fbpx

Viitorul este acum. Hai să-l testezi la Untold

Acum ceva timp am lansat o idee în cercul meu de prieteni, restrâns, din offline și anume:

Cum ai prefera să călătorești (din perspectiva turistului): instant, virtual, prin instalarea unor echipamente care să-ți stimuleze simțurile, făcându-te să te simți exact în locul pe care vrei să-l vizitezi. Sau clasic, offline? Să iei avionul, apoi mașina, apoi să te plimbi pe jos. Cum și mai ales de ce? (foarte important: nimic din ce ai face offline nu poți să faci și virtual!)

Știu, în primă fază toată lumea e tentată să respingă ideea de a călători virtual, iar presupunerea mea este că se respinge pentru că oamenii nu sunt convinși că vor avea o experiență reală, autentică. Dar cred că odată cu apariția tehnologiei 5G, această problemă dispare.

Probabil ai tot auzit vorbindu-se despre 5G, dar totuşi ce este? Cum funcţionează şi mai ales cu ce ne ajută?

Tehnologia 5G implică multă inovaţie, cercetare şi procese complexe, iar pentru început se vor folosi aceleaşi antene şi frecvenţe pe care le folosește tehnologia 4G.

5G reprezintă un salt tehnologic important, ce promite un nou nivel de comunicaţii care va schimba lumea serviciilor oferite azi. Această nouă tehnologie ne va permite să ne bucurăm de viteze de internet mai mari decât actualul 4G, dar şi de latenţe scăzute, adică un timp de raspuns al semnalului aproape instantaneu.

5G înseamnă însă mult mai mult decât viteze mari de download, aplicaţii de video streaming, realitate augmentată sau transmisiuni video în format 8K. Această tehnologie va oferi conectivitatea necesară aplicaţiilor şi serviciilor B2B precum Industry 4.0, SmartHomes si SmartCities, eHealth sau IoT, ajutându-ne nu doar să comunicăm mai rapid ci şi să ne îmbunătăţim viaţa de zi cu zi

Orange ne dă în premieră întâlnire cu tehnologia 5G la Untold

 • Transmisiuni live în VR 360 prin intermediul tehnologiei 5G
 • Demonstraţii 5G în condiţii reale de utilizare
 • Viteze 5G de peste 1Gbps

Concret, în cadrul unui eveniment de anvergură precum festivalul Untold, vom putea, alături de mii de alte persoane, să beneficiem de conectivitate neîntreruptă, garantată prin ceea ce Orange numește network slicing

Untold este contextul ideal pentru a pune în valoare tehnologia 5G, având în vedere volumul foarte mare de conținut care este generat de utilizatori în cadrul festivalului, în comunicarea personală sau pe rețelele sociale. Pentru a demonstra capabilităţile 5G, Orange a ales Samsung ca partener pentru implementarea la festival a celor mai noi echipamente de rețea 5G în zona Cluj Arena.

Viitorul, așa cum spunem și în titlu, nu este atât de îndepărtat pe cum tindem să credem. Serios, ați fost atenți la viteza cu care s-au schimbat lucrurile în ultimii 20 – 30 de ani. Am ajuns în stadiul în care invențiile fantastice din filmele SF de acum câțiva ani, să fie realitatea în care ne trăim viața.

Inovații precum HD Voice şi HD Voice Plus, care îmbunătăţesc considerabil calitatea apelurilor, sau serviciile Apel 4G şi Apel Wi-Fi, prin intermediul cărora ne bucurăm de conexiune instantanee şi de mai multă flexibilitate, sunt doar câteva din inovaţiile de care avem parte.

Alături de acestea se adaugă recent lansata tehnologie eSIM, prin intermediul căreia ne putem conecta la rețeaua mobilă Orange simplu și rapid, fără a mai avea nevoie de cartelă SIM.

Practic putem instala mai multe numere de telefon pe un singur dispozitiv mobil, pe care le să le folosim în mod alterativ în funcţie de context şi nevoi. 

Rețeaua 5G la Untold

 • Spectrul folosit – 100 Mhz în banda de 3.4-3.8 Ghz 
 • Echipament de rețea Samsung – 5G Massive MIMO Units
 • Demonstrația 5G realizată de Orange și Samsung Networks utilizează soluții Samsung precum 5G Massive MIMO Units (MMU) compatibile cu frecvența 3,4-3.8 GHz, precum și soluții radio 4G LTE compatibile cu banda de 800 MHz

Demo pe tehnologia Samsung @ Untold:

 • Nu mai este necesară proximitatea cerută de Wi-Fi sau Bluetooth, ceasul sau orice alt dispozitiv putând fi folosit independent de device-ul principal, fiind direct conectat la rețeaua Orange.
 • Se pot primi sau efectua apeluri, trimite SMS-uri sau accesa internetul chiar dacă telefonul este închis. 
 • Dispozitive demonstrație:
  • Samsung Galaxy Watch 4G 42mm
  • Samsung Galaxy S10 plus 4G

Priorităţile noastre sunt strâns legate de nevoile clienţilor, în special de dorinţa acestora de a beneficia de conectivitate neîntreruptă, dar şi de cele mai bune servicii în reţea. Toate acestea sunt susţinute de investiţii anuale în dezvoltarea reţelei de peste 100 milioane de EURO.
Acum, împreună cu parteneri tehnologici precum Samsung, dar mai ales alături de clienţi, ne propunem să demonstrăm performanţele reţelei 5G. 5G reprezintă un salt tehnologic important, ce promite un nou nivel de comunicaţii, care urmează să schimbe lumea serviciilor oferite azi.

Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer, Orange România.

 


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
UNTOLD 2018 - day 4

Acrobați internaționali, instalații de foc, carusel tradițional englezesc și multe alte surprize ne așteptă în tărâmul magic UNTOLD

Next Post
UNTOLD 2019 ziua 1

Untold ziua 1 | It was an Unbelievable Thursday and it was just the beginning!

Related Posts

Facatura!

Vineri, printre multe peripetii, ajungem la Buftea si ne asezam pe locurile noastre. In fata noastra erau sutinatorii…
citește mai mult