fbpx

Dari la stat

dari la stat Citeam articolul “Top 10 cele mai absurde taxe din toate timpurile”, si ma intrebam cate dintre ele se regasesc in zilele noastre.

Sa o luam cu inceputul:

 1. Taxa pe sare (Ghandi insusi a devenit cunoscut si si-a initiat faimoasa miscare de independenta in vremea unui protest impotriva taxei pe sare, in India anilor 1930) -  si nu numai, avem taxa pe toate alimentele!
 2. Taxa daneza (reprezenta un tribut platit de catre anglo-saxoni vikingilor din Scandinavia) – noi platim taxe amenzi catre U.E. , mai are importanta denumirea? 🙂
 3. Taxa pe horn (taxa pe hornuri din Anglia anului 1660) – poate ca nu e chiar taxa pe horn (ca na’, la oras de unde lemne), dar avem si noi impozite care reglementeaza acest lucru. Impozitul pe locuinta (printre altele, se calculeaza si in functie de suprafata) prin urmare cu cat e mai mare “hornul” cu atat si impozitul.
 4. Taxa pe nationalitate (Canada a inceput sa ii taxeze pe imigrantii chinezi in 1885 si nu s-a oprit pana in 1923) – aici conducatorii nostrii au inteles gresit ce s-a intamplat in istorie, si nu ei au introdus-o, dar tot noi o platim: Esti Roman si ai plecat in afara granitelor platesti pentru ce au facut altii!
 5. Taxa pentru premiul Nobel (Premiile Nobel sunt taxate de catre Serviciului de Beneficii Interne din Suedia) – nu e reglementat nimic din cauza ca nu a fost cazul, cu toate ca in codul fiscal se prevede impozitarea pe toate veniturile 🙂 (stiti ca era un proiect de lege prin care se propunea impozitarea castigurilor de la nunti, nu?)
 6. Taxa pentru existenta (capitatia este suma de bani pe care acesta din urma i-o datoreza guvernului pentru simplul fapt ca are indrazneala de a fi in viata) – asta o platim din plin, conform gazetei de cluj, Romania are in prezent 491 de taxe si impozite (romanii au ajuns sa plateasca aproape cele mai multe taxe din U.E. —> sper ca nu mai dureaza mult pana se remediaza aceasta problema, trebuie sa fim pe primul loc!)
 7. Taxa pentru contrazicerea conducatorului (Protectorul Angliei, Oliver Cromwell 1599 – 1658 a instituit una dintre cele mai bine cunoscute asemenea taxe in 1655, perceputa regalistilor care inca mai "atarnau de gatul Angliei") – ooo cati au platit aceasta taxa, si dupa cum bine stiu e extrem de scumpa, pe unii ia costat viata de politician!
 8. Taxa pe emancipare (Roma Antica a adoptat o taxa aparent malitioasa si umilitoare, dar in esenta destul de marinimoasa, denumita "taxa dezrobirii", care consta intr-o suma de bani pe care sclavul trebuia sa o achite pentru a-si depasi conditia si a deveni un om liber) – aceasta este o taxa pe care o platesc toti tinerii, care nu au parinti din sange nobil, si doresc sa faca ceva mai mult decat parintii lor, trebuie sa plateasca cu varf si indesat (iti iei o casa, platesti dobanda – daca nu vrei sa ramai la sat cu mama si cu tata)
 9. Taxa pe traficul ilegal de droguri (Veniturile ilegale, precum banii obtinuti din traficul ilegal de droguri, trebuie incluse in Formularul de venit 1040, la alineatul 21 – in SUA) – unde altundeva se putea pune asa taxa??? ok la noi daca este destul de onest, si iti declari toate veniturile, in formularul 200 – activitati independente, 201 – venituri din strainatate, sau 221 – venituri din activitati agricole; in functie de unde vrei sa incadrati veniturile :))
 10. Taxa pe barba (undeva, in registrele administrative ale statului american Massachusetts) – ok, nu exista concret scrisa in legislatia din Romania, dar daca esti un ZZTop si incerci sa te angajezi la o banca (primul exemplu care imi vine in minte) cu siguranta, in cazul in care esti extraordinar de bun si au nevoie de tine, iti vor spune ca daca te “aranjezi” vei fi recompensat cu +10% la salar

De unde toate aberatiilea astea? din simplu motiv ca astazi mi-am calculat dariile pe care le am de platit la stat si, ca si in fiecare trimestru, ma enervez!

Apropo voi ce taxe considerati ca sunt ABERANTE?


5 comments
 1. Eu zic că sunt mici taxele în comparaţie cu averea de salariu minim pe economie… ar trebui dublate sau chiar triplate.
  Şi dacă se poate, cât mai puţini funcţionari publici la ghişee, pentru că timpul care il petreci la ghişeu ca să plăteşti taxele e prea mic. :))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Clujul vechi

Next Post

O zi de Sambata obisnuita

Related Posts