fbpx

Bistraaaa!

Bistra e o comuna din judetul Alba, valea Ariesului, intre Baia de Aries si Campeni, care pe vremea cand invatam eu la liceu si geografie, era cea mai intinsa comuna din Romania. Localitatea in sine, centrul ei sa zic asa, nu e mare. E micut de-a dreptu. Un drum care o strabate, doar ca se intinde mult… pe munti, in toate directiile.

Activitatea principala, duminca, dupa ce iese lumea de la biserica care, culmea sau nu, e ridicata fix langa drumul principal DN 75, e sa se plimbe dintr-un capat al altului a  comunei, de-a lungul drumului, pe mijlocul lui.

Ca se plimba nu e mare lucru, dar faptul ca li se pare normal e ingrozitor. Au ajuns in halu’ asta incat si politia face acelasi lucru… se plimba pe mijlocu’ drumului. Se opresc la povesti pe mijlocu drumului si daca Doamne fereste ii atentionezi cu un clanxon scurt, se uita urat la tine, de parca ar fi pe pietonala.

In fapt, fix asa se comporta ca si cum ar fi pe pietonala si tu trebuie sa astepti dupa ei… pentru ca ei nu se feresc. Si da, ocupa ambele benzi, pentru ca-si permit!

Sunt atat de cunoscuti in zona, datorita acestui lucru, ca daca duci pe cineva cu masina si te enrveaza, il ameninti ca-l dai jos in Bistra! Aici, daca opresti, nu mai reusesti sa iesi dintre vite, animale oameni! Efectiv nu o sa mai poti pleca, pentru ca te inconjoara si nu se dau din fata ta nici in ruptul capului.

Am observat ca aceasta traditie e importata in mai multe orase ale tarii… Sau au inceput bistrenii sa cotropeasca lumea?

Voi nu i-ati observat plimbandu-se pe mijlocul drumului?


comments

Dan Ciulea

Antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de fotografie si calatorii. Ma gasiti pe: Twitter, Instagram, Facebook

You may also like...

2 Responses

  1. cotos says:

    Te invit in Maramuresu istoric..Vei fi surprins de cat de lejer se deplaseaza pe drum oamenii aia…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.