fbpx
TIFF 2018

TIFF: ponturi pentru perioada 31 mai – 1 iunie (Zilele Filmului Românesc)

1. Evenimente 

Drink(ing) CEVA

Joi, ora 23:45, Galeria Quadro 21 (strada Samuil Micu nr. 7)

Înafara competiției, la TIFF se vede în premieră CEVA – singura animație românească din programul ZFR. Scurtmetrajul realizat de Paul Muresan va fi proiectat joi seara, de la ora 22:00, la Institutul Francez Cluj, și vineri seara, de la ora 12:30, la Urania Palace.

În cinstea evenimentului, regizorul și producătorii de la Safe Frame ne invită la un drink organizat joi, la miezul noptii, la Galeria Quadro 21(strada Samuil Micu nr. 7), spațiul care găzduiește și expoziția lui Paul Muresan inclusa în programul festivalului.

2. Subiecte

Sursele de finanțare și chestiunea bugetelor din filmele românești au fost dintotdeauna subiectele cele mai arzătoare din industria autohtona. Anul acesta, avem ocazia să urmărim la TIFF câteva filme care au reușit să ajungă în circuitele de festival, în ciuda faptului că au pornit de la resurse minime. Printre filmele realizate din bugete independente se numară Câteva conversații despre o fată foarte înaltă, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu și Secretul fericirii, în regia lui Vlad Zamfirescu.

Regizorii Andrei Cretulescu (Charlestone) și Ivana Mladenovic (Soldații. Poveste din Ferentari) se numară printre participanții edițiilor anterioare ale Transilvania Pitch Stop. Filmele cu care au fost selectați anul acesta în Competiția ZFR au fost promovate, pe vremea când se aflau înca în faza de proiecte, în TPI – platforma care iși propune să asigure vizibilitatea internațională a proiectelor și să faciliteze conexiunile necesare pentru a asigura finanțarea celor mai promițătoare dintre ele.

Doi actori romani  își vor prezenta la TIFF 2018 filmele de debut pe care le semneaza ca regizori. Emanuel Parvu (cunoscut din Aniversarea lui Dan Chișu sau din Bacalaureat, r. Cristian Mungiu) aduce la TIFF Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor, iar Vlad  Zamfirescu vine cu Secretul Fericirii. Maria Popistasu (Legaturi bolnavicioase, Marți, dupa Crăciun) semnează iși face debutul în regie cu scurtmetrajul Pescarusul, alaturi de Alex Baciu, iar Anghel Damian aduce la TIFF Michelangelo.

Sexualitatea, identitatea de gen și poveștile de iubire dintre persoanele de același sex se numară prinre cele mai dezbătute subiecte sociale din ultimii ani, fiind abordate de multe dintre filmele din ZFR. Printre cele mai controversate se numară: Nu ma atinge-ma (r. Adina Pintilie), Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (Bogdan Theodor Olteanu), Soldații. Poveste din Ferentari (r. Ivana Mladenovic) si Ionuț și Călin (r. Sorin Poama).

3. Sesiuni de Q&A

  • Nu mă atinge-mă (r. Adina Pintilie) Proiecția are loc vineri, 1 iunie, ora 18:30, Casa de Cultura a Studentilor
  • Charleston (r. Andrei Cretulescu), Joi, 31 mai, de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Studentilor
  • Cateva conversatii despre o fata foarte inalta (r. Bogdan Theodor Olteanu). Vineri, 1 iunie, ora 22:45, Cinema Victoria
  • Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) Joi, 31 mai, de la ora 17:30, la Urania Palace
  • Povestea unui pierde-vară (r. Paul Negoescu), Joi, 31 mai, de la ora 21:30, la Cinema Florin Piersic
  • Secretul fericirii (R. Vlad Zamfirescu) Vineri, 1 iunie, ora 16:30, la Sapientia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Revolut app – aplicația cu care îmi urmăresc cheltuielile

Next Post

Cine ia 10 la BAC intră gratuit la UNTOLD și NEVERSEA

Related Posts