fbpx

Valorile morale și cultura civică

M-am ținut cât se poate de departe de subiectul Violul de la Văleni (refuz să spun fata violată, pentru că în contextul dat e irelevantă informația privind sexul victimei), din simplul motiv pentru că am observat că de fiecare dată se fac derapaje grave de la subiectul și problema în sine, și anume violul.

Nu am să vorbesc despre asta acum, ci despre valorile morale pe care la avem… unii mai mult decât alții.

Să fie și ei violați în fiecare zi la pușcărie!

Deci cum, condamnăm violul… printr-un viol? Sau, de fapt nu condamnăm violul, ci mai degrabă atitudinea obraznică a violatorilor o condamnăm prin viol. În fine, orice am condamna nu mi se pare normal să o facem printr-un viol. Punct și de la capăt, ca să înțeleagă toată lumea: prin faptul că lumea se bucură că aceștia vor fi violați, spun, nu direct și prin alte cuvinte, că în anumite cirmustanțe violul e bun… pentru că victima l-a căutat, că l-a meritat. Nu? L-a căutat prin atitudine (fata prin îmbrăcăminte, vinovatul prin aroganță), că a meritat să fie violata (fata prin faptul că era ușuratică – e irelevant dacă era sau nu – iar, victima prin fapta sa).

”Dacă erau nişte amărâţi mai spuneai, dar sunt oameni la locul lor, oameni gospodari care acum trag necazul ăsta din cauza uneia care a ridicat coada” – Adevărul

Deci nu fapta în sine e importantă, ci mai degrabă familia din care provine…. și ne mai mirăm că punem etichete pe țigani, oameni cu orientare sexuală diferită de a noastră, femei, bărbați etc? Serios, ne mirăm?

Cultura civică are un rol esenţial înformarea comportamentului democratic al cetăţeanului. Prin această disciplină se încearcă realizarea unor obiective fundamentale cum ar fi dezvoltarea spiritului de toleranţă, acceptarea diferenţelor, cunoaşterea şi respectarea normelor morale şi juridice ale societăţii româneşti, schimbarea atitudinilor negative faţă de normele regimului democratic, înţelegerea drepturilor şi responsabilităţilor cetăţenesti etc Locul Si Rolul Disciplinelor in Cadrul Curriculumului

Poate ar fi interesant să ne ocupăm de noua genrație, să reintroducem cultura civică în programele școlare (în adevăratul sens al implementării) și poate ar fi bine ca pe lângă campania Nu înseamnă NU să avem și o campanie de informare civică.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

#EatThis!

Next Post

Resurse utile #004 – 4G Fun Kit

Related Posts