fbpx

Music Gallery | Cluj-Napoca

În toată nebunia din zilele astea (sincer să fiu, zilele astea au început în 2020 și au continuat în 2022) oamenii fain de la JiP își găsesc energia de a face lucruri care să aducă zâmbete și speranță în viața noastră. Music Gallery, în cazul de față.

Creată de echipa din spatele Jazz in the Park împreună cu experți din domeniu, expoziția este menită să prezinte muzica într-o altă lumină decât printr-un concert. Explicând aspectele sociale și înțelegând practicile din spatele muzicii și a industriei muzicale, vei putea percepe muzica atât ca un hobby, o formă de artă cât și ca un job.

Am concentrat într-o galerie de cca. 300 mp aspecte care ne plac nouă despre muzică și experiențe care credem că sunt benefice pentru vizitatori.

Oferim o lecție despre muzica jazz dintr-o perspectivă socială și istorică, respectiv am creat un context în care fiecare participant poate descoperi echipamente, fie că sunt instrumente, fie că sunt scule de redare a muzicii.

Este atât despre muzică, cât și despre sunet.

Alin Vaida – director proiect Music Gallery

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 25 martie – 23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și, pe lângă programul normal de vizitare, va găzdui concerte, prezentări de echipamente și alte evenimente speciale.

Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adult, 15 lei elevi / studenți / pensionari și se pot achiziționa online de pe iabilet.ro.

Expoziția este construită în jurul a 3 teme speciale:

  • Listen / Ascultă: publicul va putea asculta fie pe vinil, fie în format digital, cei mai importanți muzicieni de jazz, de la originile genului până în zilele noastre. De asemenea, redarea muzicii se va face folosind tehnologii variate: de la căști audio speciale, la sound dome-uri care canalizează sunetul și camere acustice construite în cadrul galeriei;
  • Learn / Învață: Jazz-ul va fi prezentat din multiple perspective publicului participant. Muzica e mai mult decât artă și are o influență puternică în istoria și cultura multor locuri din lume;
  • Explore / Explorează: Nu în ultimul rând, publicul va putea testa instrumente, va avea acces la lecții de muzică și vor putea servi o mică mostră din ce înseamnă să fii muzician.

Music Galley nu e muzeu!

Este o galerie imersivă care te invită să explorezi evoluția jazzului prin intermediul sunetelor, al instrumentelor și al informațiilor interactive.

Timp de o lună vei putea să experimentezi sunetul autentic al jazz-ului, să descoperi muzica celor mai mari jazziști din lume, să-ți ascuți auzul prin testarea unor sisteme hi-fi, să înveți să cânți la pian, tobe sau chitară cu ajutorul unor sisteme de software smart sau să afli mai multe informații despre cum a influențat jazz-ul lumea în care trăim.

E un loc pentru iubitorii de jazz și pentru cei curioși să învețe mai multe despre muzică, într-un mod captivant. Teoriile lui Fibonacci și efectul muzicii asupra emoțiilor subconștiente ale oamenilor, perioada prohibiției și vocile feminine din jazz.

Un loc pentru concerte, evenimente speciale, adresate atât publicului larg, cât și copiilor. Un loc în care să asculți, să înveți și să explorezi.

Expoziția are următoarele secțiuni:

  • Originile Jazz-ului: o incursiune în timp care arată de unde a pornit Jazz-ul și cum a influențat alte genuri muzicale existente și în prezent;
  • Legendele Jazz-ului: o selecție de albume grupate pe decade, care prezintă cei mai mari artiști și cele mai influente albume muzicale produse vreodată, care vor putea fi ascultate pe vinil, la fața locului;
  • Perioada prohibiției și evoluția Jazz-ului în acea perioadă: prezentarea perioadei definită ca fiind „The Golden Age of Jazz” dintr-o perspectivă socială;
  • Jazz-ul în România: apariția jazz-ului la noi în țară, impactul acestuia în perioada comunismului și evoluția lui până în zilele noastre;
  • Jazz-ul Nordic: adaptarea Jazz-ului la stilul scandinav de creație artistică;
  • Influențele jazz-ului în alte genuri muzicale: o cameră de audiție în care publicul va putea descoperi modul în care țări sau grupuri demografice au preluat Jazzul și l-au interpretat, născând astflel genuri precum afrobeat sau chiar hip-hop;
  • Game room – o sală cu simulatoare de instrumente și jocuri de trivia cu muzică;
  • Prezentări de echipamente: un listening room, sound dome-uri, și alte echipamente de ascultare;
  • Jazz in art: o secțiune cu lucrări de artă care interpretează jazz-ul și în alt fel decât muzical, create de tineri artiști din România;
  • Un spațiu de concerte live;
  • Istoria Jazz in the Park: o retrospectivă a impactului cultural și comunitar pe care un festival l-a avut la nivel național.

În perioada în care expoziția va fi deschisă, organizatorii vor implementa un program special, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu, în care aceștia vor beneficia de tururi ghidate dedicate, sub titlul Ora de muzică.

hai și tu la

Music Gallery Cluj


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Programul lunii martie la TM2023 si linii de finantare deschise pentru operatorii culturali

Next Post

Un nou val de artiști la UNTOLD 2023

Related Posts