare … si asa a lasat statul roman)
   2. ei nu au depins de minerit, la ei in localitate nu s’a facut minerit de 2.000 de ani …. intelegi unde bat? 😉

   1. Pai nu, nu inteleg…, daca unii pot trai si fara, de ce nu pot si altii? Mai ales ca exista si vorba aia romaneasca, “tot invatul are si dezvat”.
    Ma rog, nu are rost sa incercam sa ne convingem reciproc pentru ca nu o sa reusim si pierdem timpul pretios in care de fapt ar trebui sa muncim… 🙂

    1. corcet Lucia. Oricum, sfatu’ meu, mergeti la Rosia, stati de vorba cu oamenii (evitati pe Dl. Sorin Jurca, gasiti pe altcineva), si apoi ma reganditi problema putin 😉

 3. Am fost de multe multe ori la Roșia și am rude în zonă (mai exact în Abrud). Rude care au lucrat în minerit. Dar m-am informat bine, din ambele părți și sunt de părere că proiectul va distruge zona. După 15 ani, va rămâne o zonă moartă fară nicio perspectivă de dezvoltare.

  Nu s-a putut face nimic, nu s-au putut accesa fonduri din cauza că zona era declarată monoindustrială ilegal (proces câștigat definitiv și irevocabil). S-a limitat orice posibilitate de dezvoltare. Presupun că nu v-au povestit asta cei de la rmgc, nu?

  Când opoziția proiectului a venit cu propunerea de includere în patrimoniul UNESCO, toți au sărit în sus că nu se poate. După ce s-a depus la minister unul dintre cele mai bine documentate proiecte de includere în patrimoniu UNESCO, ministerul s-a făcut că uită de proiect, după ce l-a lăudat.
  Inclusiv comisia UNESCO din România, s-a declarat că zona îndeplinește toate condițiile pt. includere, doar că trebuie ca ministerul culturii să trimită propunerea.

  Se tot zice că numai minerit se poate face în zona Roșiei Montane. Dar nu v-a zis de Rîmetea, fostă zonă cu mine de fier, dar care datorită ONG-urilor s-a dezvoltat super mult pe partea turistică. Iar acuma este o bijuterie de localitate cu toate casele renovate și o mulțime, o mulțime de turiști. Menționez că zona nu este așa bogată în patrimoniu cultural și natural, precum Roșia Montana.

  V-aș recomanda seria de articole din Adevărul: care sunt și pro și contra http://www.adevarul.ro/actualitate/rosia_montana/

  P.S. da, același comment l-am lăsat și pe tvdece.ro

  1. @Alex C: tu ai citit articolul meu?
   pentru ca nu vad legatura intre articol si comentariu tau … serios.
   Nu e bine ce faceti, nu e ok sa faceti copy-paste la la orice articol care contine Rosia Montana … 😉
   Ai stat de vorba cu domnul Sorin Jurca? … care e maru’ din acest articol?
   ai citit ce alte articole am mai scris despre rosia? …

   1. Da, am citit. Si l-am cunoscut pe Sorin Jurca. Chiar imi pare rau ca nu ati putut vorbi cu Eugen Cornea sau Eugen David, localnici din Rosia. Puteau sa va raspunda la intrebari mult mai usor.

    Am pus comentariu in continuarea comentariilor deja existente, care nu dezbateau neaparat problema Sorin Jurca.

    Orice ar fi, cum zici si tu, trebuie vazute ambele parti si dupa aia se poate trage o concluzie. Si cei anti si cei pro trebuie sa se informeze.

 4. Nu te mai mira, astia sunt oamenii care au ramas cu vorba aia, “sa moara si capra vecinului”. Doar pentru ca domnul are 3 proprietati si a reusit sa isi gaseasca un loc de munca nu inseamna ca toti prospera ca el. Somajul stiu ca in zona ajunge pe la 80%, sa faca el locuri de munca pentru toata lumea si dupa sa vorbeasca anti minerit

  1. buna ziua, vad ca va intereseaza mult problema somerilor. eu sunt din cluj si sunt somer, sunt foarte amarat si ca mine exista inca sute de persoane. as dori conform principiului pe care l-ati enuntat mai sus sa ne creati si noua locuri de munca sa nu va mai pese numai de dvs. ca si noi avem dreptul sa traim.
   multumesc

 5. Salutare! Tin sa te felicit pentru articol. Chiar este neutru, cel putin mi s-a parut muuuult mai neutru decat cel de la TVdece. Bravos!
  Minerii aia care au lucrat acum 20 de ani nu maiu sunt in stare sa lucreze astazi! Uitati de minerit in zona pentru ca nu ai cu cine. Asa-zisii mineri de profesie, saracii sunt deja ruginiti si probabil o mare parte la 2m sub pamant. Zona aia, clasa muncitoare, atatia cat mai sunt, ar trebui sa fie tineri (20-40 de ani). Ei, in cei mai bine de 20 de ani de cand nu mai sapa in mina sa nu0mi spuna nimeni ca au ramas doar cu tarnacopu’ in mana. Acestia sigur au gasit altceva de lucru, nu cred ca 80% din ei sunt muritori de foame! Sa va fie clar: in tara asta si oriunde in lume doar ala care nu vrea sa munceasca nu isi gaseste de lucru! (chiar ma bate gandul sa scriu un post pe tema asta – stay tuned)

  Si acum, criticile: omul are tot dreptul sa vorbeasca, dar in numele lui. Sunt oameni limitati care cred ca problemele lor sunt de competenta societatii, a primarului sau a legiuitorilor. Da, sunt probabil mai bine de jumatate de romani in prezent care cred ca problema lor e de marime cosmica, si ca din cauza lor s-a sinucis Amy Winehouse. Am ajuns sa vedem paiul din ochiul celuilalt si sa nu ne mai vedem parul din ochii nostri. Toti, inclusiv eu, cadem in acest pacat. Si e pacat nu de nivel ortodox, ci mai degraba social!

 6. Nu imi place rmgc pentru ca are ziar local in care se ridica in slavi prin toate sponsorizarile si actiunile intreprinse (vai ce lucruru nobil cand ai in spate magnati cu bani grei care oricum nu au de pierdut), urmaresc in primul rand imbogatirea lor si nu dezvoltarea zonei (una zic si alta vor) si daca e sa distruga zona in ultimul hal (cel mai crunt scenariu) cine raspunde, dar mai ales cum si la ce folos??????????
  Nu am solutii pentru acea zona, dar stiu un lucru si anume ca daca implementezi in capul oamenilor ca ei trebuie sa se intoarca la minerit ca numai asta stiu si ca cei ce se opun exploatarii le vor raul saracii oameni chiar nu vor mai incerca sa se reprofileze.
  Inca una…sunt ceva ani buni de cand s-a oprit exploatarea, multi fosti mineri au ajuns in acest timp la varsta de pensionare, iar in tot acest timp tineri care ar fi trebuit sa le ia locul (sa invete meserie) au invatat cu totul altceva (ciuciu mineri).
  Nu am gasit inca omul suficient de documentat cu studii in domeniu si eventual cu practica in minerit in care sa am incredere ca nu ma abureste cu detaliile privind exploatarea la rosia montana si asta pentru ca daca stai cu unul documentat de la rmgc te convinge ca va fi totul bine daca exploateaza ei si la fel daca stai de vorba cu unul contra rmgc te convinge ca nu e bine sa exploateze rmgc.
  Cele expuse mai sus sunt pareri nedocumentate..este ceea ce vad si simt.

  1. 1. ma kane: normal ca urmaresc sa castige … estic ulmea, nici ONG’urile nu lucreaza pe gratis … ia intereseaza’te ce salarii au!
   2. se depune o suma ca garantie, suma reprezinta de cateva ori banii necesari sa faca ce au de facut … in cazu’ in care nu fac, nu li se mai dau banii inapoi (de aiic si termenu’ de garantie 😉 )
   3. daca nu ai, nu vorbesti.
   4. gresit, explolatarea de la rosia poieni inca exista 😉 Tinerii au plecat din tara ca nu au ce sa munceasca
   5. ai cautat?
   6. ma gandeam eu
   7. te pup, da mai taci cand nu ai nici o treaba cu un subiect! 😀

   1. @ciulea: tu ai vazut cu ochii tai contractul semnat intre RMGC si stat? sau vorbim numai pe povestile RMGC? imi pare rau, dar nu pot sa am incredere nici in RMGC si nici in statul roman. am incredere in ceea ce sta scris si in banu’ pus bine in contul de garantii! ATAT! si pana nu le vad alea, chiar cred ca sunt abureli orice promisiune.
    iar daca sunt oameni acolo care au argumente solide (fosti mineri care stiu ce inseamna sa folosesti sute de mii de tone de cianura), nu vad de ce inclini sa crezi unu care-ti spune ca el nu va face asa ceva. lasa-l in ma-sa pe muistul de Jurca – nu-l cunosc, dar din ce spuneau toti e un frustrat cu creier de gaiana. cu asta v-ati ales sa va puneti mintea?!?! ignorati-l! auziti vocea celor care sunt in stare sa poarte o discutie si sa aduca argumente. nu ca el e orfan si ca s-o certat cu unchisu! stiu ca sunt mai multe ong-uri acolo, voi fix pe el l-ati gasit? sau v-o trimis Hosu la el stiind ca va v-a da pe spate? voi ziceti ca ati incercat sa ascultati cealalta parte a povestii – ei bine, nu ati facut decat sa mergeti orbeste la ala la care v-o trimis concurenta! ma voi documenta serios despre ONG-urile de acolo si voi pune un post documentat pe site. voi merge in rosia si voi asculta pareri, voi pune intrebari. si la rmgc.
    luminati-va si nu mai mergeti ca vitele dupa ala care are clopotu de gat!

    1. daca nu crezi decat ce e scris, atunci nu crede pana la capat 😉
     nu imi spune mie ce e in rosia … eu am locuit acolo!
     nu imi spui tu mie cu cine sa vorbesc … nu de alta, da 90% din vecinii lu’ bunica’mea or plecat … ca nu mai aveau ce sa munceasca.
     articolu’ asta e un articol menit sa deschida ochii ONG’istilor … sa vada cine e dusmanu’ rosienilor. ma repet: eu sunt pentru rosieni voi sunteti impotriva la RMGC sau cu RMGC … nici unu pentru rosieni!
     asa ca permite’mi sa iti spun ca nu ai nici cea mai mica idee cu cine vorbesti …

 7. Uite fix stilul asta de oameni nu trebuie sa aibe nici o finctie de conducere. Atitudinea lui, eu am , restu ce mai conteaza, e cea mai proasta posibila. Sa vina cu alternative, nu cu un scurt “sa se descurce” pentru ca nu toti s-au nascut in puf ca el

 8. buna dan, ziceai ca imi dai si mie un quest post cu rosia. as vrea sa il fac acum pe uiched dar intrebarea mea este despre ce sa scriu? aveti o lista de intrebari sau nelamuriri cu care ati ramas in urma vizitei, sau cum sa facem?
  multumesc
  sorana

  1. buna sorana,
   sfatu’ meu e sa iti construesti articolul astfel incat sa te faci inteleasa si de catre cei care nu au fost la rosia montana (acum, sau altadata) …
   si tot ca sfat, incearca sa nu faci un articol kilometric, cu taspe mii de linkuri catre alte articole interminabile … stiu ca rosia e un subiect complex, dar totodata mai stiu ca daca e construit asa articolu’ nu va fi citit in intregime … si noi nu vrem asta
   o sa iti dau mail ca sa ai adresa mea … si merci ca ai raspuns la “provocare”

 9. OK, nu-l mai lasam pe Jurca ala sa spuna nimic nimanui. Ii bagam pumnu-n gura. Da’ RMGC-ului? Pe ei ii lasam sa ne spuna despre “Scrisoarea pentru Romania”, despre ce investitie grandioasa si ce castig magic aduce exploatarea-n tara? Bai, corcodel, ti-a placut weekendul la Rosia? Ai mancat bine? Te-ai distrat? Ai mai vrea si-alta data? Tot pe banii lor?

  1. ba gigi contra, vad ca esti frustrat rau! in primu’ rand citeste articolu’, dupa care il mai citesti inca odata. apoi, tragi aer in piept, bei un pahar de apa si’l mai citesti inca odata … bag de seama ca faci spume la gura cum auzi ceva de rosia montana.
   Dupa ce termini de citit, chemi un amic sa iti explice articolu’ … si apoi inchizi compu’ … nu iti permiti sa comentezi …
   Ma, io m’am legat strict de domnul sus amintit.
   Nu vad ce legatura are faptu’ ca excursia mi’o fpst platita cu concluzia ta … nu inteleg de ce ai facut asa spume la gura si nu te’ai putut controla. Mai citeste inca odata articolu’!
   Citeste comentariu’ lu’ Sorana si raspunsul meu.
   Trage aer in piept si inchide pagina.
   Daca urmatoru’ comentariu nu e la subiectu’ articolului il voi modera!

 10. asa e m’am vandut!
  pot sa ma pensionez… BTW a avut careva interesu’ sa citeasca articolu’ … nu. ma asteptam de la asa zisele steuri de stiri sa citeasca, dar de la cei care imi comentati … sunt curios ce o sa comentati la guestpostu’ de Luni a Soranei …

 11. tot spui ca nu esti nici pentru nici contra proiectului, ca esti pentru cei din Rosia Montana…bun, foarte bine. Dar de ce nu scrii despre ei: cum le merge? unii au vandut si au plecat…le merge mai bine? cei care au ramas, le merge mai bine? celor care au ramas, le va merge mai bine in 5 ani? in 10? in 20? dar copiilor lor? vor fi rosienii cei care vor lucra in exploatare daca ea se va face? sunt calificati sa lucreze acolo? cat timp vor avea de lucru? ce vor face dup-aia? copiii lor vor ramane acolo sau vor pleca? si daca raman, din ce vor trai? in ce fel de mediu vor trai?
  scrie despre comunitatea din Rosia, despre ce s-a ales si ce se va alege din ea, nu despre un tip care s-a sculat cu fata la cearceaf intr-o zi si n-a avut chef sa stea la discutii cu tine. hai sa pornim dezbaterea aia…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Am cunoscut’o pe COCO

Next Post

WANTED: PHP developer!

Related Posts