fbpx

#IsTheNewMeat: O masă mai sănătoasă de sărbători

În fiecare an de Crăciun, între cadouri și colinde, se întâmplă și mese festive. Anul acesta avem o mică provocare pentru persoanele care se așează în jurul mesei: să găsească alternative pentru farfuriile pline de friptură, cârnați și chiftele. Să se bucure de un Crăciun mai sănătos.

Food Waste Combat

Multora dintre noi ne plac preparatele din carne, dar iarna asta căutăm alternative mai sănătoase pentru necesarul zilnic de proteine. De exemplu, într-una din zile putem înlocui bucata de carne cu o porție de fasole, astfel ne luăm același aport de proteine (carnea de vită ≈ 25gr proteine, fasolea roșie kidney ≈ 24gr proteine la 100 gr).

BLANĂ! și Food Waste Combat lansează proiectul #IsTheNewMeat. Mesajul este cât se poate de simplu: și nouă ne place să mâncăm carne, dar NU în fiecare zi! Și urmărește să aducă în prim plan această idee mai ales de sărbătorile  de iarnă. Campania este bazată pe un recent studiu științific al departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Balyai. Una din cele opt reguli pe care cercetarea o propune pentru o dietă mai sănătoasă este legată direct de sursa noastră de proteine.

De cele mai mai multe ori, proteinele pe care le consumăm provin de la animale și se consumă în exces, dar există și numeroase surse de proteine din plante. Soia, nucile sau semințele sunt alternative la fel de valide- gustoase și sănătoase. Chiar și carnea de pește sau păsările crescute la curte pot să fie alternative pentru carnea roșie, de vită sau porc.

Aportul de proteine recomandat pentru un adult este de 10-35% din totalul caloric de peste zi. Totuși, faptul că proteinele se găsesc în atât de multe alimente face foarte facilă depășirea cantității recomandate. Când se întâmplă asta, riscăm să ne punem sănătatea în pericol. Bolile de inimă și ale vaselor de sânge, obezitatea, deficitul de vitamine sau cel de fibre, toate pot avea ca una din cauze depășirea consumului recomandat de produse din carne. Nu trebuie să renunțăm la mâncarea noastră preferată, ci doar să avem o dietă mai echilibrată, cu mai multe legume în farfurie- cam jumătate din orice farfurie. 

În plus, atunci când reducem consumul de carne, nu ne facem un bine doar sănătății noastre, ci întregii planete. Producția de produse de carne este unul din cei mai mari poluatori și consumatori de resurse. Când noi reducem consumul propriu de carne, ajutăm toată planeta să fie mai sănătoasă, creăm un context global în care mai multe persoane au acces la resurse și la o dietă completă. Împreună devenim mai sănătoși și facem loc unor metode sustenabile.

Intră pe desprealimentatie.ro pentru a descoperi și celelalte 7 reguli pentru a mânca înțelept! Și urmărește-ne pe pagina fb.me/foodwastecombat pentru și mai multe informații legate mâncarea din farfuria noastră și respectul pentru hrană.

Această campanie a fost dezvoltată folosind ca și sursa website-ul desprealimentatie.ro, proiect finanțat de către Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

În 2020, arta colaborării româno-germane ajunge pe scenă

Next Post

Gânduri la finalul ediției cu numărul 10 a proiectului Nepoți de Crăciun

Related Posts

Te’ai inscris la TEDx Cluj?

Ce faci in 20 Mai? … iti spun io … daca nu aplici repede aici .. indiferent ca esti sau nu din Cluj, nu o sa faci prea bine … adica … o sa pierzi sansa de a participa la un extraordinar eveniment … v-am mai spus io de TEDxCluj – Generating Change … si avand in vedere ca pretu’ ii unu mai mult decat accesibil … la doar 170 RON, ai parte de o locatie extraordinara: Muzeul de Arta / Banffy Palace, cu incepere, ma gandesc eu de la orele 9 dimineata (bem si noi o cafeluta inainte de a vedea speakerii eventului, cu o pauza de masa, plus inca cateva de tigara slash socializare …
citește mai mult