Din toamna aceasta, la Cinema Victoria din Cluj și în cinematografele de artă partenere din Iași, Sfântu Gheorghe și Timișoara vor putea fi urmărite filme europene deosebite, unele premiate internațional, care nu pot fi văzute altfel în România, titluri special alese pentru copii și tineri complementate cu ateliere educative, filme maghiare care s-au remarcat recent, producții accesibilizate pentru nevăzători precum și filme atent alese pentru seniori, toate parte din proiectul cultural Cinema Together – primul proiect câștigător în rețeaua cinematografelor de artă Europa Cinemas cu parteneri doar din România!
Prin Cinema Together mai multe categorii de public își pot regăsi preferințele cinefile, inspirația sau pot avea în sfârșit un motiv de a veni la cinema, simțindu-se incluși: cinefilii dornici de a descoperi filmele despre care se discută la nivel internațional, dar care nu au distribuție în țară, părinții care vor filme cu adevărat instructive și sensibile pentru copiii lor – pentru preșcolari, spre exemplu, titluri non-verbale (fără subtitrări care trebuie citite), tineri dornici să experimenteze pe marele ecran experiențe aliniate vieții lor, persoanele cu deficiențe de vedere ale căror experiențe culturale sunt restrictive sau seniori în căutarea unor titluri mai deosebite.
Proiectul este susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și este finanțat de rețeaua de cinematografe de artă Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk.
Cinematografele de artă partenere alături de Cinema Victoria din Cluj (inițiator proiect) sunt: Cinema Ateneu Iași, Cinema Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, iar ca și colaborator se alătură și Cinema Victoria din Timișoara.
Săptămâna aceasta, între 8-9 noiembrie, vor avea loc primele proiecții sincronizate din proiect între Cluj-Napoca, Iași și Sfântu Gheorghe și anume: comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu) va fi difuzată într-un format accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere, prin utilizarea aplicației Movie Reading.
La Cinema Victoria proiecția va avea loc joi, 9 noiembrie, de la ora 17:30. Accesibilizarea filmului este oferită de Fundația Cartea Călătoare.
Următorul film accesibilizat și pregătit pentru a fi distribuit în toate cele trei cinematografe este: De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin (r. Carla-Maria Teaha).
Proiecții s-au desfășurat și în perioada de pre-lansare a proiectului în Cluj: la Cinema Victoria clujenii au putut urmări următoarele producții: multipremiatul Tár (r. Todd Field), Jane văzută de Charlotte / Jane by Charlotte (r. Charlotte Gainsbourg)– proiecție în memoriam Jane Birkin, Keleti Ágnes: Aki legyőzte az időt / Conquering Time (r. Kata Oláh) – în prezența echipei, Toată frumusețea și durerea / All the Beauty and the Bloodshed (r. Laura Poitras), nominalizat la Premiile Oscar 2023 sau Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (r. Anna Hints), film propus de Estonia la Premiile Oscar 2024, cu o proiecție urmată de o discuție cu Domnica Petrovai, psiholog pr. și psihoterapeut, cu tema: Puterea vindecătoare a confesiunii și apartenenței.
Pentru copii și tineri, de succes a fost proiecția Vara când am învățat să zbor / How I Learned to Fly, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Raluca Gordan, psiholog clinician, psihoterapeut, consilier parental și trainer.
Cele mai recente evenimente dedicate publicului tânăr au avut loc la final de octombrie – început de noiembrie: prezentarea unei povești cuceritoare despre prietenia dintre un băiat de 10 ani și un cățel în filmul Belle și Sebastian (r. Pierre Coré) în prezența lui Vlad Vancia, psiholog canin, precum și un workshop dedicat Voluntariatului în domeniul cultural pentru tineriîn cadrul Young Audience Film Day.
Ambele filme vor fi distribuite și în cinematografele partenere.
De asemenea, o parte din filmele europene difuzate la Cluj-Napoca în perioada de pre-lansare a proiectului urmează să fie proiectate și în cinematografele de artă partenere din Iași, Sfântu Gheorghe și Timișoara.
Cinema Together este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și finanțat de Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk și implementat între 2023-2024.