Comunitatea, invitată să susțină tinerii artiști și deschiderea primului club de jazz din Cluj-Napoca!
Fondul Jazz in the Park, modalitatea prin care comunitatea din Cluj a susținut o serie întreagă de proiecte culturale, va fi relansat la Jazz in the Park Competition 2024, cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est care va avea loc în 5-7 iulie 2024, în Parcul Central din Cluj-Napoca. Inițiat acum 9 ani, în cadrul festivalului Jazz in the Park, proiectul a fost unul inedit în România. Acum, el revine cu același mecanism cunoscut de comunitate: intrarea la eveniment va fi gratuită, dar participanții pot să achiziționeze online sau în timpul competiției, un bilet neobligatoriu în valoare de 30 de lei. La fel ca în trecut, toți cei care au donat bani, vor primi o brățară pe care pot să o poarte cu drag de muzică și artă. În plus, biletul neobligatoriu mai vine cu participarea automată la o tombolă cu premii atractive.
Un concept simplu, dar de mare importanță. Un gest capabil să unească o comunitate. În 2015, Jazz in the Park ajungea la a treia ediție și devenise deja unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din România, nu doar de jazz.
Accesul era liber. Nu ne-am regretat niciodată decizia, dar ne-am dat seama că dacă doar un sfert din participanți ar cumpăra un bilet, am putea strânge o sumă considerabilă de bani. Așa că am decis să încercăm ceva nou.
Așa s-a născut biletul neobligatoriu. De-a lungul timpului, am oferit burse pentru muzicieni, am sprijinit trupe în turnee, am finanțat proiecte culturale locale și am răspuns nevoilor artiștilor care ne-au cerut ajutorul.
Mai important decât banii strânși, acest fond a consolidat și mai mult comunitatea Jazz in the Park. Pandemia a schimbat multe lucruri, dar acum, în 2024, am decis să reluăm acest proiect, deoarece simbolic, era unul dintre aspectele care făceau Jazz in the Park unic în România, poate chiar în lume.
Alin Vaida, fondator Jazz in the Park
Primul club de jazz din Cluj-Napoca se deschide în fostul cinematograf Edison!
Fondurile strânse vor fi direcționate către proiectele Jazz in the Park de sprijinire a tinerilor artiști români, dar și pentru dezvoltarea activităților în primul club de jazz din Cluj-Napoca! Asociația FAPTE, inițiatoarea evenimentelor Jazz in the Park, a luat sub aripa sa o veche clădire emblematică a orașului: fostul cinematograf Steaua Roșie, situat la intersecția străzilor Ploiești și Paris. Înființată în perioada interbelică sub denumirile Edison și Capitol, clădirea va fi recondiționată pentru a oferi un spațiu vibrant dedicat jazzului și artiștilor locali. Prin această inițiativă, organizatorii Jazz in the Park își doresc să revitalizeze un spațiu cultural de patrimoniu și să sprijine dezvoltarea culturală a comunității.
Anul acesta, banii strânși vor fi folosiți pentru cea mai curajoasă inițiativă a noastră de până acum. Ne-am luat inima în dinți și ne-am decis să deschidem primul club de Jazz din istoria orașului Cluj-Napoca!
Am luat un spațiu special din oraș, un fost cinematograf și acum suntem în curs de amenajare cu el. Locul se va numi Edison, în cinstea destinației originale a clădirii, dar și în cinstea lui T. Edison, care a inventat fonograful.
Aici vom face programe pentru artiști, vom promova trupele tinere și vom contribui la agenda culturală a orașului cu multe concerte pe tot parcursul anului. O să vă zicem mai multe despre acest loc după ce trece evenimentul nostru. Însă până atunci, am vrut să vă spunem că-l facem și că avem nevoie de sprijinul comunității ca acest loc să existe!
Alin Vaida, fondator Jazz in the Park
Vreau să cumpăr un bilet neobligatoriu Jazz in the Park!
Biletele neobligatorii prin care va fi creat Fondul Jazz in the Park sunt disponibile online, pe iabilet.ro. De asemenea, ele vor putea fi achiziționate și la unul dintre cele patru standuri dedicate care vor fi special amenajate în Parcul Central din Cluj-Napoca pe perioada evenimentului. Acolo, voluntarii vor oferi doritorilor bilete pe loc.
Bilete neobligatorii vor putea fi cumpărate și de la shop-ul Jazz in the Park amenajat în cadrul competiției. Toate biletele vor fi fiscalizate, iar fondurile vor fi utilizate în scopuri comunitare, asigurând transparența și corectitudinea utilizării acestora.
Despre Fondul Jazz in the Park și cum a început totul
Fondul Jazz in the Park a fost lansat pentru prima dată în 2015, ca parte a festivalului Jazz in the Park. De-a lungul anilor, prin aceasta acțiune s-au strâns fonduri semnificative pentru proiecte artistice și comunitare.
Această campanie a fost activă până în 2020, timp în care s-au strâns și au fost donați peste 100.000 euro în comunitate. În 5 ani (2015 – 2019), Fodul Jazz in the Park a strâns aproximativ 100.000 EUR de la peste 20.000 de donatori și a finanțat peste 30 de proiecte culturale și burse pentru muzicieni.
Jazz in the Park Competition 2024
Parcul Central din Cluj-Napoca va găzdui din nou cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est ca premii și număr de participanți: Jazz in the Park Competition! 13 trupe din 10 țări au ajuns în finala celei de-a VII-a ediții a concursului internațional, ce va avea loc între 5-7 iulie 2024. Anul acesta, s-a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări.
Intrarea la eveniment va fi gratuită, oferind publicului ocazia de a se bucura de spectacole live și de atmosfera vibrantă a unui festival de jazz autentic.
Jazz in the Park Competition a revenit în 2023 după câțiva ani de pauză, ca un eveniment matur, organizat separat de Jazz in the Park Festival, și își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.
DESPRE JAZZ IN THE PARK
Jazz in the Park este organizat de Fapte, o organizație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Calendarul din 2024 include două mari festivaluri organizate în Cluj-Napoca, precum și o expoziție muzicală:
· Jazz in the Park Competition | Parcul Central “Simion Bărnuțiu” | 5-7 iulie
· Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 30 august-1 septembrie
· Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | 4 – 26 octombrie
Partener strategic: BRD – Groupe Société Générale
Parteneri principali:, Birra Moretti, Purcari.
Parteneri: Mega Image, DIGI, Pepsi, Hochland, XIXO, 8X8, Aperol Spritz, Brico Dépôt, RMB Inter Auto, Iulius Mall, Olivo, Daisler Print House, Mobila Dalin.
Parteneri instituționali:Primăria Cluj-Napoca, Casino – Centru de Cultură Urbană, Europe Jazz Network, YOUROPE.
Proiect finanțat de Ambasada Olandei în România.
Parteneri media: Euronews România, Rock FM, Ziarul Metropolis, Scena9, Suplimentul de Cultură, The Woman, TVR Cultural, TVR Cluj, Radio România Cluj, Kolozsvari Radio România, Ziua de Cluj, Cluj24, Visit Cluj.
Detalii găsiți pe www.jazzinthepark.ro.