fbpx

Oameni și rădăcini

România are valoare culinară. Poate nu avem cultura ieșitului și mâncatului în oraș, dar cu siguranță avem valoare culinară. Avem destul de multe exemple în acest sens, ne-a demonstrat Radu Anton Roman și ne demonstrează zi de zi Mircea Groza.

Oameni și Rădăcini este un proiect despre originile gustului, patrimoniul gastronomic local
și cei care le prețuiesc, pus în scenă de oamenii de la Via Viticola & Domeniile Prince Matei.

Credem în pamânt și în importanța păstrării tradițiilor. Ca niște adevărați cai liberi, am cutreierat țara ca să-i găsim pe cei care gândesc ca noi și trăiesc prin rădăcinile adânc înfipte în moștenirea lăsată de străbuni.

Solène Cesbron, Via Viticola & Domeniile Prince Matei

Săptămâna trecută, în cadrul TIFF.20, am participat la cina gastronomică Oameni și Rădăcini, organizată de vinul Caii de la Letea – Volumul II.

Serialul video „Oameni și Rădăcini” este un proiect prin care Caii de la Letea caută originea gustului autentic românesc și pe artizanii acestuia. Al treilea episod, pe care l-au prezentat în cadrul evenimentului, are în centru gusturile Moldovei. Regăsite și povestite de chef Andrei Chelaru.

Chef premiat de ghidul gastronomic Gault&Millau, Andrei Chelaru, protagonistul acestui al treilea episod, a creat un meniu special de șase preparate, care au fost asociate vinurilor Caii de la Letea, gama Volumul II.

  • Bulzișor cu brânză de burduf, chips de brânză de Apuseni, piure de spanac, slănină fiartă-n borș, pudră de leuștean
  • Ișler savuros cu pate de păstrăv afumat și cireșe murate, sos de busuioc verde
  • Budincă de smântână cu usturoi copt, burtă de vită crocantă, gălbenuș deshidratat, sos de gogoșar, pătrunjel verde
  • Mușchi de mangaliță, sos de varză roșie, sos de roșii cu ierburi, mămăligă învelită în mangold, piure de varză roșie, chipsuri de mămăligă, jumeri de slănină, smântână afumată
  • Înghețată de borș cu leuștean
  • Ișler cu cremă de rozmarin și trandafir, sos dulce de spanac

Primele două episoade Oameni și Rădăcini au explorat Dobrogea, prin gastronomul Radu Dumitrescu, respectiv Transilvania, unde gazde au fost Ion Bebeșeală și Mara Oana.

Oameni și Rădăcini este un jurnal pe gustul meu. Un proiect menit să aducă valoarea și cultura gastronomică locală mai aproape de noi, consumatorii. Îmbină cele două plăceri ale mele: mâncarea și vinul.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Provocare pe care

Next Post

Sustenabil. Festival?

Related Posts