Design multisenzorial
Home » Cluj Design Days: Design multisenzorial în premieră în România

Cluj Design Days: Design multisenzorial în premieră în România

expoziție de design multisenzorial – SENSORIA – Cluj Design Days / The Exhibition

Prima expoziție din România de design multisenzorial, SENSORIA, va fi deschisă vizitatorilor între 4-12 octombrie la Palatul Urania din Cluj. Publicul va interacționa cu lucrările designerilor cu ajutorul văzului, mirosului, auzului, atingerii și al gustului.

Expoziția este organizată de Cluj Design Days și acompaniată de un design happening, un fashion show și tururi ghidate pentru copii.

Expoziția multisenzorială SENSORIA este curatoriată cu produse de design care implică în plus față de interacțiunea vizuală experiențe tactile, olfactive, acustice și chiar gustative. Vizitatorii au ocazia să își antreneze toate simțurile în moduri inteligente și inovatoare.

Echipa LÂNĂ & BETON vine cu o colecție de lămpi îndrăznețe, din lână moale și cu miros de fructe de pădure.
Inspirate de forma și textura coarnelor de căprioară, obiectele Ikona Jewellery Studio au o caracteristică tactilă neobișnuită.

Spațiul expozițional e conceput în așa fel încât instalația de lumini se oprește la intervale fixe de timp pentru a crea un ambient întunecat în care produsele de design pot fi explorate prin orice alte simțuri decât cel vizual

Adrian Balcău, curatorul expoziției și fondatorul Cluj Design Days

Expoziția SENSORIA, prin obiectele foarte stimulante ale designerilor, are capacitatea de a trezi emoții, invocă atmosfere specifice sau chiar momente nostalgice din propriile amintiri ale vizitatorului. E o expoziție care ne provoacă percepția față de obiectele de zi cu zi în moduri noi și inedite

Adrian Balcău
Realizate de ZSAZSA BY SZABO LINDA, piesele combină mai multe materiale textile ce ajută la experimentarea tactilă a suprafețelor. La mișcare se formează un sunet plăcut al mărgelelor aplicate.
Tactil Util prezintă obiecte din argilă, neglazurate la exterior, astfel că textura se poate simți la atingere, având proprietăți diferite: mai fine sau mai aspre, mai mult sau mai puțin poroase, mai reci sau mai calde. 

Unul dintre evenimentele adiacente expoziției SENSORIA este happening-ul creativ în care trei designeri au același set-up, aceeași cantitate de material și aceeași limită de timp pentru a crea ceva inedit. Timp de 2 zile, happening-ul creativ este sub formă de performance deschis publicului. În felul acesta, procesul creativ este parte din elementul expoziție.

Produsele rezultate rămân în expoziție spre vizitare pe toată durata evenimentului Cluj Design Days.

În seara de 5 octombrie are loc Fashion Show-ul sub forma unui performance de dans contemporan, cu styling inedit cu articolele vestimentare din cele mai recente colecții ale designerilor locali din Cluj-Napoca și Timișoara.

Pe toată durata expoziției sunt organizate tururi ghidate pentru copii și interacțiuni prin joc cu designul senzorial, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean.

Expoziția Cluj Design Days se mută în perioada 1 – 3 noiembrie la Timișoara Design Days în Bastionul Maria Theresia.

În timp ce această expoziție oferă, bineînțeles, iubitorilor de design o nouă modalitate de a se bucura și de a aprecia designul românesc, unul dintre obiectivele principale ale expoziției SENSORIA este de a include persoanele cu dizabilități în comunitatea Cluj Design Days. Astfel, vom invita persoane cu vederea scăzută sau orbi să experimenteze designul senzorial.


comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.