fbpx

Delicatese pur românești – NATIV

Nu este primul eveniment culinar de asocierea vinului cu mâncare la care particip, dar vă spun cu mâna pe inimă că este primul eveniment culinar de acest gen în care mâncare și vinul se completează și complementează așa bine.

🙋 Recunosc, aveam o preconcepție legată de SERVE și am mers cu așteptări destul de jos, în această privință. Dar am mers pentru că știam că bucătarii de la NATIV sunt excelenți. Adevărul este că m-am înșelat, au fost geniali!

Meniul evenimentului

Seara a fost deschisă de către Daniel, somelierul S.E.R.V.E. cu un senzațional Cuvee Pacs 2021. Mă repet, am fost așa puternic plăcut surprins pentru că efectiv aveam niște preconcepții nasoale în ceea ce privește vinurile cramei. Oh, well, m-am învățat minte… sper 😀

Oricum, vă recomand această etichetă. Este excelentă pentru a-ți pregăti palatul gurii înainte de un preparat. Așa cum japonezii folosesc ghimbir murat între felurile de sushi, cred că și noi putem folosi o gură de Cuvee Pacs de la SERVE ca să ne spălăm papilele înainte de a mânca / schimba felul de mâncare.

Tartar & sorbet de roși, brânză de capră

Roșiile și brânza de capră au fost ingredientele care au deschis spectacolul culinar. Alin, bucătarul de la NATIV ne-a povestit că dimineața a fost în piața Mihai Viteazul și a cumpărat două tipuri de tomate de la o doamnă care le cultivă în localitatea Mihai Viteazul: roșii și galbene.

Le-a pasat într-un sorbet de roșii rece, care mi-a întors lumea pe dos. Le-a tăiat mărunt, dar cât să aibă textură, într-un tartar de tomate și le-a așezat pe farfurie alături de un mousse, zic eu, de brânză de capră.

Terra Romana Rose din 2021 s-a contopit perfect cu fiecare îmbucătură și înghițitură.

Păstrăv cu legume de vară

Sunt mâncător de pește, dar nu mă dau în vânt după peștii cu oase. Iar Buburuza nici atât. Cu toate acestea fileul a fost curățat așa de bine, că nu am avut nicio problemă.

Legumele au fost făcut simplu, doar în unt. Dar, pentru că am avut și măcriș printre ele, gustul a fost mega bogat.

Vinul, Cuvée Amaury 2021, a fost perfect pentru a potența fiecare îmbucătură. Efectiv simțeai cum se intensifică gusturile și începi să percepi mai multe arome. Asta dacă înainte de a duce furculița la gură, luai o gură de vin.

Cotlet de berbecuț, vânătă coaptă

Cotletul de berbecuț, cumpărat de la ferma Turma din Bistrița-Năsăud, a fost făcut simplu. Pe jar. Piureul de vinete (cumpărate tot din piață), au fost, ca să o citez pe o doamnă de la masa de lângă noi ”cele mai bune vinete pe care le-am mâncat vreo dată”.

Au fost simple, fără ceapă, fără usturoi, fără maioneză. Doar ulei, sare și piper. Dar, pentru că au fost coapte la jar, au avut un gust superb.

La fel și conopida. Simplu. Făcută pe grill, la jar. Senzație! Fâșile de dovlecel au fost crude și au completat spectrul îmbucăturii perfecte.

Surpriza din farfurie a fost sosul de caise coapte la jar amestecat cu ceva boabe de muștar. Nu am cuvinte să exprim aromele pe care le găseai aici. ”Perfect spoon / bite of food” a însemnat un amalgam plăcut, un haos ghidat, o explozie controlată a texturilor și aromelor.

După fiecare îmbucătură luam câte o gură din paharul cu vin Terra Romana 2017.

Mușchi de vită, ciuperci de sezon, cartofi noi

Vita a fost făcut exact așa cum îmi place mie, în sânge… să am timp să îi fac și două poze 😛

Ciupercile au fost cumpărate de la un culegător care se învârte prin pădurile din Sălaj (nu a a vrut să spun exact din ce pădure, pentru că el culege și trufe – pe care de altfel le-am avut în farfurie). Și au fost făcute simplu, doar cât să le pună în evidență aroma și textura.

Piureul făcut din cartofi noi a fost făcut cu rozmarin, ceea ce i-a dat o notă aparte.

Întreg preparatul a fost asociat cu un pahar de Serve – Cuvée Charlotte din 2015. Preparat, care dacă mă întrebi pe mine, a scos în evidență vinul.

Caise poșate, iaurt, biscuite cu miere

Caisele au fost poșate în Cuvée Lysandre 2020, pe care de altfle l-am și servit alături. Biscuitele a dat acel plus de crocant, iar iaurtul a temperat întreg preparatul. Personal preferam ca sosul să fie mai dulce. Mai, ăăă, mieros cumva.

A fost bun. A fost foarte bun. Am mâncat tot din farfurie. Chiar am mâncat și jumate de la 🐞. Nu asta spun. Spun că preferam să fie un element extrem de dulce în tot acest ansamblu.

Concluzie

Sau mă rog, mai degrabă sfat: urmăriți-le evenimentele culinare și nu îl ratați pe următorul.

Dacă nu le-ați trecut încă pragul, vă sfătuiesc să o faceți. Au o poveste foarte faină, o filozofie și mai faină și niște preparate și mai și mai faine.

Îi găsiți în Cluj-Napoca, Str. Clemenceau Georges Nr. 3. Web, Facebook, Instagram.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Electric Castle

START EC8! Câteva info utile.

Next Post

EC Talks 2022: Sustenabilitate vs. Conflict

Related Posts