fbpx

Muzeul Farmaciei

Muzeul farmaciei, cred ca este singuru’ loc, care se afla la 50 de m de KM zero a orasului Cluj Napoca, intr’un colt, si tot odata singura cladire pe langa care, oricine a fost cel putin odata in acest minunat oras, numit Cluj, a trecut … fara sa observe minunatiile care se ascund in spatele usilor!


View Larger Map

Cladirea, Casa Hintz, monument istoric, se afla in prag de retrocedare … si dupa cum bine spune stimabilu’ Aronet:  Vino la Muzeul Farmaciei. Înainte să dispară!

Avand in vedere ca in 1573 cladirea a adapostit prima farmacie din Cluj, in 1752 cladirea a fost inchiriata farmacistiilor … primul fiind Tobias Mauksch, incepand cu a 2-a jumatatea a secolului XIX casa si farmacia a intrat in posesia familiei Hintz … ramand a lor pana la nationalizarea de dupa cel de’al 2’lea razboi mondial, farmacia SF. Gheorghe (sub aceasta denumire a fost cunoscuta) a functionat pana in 1949 … in prezent cladirea adaposteste Colectia de Istorie a Farmaciei …. toate cele mai sus expuse, o fac unica in lume!

Ghidul Muzeului, Radu Crisan, ne vorbeste despre situatia cladirii in ziua de azi (merci groparu pentru filmare):

Radu Crisan, super-ghidu’ muzeului, va va indruma pasii intr’o super calatorie, pe care o presara cu tot felu’ de detalii picante (la doar 5 lei … ca atat e biletu’) si avand in vedre cate stie, eu tind sa cred, ca a gustat din elixiru’ tineretii …. prafu’ de mumie, care, face parte din cele peste 3.000 de exponate datate incepand cu secolul al XVI-lea!

Poze furate de pe contu’ de facebook a muzeului, fotograf Radu Neag!

Prin aceasta actiune am vrea sa sensibilizam autoritatiile locale Cluj, sa salvam acest  loc unic in lume, si totodata sa va deschidem si d’voastra ochii … pentru ca asa cum spuneam la inceput, cred ca e singura cladire, pe langa care au trecut zeci de mii de oameni, si nu au stiut ce au ratat!

Avand in vedere ca acest articol a fost scris inainte ca eu sa ajung la muzu’ farmaciei, si avand in vedere ca aseara am fost sa il vizitez (merci Stefan de invitatie) va anunt inca de pe acum, ca urmeaza inca un articol cu propriile materiale!


comments

Dan Ciulea

Antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de fotografie si calatorii. Ma gasiti pe: Twitter, Instagram, Facebook

You may also like...

6 Responses

 1. M-aţi făcut curioasă! Trebuie să îmi fac timp să dau şi eu o tură pe acolo!
  Frumoasă iniţiativă!

 2. Doina Adam says:

  Clujul are multe locuri frumoase pe langa care oameni trec fara sa le observe. Sper totusi ca in viitorul apropiat sa se schimbe lucrul asta!

 3. Daniela says:

  Nu stiam ca exista un muzeu la farmaciei. Habar nu aveam de asta.

 1. October 26, 2011

  […] Campania “Salvati Muzeul Farmaciei” a luat nastere la initiativa lui Andrei Aronet, caruia ii multumesc ca m-a invitat, si ii multumesc ca are idei geniale (cand vrea). Au mai scris despre Muzeul Farmaciei urmatorii: Ștefan Teișanu, TVDeCe, Andrei Aroneț, Mironeasca, Dragoș Mone, Daniel Rus, Teodora Fegari, Sigina, Psaico, Zăineasca, eVasile, Dan Ciulea. […]

 2. October 31, 2011

  […] scris zilele trecute un articol  … general despre muzeul farmaciei … articol scris, cu mult inainte sa calc in acest loc incarcat cu atata […]

 3. October 31, 2011

  […] Mone, Daniel Rus, Teodora Fegari, Sigina, Psaico, Zăineasca, eVasile, Dan Ciulea, Groparu si […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.