fbpx

Material 100% biodegradabil creat de UpCork

Ideea, UpCork, reintroducerii dopului de plută în circuitul economic ne-a venit, așa cum vin ideile bune, la un pahar de vin.

Am pus-o pe curat și am prezentat-o, printr-un material video, de tip interviu, în cadrul proiectului european WORTH Partnership Project. Și ideea noastră s-a dovedit a fi una câștigătoare.

UpCork s-a născut din dorința de a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea unei economii circulare și propunem reciclarea dopurilor utilizate de vin și crearea din acestea de noi materiale care să constituie o alternativă la ambalajele din poliester, dar și pentru alte utilizări, cum ar fi izolațiile fonice, industria mobilei sau design interior.

Material 100% biodegradabil

Materialul realizat prin metoda dezvoltată de noi este unul 100% biodegradabil. Mai mult, acest material se descompune în mod natural, fără niciun fel de adaos de substanțe chimice și fără a fi necesară intervenția instalațiilor de compostare industriale, mari consumatoare de energie.

Acest material poate înlocui polistirenul ca material de ambalaj și, realizat la scară industrială, poate fi competitiv în ceea ce privește costurile cu polimerii spumați convenționali.

De altfel, versatilitatea materialului creat de noi și posibilitatea de a fi folosit în numeroase industrii a fost recunoscută în cadrul WORTH Partnership Project, un program european dedicat susținerii ideilor inovatoare din industria modei și a stilului de viață.

Proiectul nostru a fost printre cele 65 câștigătoare din toată Europa, din care doar două cu parteneri din România

Sebastian Florian, președintele Asociației Made in Cluj, co-fondator al proiectului UpCork

Economia viitorului este circulară și prietenoasă cu mediul

Industria vinului produce, anual, peste 31 de miliarde de reziduuri provenite din dopurile de plută, iar o cantitate semnificativă dintre acestea ajunge la gropile de gunoi din întreaga lume.

Având în vedere numărul atât de mare de deșeuri produse, companii din multe țări ale lumii au implementat campanii de reciclare.

RongoDesign este prima companie din România care utilizează tehnologia miceliului cu scopul de a produce un material inovator, prietenos cu mediul, valorificând reziduuri agroindustriale.

Materialul realizat de noi are o aplicabilitate foarte mare și valorifică un reziduu atât de des întâlnit, generat zilnic în cantități foarte mari.

Am reușit astfel să închidem acea buclă a economiei circulare.

Gabriel Barta, CEO și fondator RongoDesign și co-fondator UpCork.

Milan Design Week 2023

Împreună cu Sebastian și Cristina am dus, acum două săptămâni, la Milan Design Week, UpCork, proiectul de reciclare creativă.

Am prezentat rezultatul muncii noastre, un material organic, creat chiar de noi prin reciclarea deșeurilor provenite din utilizarea dopurilor de plută alături de miceliu (o rețea de filamente cu rol de rădăcină pentru majoritatea ciupercilor).

Acest nou material este complet biodegradabil și poate fi folosit ca ambalaj pentru produse în numeroase industrii, printre care și cea a vinului.

Avem experiență în colectarea și reutilizarea dopurilor de plută datorită proiectelor pe care le-am demarat în trecut, dar ne-am dorit să dezvoltăm și mai mult procesul de reciclare și să pornim un proiect axat pe economie circulară.

Cristina Cantemir, președinte Asociația Art Mirror, fondator Urban Mirror Studio și co-fondator al proiectului UpCork

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Smida Jazz Festival | Primii artiști din lineup-ul 2023

Next Post

România va participa pentru prima dată la Bienala de Design de la Londra

Related Posts