MORÁLĂ, morale, s.f. 1. Ansamblul normelor de conviețuire, de comportare a oamenilor unii față de alții și față de colectivitate și a căror încălcare nu este sancționată de lege, ci de opinia publică; etică. ♦ Comportare (lăudabilă); moravuri. 2. Disciplină științifică care se ocupă cu normele de comportare a oamenilor în societate; (concr.) carte care cuprinde aceste norme; etică. 3. (Fam.) Dojană, mustrare. ♦ Concluzie moralizatoare cuprinsă într-o scriere, mai ales într-o fabulă; învățătură. – Din lat. moralis, fr. morale. [via]
Cu alte cuvinte, din punct de vedere lingvistitc sintagma de “morala” cuprinde asamblul normelor comportamentale individuale fata de propria constiinta cat si fata de colectivitate, in asa fel ca aceste relatii sa nu provoace distorsiuni in normele stabilite de societatea in care traieste individul.
Moralitatea este o virtute, care se schimba in timp, sa va dau un exemplu:
Este ceva inadmisibil sa te casatoresti cu fratele/sora ta (in zilele noastre) dar aduceti-va aminte ca in trecut (pe vremea romanilor daca nu ma insel) era o onoare acest lucru! sau in perioada interbelica (sper sa nu ma insel) fumatul era o chestie onorabila, “domnii” si “doamnele” practicau aceasta activitate morala plini de ei … astazi nu e privit prea bine un fumator… nu crezi? vezi daca primesti transplant de plamini in cazul in care ai facut cancer si esti fumator!
Si ca sa ajung la ideea de baza a acestui articol, am impreia ca a inceput din nou sa se schimbe notiunea de “moralitate”! Sincer pana nu demult era inacceptabil ca o fata de 16-17 ani sa se mozoleasca inpublic, acum cred ca sunt scoase afara din gastile lor, daca la varsta de 12 ani sunt inca virgine. Mintitul era o fapta imorala, condamnata puternic de catre societate, astazi mi se pare ca e o virtute… ce frumos minte ala! Grandomania, la fel era o activitate practicata doar de catre “imoralii” societatii, astazi persoanele acestea sunt la mare cautare!
Va intreb:
Gresesc? sau chiar suntem in era schimbarii conceptului moralitatii?
Cred ca Friedrich Nietzsche a prevazut extraordinar:
Moralitatea este instinctul de turma al individului
Nu gresesti deloc, chiar suntem in era schimbarii conceptului moralitatii si cred ca nu e de bine 🙂
.-= Biluţǎ´s last blog ..Tu ce iti doresti? =-.
schimbarea ca schimbarea..mi-e teama sa nu se piarda notiunea moralitatii si in special semnificatul acestei cuvant.
ce bine exprima continutul articolul, imaginea ;)))
.-= Pau´s last blog ..viata de metropola (I) =-.
bine scris bine gandit
dai dracu’ tigani borati
mkeikkrmemkpddtptcpidehovjjfpuffxknaedufbnnhzkrbngjwndwic