fbpx

Cei 7 ani de acasă, ediția Millennials revizuită și adăugită

Orice acțiune are o reacțiune

Cred că din ce în ce mai puțină lume nu realizează acest lucru. Nu mă mai aștept ca oamenii să facă bine din altruism, să nu se mai gândească doar la ei și la nevoile lor. Sper să-mi revin din acest punct de vedere, pentru că nu-mi place să gândesc așa (lucrez la asta).

Mă aștept, totuși, să fie conștienți de principiul, ăsta, elementar, pe care l-am învățat de la Isaac Newton: în Univers orice acțiune are o reacțiune egală și de sens contrar.

Și atunci, dacă știi acest lucru, de ce nu alegi să fii banca din bancul: un prost stă pe o bancă, la un moment dat banca cedează.

Acum, înțelegând aceste două idei simple, am să redau mai jos câteva reguli de bun simț, reguli pe care sunt sigur că le-am învățat în cei 7 ani de acasă, dar, pe care, cumva, am reușit să le uităm, să nu le mai aplicăm.

Cei 7 ani de acasă ne-au învățat să:

 • Nu vorbim cu cineva față în față și să purtăm căștile în urechi în același timp. Nu, nici airpod-urile!
 • Ne ridicăm de la masă și mergem să fumăm într-un loc retras, dacă cineva mănâncă lângă noi. Da, chiar dacă suntem pe terasă.
 • Salutăm și întrebăm. Exemplu: Taxi bună ziua, sunteți liber? Local Bună ziua, aveți o masă liberă? Ghișeu Bună ziua, vă rog să…
 • Ne dăm jos rucsacul din spate când intrăm într-un mijloc de transport în comun
 • Așteptăm la rând. Indiferent că suntem la oficiul poștal, vrem să urcăm în autobuz sau vrem să ne reumplem farfuria din bufetul suedez.
 • Nu aruncăm pe jos. Ținem gunoiul ăla în mână până la primul coș. Dacă primul coș de gunoi pe care-l întâlnim e acasă, îl ducem acasă.
 • Spală-te și dă-te cu un antiperspirant. Indiferent că stai în casă, ieși în parc, mergi în club. Fă-o, în primul rând, pentru igena personală.
 • etc

Sunt convins că și tu știi cel puțin o regulă pe care cineva din bula ta nu o respectă, nu te rușina, împărtășește-o cu noi. Hai să facem o lume mai bună, până la urmă e singura în care trăim.

Update, mesaje primite:

Oana Huja

 • 1. Lași prima oară să coboare cei din bus și urci dupaia.
 • 2. Dacă atunci când ești la shopping îți pui ceva în coș, iar mai apoi te răzgândești, duci produsul la locul lui, nu-l lași pe unde-apuci.
 • 3. Strângi după câinele tău.
 • 4. Nu te descalți în bus, avion, cinema etc.
 • 5. Nu parchezi pe locurile pentru persoane cu dizabilități.
 • 6 Nu fluieri, pocnești din degete după ospătari.
 • 7. Duci coșul de cumpărături la locul lui la finalul sesiunii de shopping.
 • 8. Dacă ai terminat 🧻, pui alta.
 • 9. Nu vorbești tare la telefon în taxi/bus/alte mijloace de transport.
 • 10. Nu pui mâna pe copiii/animalele de companie ale oamenilor fără să ceri voie. Asta cu copiii mi se pare super importantă, și o văd frecvent spre șocul părinților. (E cam lungă lista, dar sigur aș mai fi găsit.)

Casandra Olănuță

 • 1. Cand pleci de acasa ia-ti bunele maniere cu tine, nu le inchide inauntru odata cu usa.
 • 2. Asta cu tigara cred ca trebuie facut manual separat: nu arunca pe jos mucul de tigara oriunde ai fi, nici macar in rigole, gropi, canale etc. 
 • 3. Cand treci pe un trotuar ingust si din sens opus vine cineva trage-te si tu putin ca sa incapeti amandoi; indiferent de varsta (am observat la batrani ca nu se trag deloc…parca ar avea mai multe drepturi decat tinerii).
 • 4. Subscriu la urcat vs coborat din bus cu absolut toate locurile in care vrei sa intri: prima data astepti sa iasa celalalt – ca sa ai ‘loc’ sa intri in incapere. 
 • 5. Nu urla nici la restaurant/terasa/local, cei de la mesele de langa sunt si ei la relaxare si sigur au subiectelor lor de discutii. 
 • 6. Cand e o singura coada si mai multe case de marcat inseamna ca primul din coada va merge la prima casa care se elibereaza – crede-ma! casa goala NU te astepta pe tine!
 • Sigur mai sunt…

2 comments
 1. 1. Nu arunci chiștocul de țigară pe geamul de la mașină. Dacă știi că fumezi în mașină, folosește o scrumieră.
  2. Dacă ai o întâlnire cu cineva și întârzii, anunță măcar persoana cu un scurt sms.
  3. Dacă știi dinainte că vei întârzia, nu suna să întrebi dacă să iei un taxi sau un bus. Decide pentru tine și asumă-ți consecințele.
  4. Când ieși cu copilul la restaurant și el e autodiversificat și se împrăștie mâncarea pe jos și pe jumătate de masă, strânge după el, chiar dacă există chelneri și chiar dacă plătești mâncarea. Dacă poți, lasă și un mulțumesc și un bacșiș de recunoștință. Sosul de roșii din pastele copilului tău nu se duce atât de ușor.
  5. Când sunt clientul tău în restaurant cu copilul meu la masă, adu-i și lui pahar și tacâm. E la fel de om și de client ca și mine.
  6. Dacă ești purtător de ochelari și te întâlnești cu un alt purtător pe care îl săruți pe obraz în semn de salut, dă-ți ochelarii jos. E neplăcut să te lovești de rama celuilalt. (#selfreminder too)
  7. Când ne întâlnim pe stradă și vrei să vorbești cu mine despre copilul meu, cu el de față, poți să îl intrebi pe el direct lucruri precum “Câți ani ai?”

 2. Eu sunt așa, mai optimist. Cred într-o lume utopică. Nu am un set de reguli de bună creștere, ci un set de idei de făcut ziua mai bună:

  1. Ești la supermarket și vezi că cineva stă la rând să își ia cărucior, dar tu acum îl duci înapoi pe al tău? Dă-i căruciorul.

  2. Ești la casă și persoana din fața ta caută necontenit 2 monede de 10 bani prin poșetă? Dacă ai la îndemână spune “uite” și ușurează-i viața.

  3. Cobori din bloc și în scară te întâlnești cu vecinul în șlapi care vrea să ducă gunoiul jos? Oferă-te să îl duci tu și scutește-l de drum.

  4. Ești în fața blocului și cineva are mai multe bagaje și tu nu ai nici unul? Oferă-te să îl ajuți cu măcar unul din bagaje.

  5. Ești în stație cu o persoană nevăzătoare? Întreab-o ce autobus așteaptă și anunț-o atunci când acesta vine.

  6. Ai găsit un gunoi pe jos? Apleacă-te și aruncă-l la coș.

  7. Parchezi în cartier pe locul cuiva? Lasă-ți numărul de telefon în parbriz.

  9. Cineva urmează să coboare la următoarea stație cu un cărucior cu copil? Coboară primul și oferă-te să ajuți părintele să dea jos căruciorul din autobus.

  10. Ai găsit un semn de circulație nepermanent căzut la pământ? Ridică-l înapoi sus.

  11. Vezi pe cineva nedumerit pe stradă? Întreabă-l dacă îl poți ghida.

  12. Un copil încearcă să ajungă la ceva de pe raftul de sus? Dă-i tu acel ceva.

  13. Cineva are mâinile ocupate? Deschide-i tu ușa.

  14. Cineva a adormit dezvelit? Acoperă-l.

  15. Vezi pe cineva care încearcă să parcheze într-un loc dificil? Ghidează-l.

  16. Ești la rând la casă cu un coș plin și cineva stă în spatele tău cu doar o pâine? Lasă-l în față.

  17. Vezi un copil care este chinuit de alți copii? Intervin-o.

  18. Cineva fredonează lângă tine? Dacă știi piesa intră în duet.

  19. Ai găsit o dală ieșită din asfalt? Pune-o la loc.

  20. Mai este o singură prăjitură pe platou? Întreabă dacă vrea cineva să o împărțiți.

  21. Ești într-o baie în care ușa nu se inchide? Oferă-te să stai de șase.

  22. Cineva tremură? Dă-i unul din hanoracele de pe tine.

  23. Un prieten pornește un proiect mișto? Laudă-l la toată lumea.

  24. Unei persoane din fața ta i-a căzut ceva? Ridică acel ceva și fugi să i-l dai.

  25. Cineva își trage nasul? Oferă-i un șervețel.

  26. Ești pe un autobus aglomerat, stai jos și vezi o persoană în picioare cu bagaje care abia își ține echilibrul? Oferă-te să îi ți tu bagajele.

  27. Ești în autobus și vezi pe cineva care nu ajunge să își composteze biletul? Compostează-l tu.

  28. Cineva a lipsit la un curs, o întâlnire, o oră? Oferă-i notițele tale.

  29. Ai găsit o trupă nouă care îți amintește de un prieten? Trimite-i piesa.

  30. Vezi pe cineva trist? Nu le spune să fie mai fericiți. Oferă-le mâncare mai bine.

  31. Ești cu mașina și mergi spre casă? Întreabă alți oameni dacă merg în aceași direcție.

  32. Aștepți la trecere și plouă? Oferă locul de sub umbrelă și altcuiva.

  33. E iarnă și cureți zăpada din fața casei? Curăță și de la vecini.

  34. Un prieten ia un taxi noaptea? Roagă-l să îți trimită numărul de înmatriculare și să îți spună când ajunge acasă.

  35. Dacă faci lucururi mișto saun vezi pe cineva care face lucruri mișto, vorbește despre asta. Scrie pe facebook. E prea mult negativism peste tot, vrem să vedem mai multe lucruri bune care se întâmplă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

George devine o platformă de open banking și se deschide pentru antreprenorii din zona de tehnologie

Next Post

TEDxCluj – What if?

Related Posts

Una scurta de banci

In schimb, am sa va spun ca am o nedumerire mare cat casa poporului, si anume de ce dracu or acceptat bancile sa se achite facturile de gaz, curent, telefon, internet si dracu mai stie ce serviciu de importanta maxima, la ei in caserie. Adica, plm, nu’i suficient ca sunt o gramada de oameni (clienti) care refuza din varii motive sa isi achizitioneze “modulul” de internet banking … asta presupune ca cel putin pe sfarsitu’ lunii (adica undeva in juru’ datei de 25) e plin ochi in aproape orice sucursala de prin oras (a se intelege ca pana in 25 trebuie duse OP’urile cu biru’ la stat).
citește mai mult

EXCLUSIV: Cofetaria Carpati se inchide marti, 6 septembrie! GALERIE FOTO 6D

Va reamintim ca doar azi, 6 septembrie mai aveti timp sa gustati din minunatiile oferite de catre Carpati, si totodata va aducem la cunostiinta ca in exclusivitate pe dumnezeulecestireamscospunctro puteti sa cumparati un bilet de avion cu pret redus, daca le spuneti ca vreti sa beneficiati de super gustu’ cofetariei. Vom reveni, in exclusivitate cu o GALERIA FOTO 6D in online… DA, ati auzit bine, prima GALERIA FOTO 6D, EXCLUSIV pe amnevoiedetraficpunctro!
citește mai mult