fbpx
Atelier Coder

Învață-ți copilul să devină din consumator de tehnologie, creator de tehnologie

Asociația Kids Go Tech oferă cursuri de programare gratuite copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, prin care aceștia învață, cu ajutorul trainerilor specializați, să programeze platforme distractive, site-uri web sau aplicații, prin joc. În acest fel, copiii sunt învățați să utilizeze calculatorul, nu doar pentru a fi consumatori de tehnologie, ci pentru a deveni creatori de tehnologie. Trainerii sunt fie angajați în firmele de IT din Cluj-Napoca, fie studenți la facultăți cu profil informatic. Anual, 30 de copii iau parte la cursurile Kids Go Tech.

Domeniul IT a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai atractiv pentru copii. Cei mici iau contact cu tehnologia încă din primii ani de viață, așa că această generație de „digital natives” are nevoie să își dezvolte abilități noi, specifice secolului 21. Pentru că au înțeles că programarea a devenit o aptitudine fundamentală pentru cei mici, în 2016 a fost fondată organizația non-profit Kids Go Tech, care îi ajută pe copii să folosească tehnologia într-un scop educativ și îi pregătește mai bine pentru joburile viitorului. Membrii fondatori ai asociației sunt Mihai Motocu, antreprenor și pasionat de tehnologie, Irina Bita, avocat, activist în multe arii sociale, cu o amplă experiență în domeniul ONG-urilor, Emmett King, un antreprenor american, stabilit de mai bine de 14 în România și Sonia Nechifor, fondatoarea agenției Comm’ON Branding Lab.

Prin proiectele noastre, susținem și investim în capacitatea copiilor de a deveni autodidacți și de a se dezvolta permanent. Prin abilitatea de a gândi creativ, de a raționa sistematic și de a lucra organizat într-o echipă – abilități pe care copiii le deprind la finalul cursurilor de programare – aceștia dezvoltă aptitudini esențiale, pe care societatea modernă le presupune”, spune Mihai Motocu fondator Kids Go Tech.

Programul de învățare are un concept diferit

Limbajul de programare pe care cei mici îl învață se numește „Scratch” și a fost dezvoltat la MIT Media Lab şi se oferă acces gratuit pe web-site-ul scratch.mit.edu. Este un limbaj simplificat, adaptat nevoilor elevilor și îi ajută să programeze diferite site-uri sau aplicații, cu ușurință, prin joc.

Programarea se învață mult mai ușor la vârste mici. Putem compara cu învățarea unei limbi străine. Cu cât sunt mai mici copiii și cu cât se lovesc mai frecvent de aceste concepte de programare, cu atât și le însușesc mai ușor” spune Mihai Motocu fondator Kids Go Tech.

Programele de învățare ale asociației Kids Go Tech au la bază conceptul CoderDojo, care transformă programarea într-o experiență socială și distractivă. Programul Kids Go Tech include momentan cursuri practice, dar se doreşte şi implementarea de training-uri la sediile firmelor de profil din domeniu, precum și cursuri motivaționale.

Cererea pentru cursuri IT pentru copii, în creștere la nivel mondial

Statisticile arată că, în ultimul an, aproximativ 200 de milioane de elevi din întreaga lume au intrat în lumea IT-ului, prin intermediul diverselor evenimente dedicate programării pentru copii.  În Statele Unite, peste 90% dintre părinții solicită adăugarea acestei materii în curriculum școlar al copiilor lor.

Găsirea trainerilor voluntari, o provocare

Cea mai mare provocare nu constă în lucrul cu copiii, ci în găsirea voluntarilor care să devină traineri.

„Avem nevoie de voluntari care să se implice în mod constant şi care să aibă răbdare pentru a se acomoda cu copiii. Pentru cei mici, este important să vadă aceiași traineri, pentru că reușesc să prindă încredere și să ceară ajutor când au nevoie. În plus, un trainer care vine în mod constant poate urmări evoluția unui copil și îi poate oferi un feedback constructiv. Am vrea să atragem măcar șase voluntari, dar care să vină constant la cursuri, timp de un semestru sau un an școlar. Le suntem foarte recunoscători trainerilor care au fost alături de noi, le mulţumim foarte mult şi îi încurajăm să ni se alăture şi mai departe.”,spune Melinda Pătrașcu, coordonator al proiectului.

Partenerii proiectului

Parteneri ai acestui proiect sunt Simplon România, o organizație care încurajează oamenii să folosească tehnologia prin proiecte de educație digitală, organizaţie condusă de Roxana Rugină, și, de asemenea, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” din Cluj-Napoca, care pune la dispoziție laptopuri, pentru a suplimenta cele ale asociaţiei și o sală unde cei mici vin la cursuri.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Tot ce trebuie să știi despre #EC6, organizatoric vorbind.

Next Post
Asaftei Dragos, zbor peste Transilvania, Cluj-Napoca

City break la Cluj-Napoca

Related Posts