fbpx

Unde sunt preotii?

Eram undeva pe clasa a X-a sau a XI-a, poate chiar in vacanta de vara dintre cele doua clase. Era vara.

Am mers la manastirea din Musca, cu colegul meu de banca,  sa ne spovedim (nu ma spovedisem niciodata in adevaratul sens al cuvantului). Am ajuns acolo si un calugar, preot, batran cu parul si barba alba ne-a intampinat. Prima data a stat la povesti cu colegul meu de banca. Nu a durat mult, cat am dat eu o tura prin curte, cei doi au terminat de discutat.

M-a primit in foisor. Nu mi-a pus sutana peste cap. A zis ca vrea sa discutam, nu sa ma simt eu cine stie cum. M-a intrebat de cum ma simt, de cum sunt eu pe lumea asta, ce ma nelinisteste. Nu l-a interesat daca ma uit la filme deocheate, nu l-a interesat cat de colorat vorbesc, nu l-a interesat daca fumez, beau sau preacurvesc. Nu l-a interesat.

L-a interesat starea mea de spirit, l-a interesat daca sunt fericit, l-a interesat cum ma simt in societate, l-a interesat daca ma inteleg bine cu cei din jurul meu, l-a interesat daca ii pot ajuta, l-a interesat daca vreau sa-i ajut, l-a interesat persoana mea si starea mea de spirit.

Nu mi-a dat canon, nu m-a pus sa fac 50 de matanii seara, sa zic Tatal Nostru de 25 de ori dimineata. Nu. Mi-a sugerat sa fiu un prieten bun, mi-a sugerat sa ma comport cu semenii mei asa cum vreau ca ei sa se comporte cu mine. Mi-a sugerat sa vorbesc despre indoielile mele, chiar legate de existenta unui Dumnezeu.

Nu mi-a lut bani la final, mi-a spus ca mai bine sa-i dau la cineva de pe strada… ca are mai mare nevoie de ei, decat el.

Am plecat extrem de linistit de acolo…

Din pacate, a fost ultimul preot cu care am putut sa vorbesc.


4 comments
  1. La bisericile din orase. sau chiar la sate foarte greu mai gasesti un parinte duhovnic ca cel descris de tine. Sanse mai mari sunt insa la bisericile manastirilor (din pacate si aici poti sa nu gasesti).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cu trenul prin viata

Next Post

Opera Food & Caffe – Cluj Napoca

Related Posts