fbpx

Painea noastra cea de toate zilele!

Stiti ca-s dus de acasa in ceea ce priveste mancarea. Ca is in stare sa merg 100 de km, doar pentru a-mi cumpara un curcan indopat cu nuci… Nu umflati cu injectia.

Stiu ca painea nu-i sanatoasa, dar ii gustoasa! Si am momente in care chiar vreau sa mananc o paine buna. Din aia taraneasca, facuta doar cu ingrediente de baza. Coapta la cuptor. Nu umflata la aburi.

De cate ori merg acasa, in Baia de Aries, imi aduc paine de acolo. Se face acolo o paine, zici ca-i facut de bunica in cuptoru’ ei pe lemene. Si, fiindca nu pot sa ma duc pana in Baia de Aries ori de cate oi am chef de o paine buna, m-am apucat sa o caut si prin Cluj.

Una buna gasesc la panemar. Faina brutaria, nu zic nu. Doar ca pe langa faina, apa si drojdie mai baga si alte ingrediente, o fac sa nu se strice timp de o saptamana… aproape. Si io, cum mi-s cu capu, recunosc, nu ma incanta foarte tare. Adica avem suficente alimente, cu surplusuri, pe care nu le prea putem evita… din diferite motive.

Dar painea… si paine trebuie sa o stricam in halu’ asta?

Io nu pot pricepe! De ce drac s-o alterat reta. De ce trebuie sa facem painea sa tina mai mult de 2 zile.

Pe vremea lui Ceasca intelegeam… cu toate ca atunci nu se intampla asta. Dar intelegeam. Adica atunci aveai nevoie sa iti stea cat mai mult o paine. Acum nu mai e cazul. Toata lumea cauta paine proaspata. Toata lumea isi cumparta de azi pe maine paine. Nu cred ca mai e cineva care sa-si cumpere paine pe o saptamana.

In tot Cluju’ asta mare, am gasit doar 2 brutarii care sa faca paine doar din: apa, faina (alba sau neagra – asta cu faina neagra e si mai importanta, ca mai nou ii calca sa faca din faina alba si coloranti), drojdie si sare. Numa doua! Una in Zorilor si cealalta in Manastur.

Doar pe mine ma intereseaza acest aspect?


15 comments
  1. Recomand cu mare incredere painea de la Agropan Gherla. au paine de aia taraneasca facuta in cuptor, cat roata carului, si alte specialitati f bune , si au numai apa faina si drojdie in compozitie. au f multe magazine prin Cluj.

  2. nu te intereseaza doar pe tine! ma rog, mie imi e ceva mai greu sa ajung la piinea din CJ, dar ma intereseaza subiectul in general. Si prin urmare intreb: de unde stii tu SIGUR ca la brutariilea astea sunt NUMAI ingredientele de baza?

    1. se vede pe textura painii daca are amelioratori si alte porcarii prin ea. in plus, o paine de aia nu rezista mai mult de 2 zile.

  3. am ajuns si eu la brutaria de pe ravasului, e mai jos de casa piratilor; ca un adevarat om de la tara, am inaugurat-o cu untura si rosii; nenea zicea ca mai este si pe dambovitei nr 39, acolo e fratele lui

  4. Dane,
    La Panemar chiar nu se baga nimic in paine (ma refer la E-uri, coloranti sau conservati). Nu se strica pentru ca intr-adevar mai este un ingredinet magic: maia. Maia traditionala. Scrie chiar pe ambalaj 🙂

  5. ieri mi-am cumparat si eu una de-acolo din manastur, am trecut din intamplare pe langa brutarie. spun sincer ca numai cand am fost copil imi amintesc sa fi mancat o paine la fel.
    au afara o placa pe care scrie: paine fara E-uri, amelioratori, conservanti etc etc.. bine, ca faza asta am mai auzit-o dar erau numai minciuni, gustul de paine adevarata n-ai cum sa-l falsifici si cu asta basta.

  6. Am luat si eu o paine integrala de pe Dambovitei 39, dar era veche, si destul de scumpa. Poate chiar era naturala dar daca era facuta cu o zi in urma… Coaja era moale si miezul sfarmicios . La Panemar, iar mi se pare scumpa. Acum am luat de la Oncos si nu are amelioratori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Imi e dor

Next Post

Il vreau pe Nicuşor Ciorbă inapoi la U

Related Posts