fbpx

Draftul ordonanței care bagă țara în faliment

Nu știu în ce măsură sunteți ancorați în realitatea junglei legislative în care se învârte economia României, dar astăzi efectiv am primit o bombă:

Draftul ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale

Suntem obișnuiți să ne-o luăm luăm în freză ori de câte ori guvernanții au nevoie să acopere găurile de la buget. Dar în ultima perioadă efectiv ne ciuruiesc și apoi se miră că sângerăm.

O să sfârșim cu toții angajați (dacă ne-o mai vrea cineva) sau emigranți. Statul român nu știe să țină vaca vie, o vrea și mâncată, și în grajd, da’ să mai dea și lapte.

Doar că asta nu se poate. Ne frigem mațele de 12 ani încercând să construim ceva durabil și sustenabil, și dacă am reușit ceva, am reușit nu pentru că ne-a ajutat Statul, ci în ciuda mediului ostil pentru antreprenoriat.

Am reușit muncind 14-16 ore pe zi, dar reușita asta e în realitate un echilibru fragil, pe care-l menținem jonglând cu facturile, creditele și taxele. Câteva sute de mii de antreprenori mici țin niște milioane de locuri de muncă în sectorul privat, ba mai țin în spate și un număr semnificativ de locuri de muncă din sectorul public.

De unde stau eu, se vede că nu există cale mai sigură spre falimentul unei țări decât să te împrumuți (123 de miliarde de lei a luat Statul împrumut de la începutul anului) în timp ce-i strângi de gât pe cei care plătesc ratele la împrumuturile făcute de tine.

Adrian Hădean – antreprenor HoReCa

📣 Adevaratul castig pentru Romania al taxelor reduse pe venitul/profitul afacerilor (impozit micro, imp dividende, imp venit, plafonare contributii etc) a fost fixarea acestei tari pe harta business-ului mondial al lumii!

📲 Straini care nu auzisera in viata lor de Romania, freelancers din Seychelles, producatori din Polonia, consultanti din Azerbaijan sau IT-isti din Brazilia au deschis companii aici, atrasi de simplitatea calculului si cuantumul taxelor de plata. Consecintele au fost extraordinare!!

➡ au platit taxe pentru angajati din Romania;
➡ au platit impozite pe companiile deschise aici;
➡ multi au reinvestit banii in imobiliare sau alte diverse afaceri in Romania;
➡ multi altii au venit si si-au declarat inclusiv rezidenta fiscala aici, in Romania;
➡ banii in proportie majoritara au ramas in bancile din tara;
➡ au cheltuit banii aici (generand alte impozite si taxe) platind contabili, avocati, alte servicii obligatorii (instructori SSM, medicina muncii, fond de mediu, asigurari facultative), chirii de sedii, facturare, abonamente diverse etc

👨‍🔧 Am deschis personal afaceri in Romania pentru straini, tipuri de afaceri la care tara asta nici nu visa acum cativa ani: studii medicale aprofundate, cercetare in domeniul AI, inginerie cu tehnologie de secol XXII… Mai mult. tara asta a devenit hub-ul principal pentru e-commerce al intregii Uniuni Europene! Am fost mandru ca am putut contribui cu expertiza noastra de la Weex Global la dezvoltarea unor sisteme si implementarea unor procese de ultima generatie.

Dupa restrictiile impuse inca de anul trecut si majorarea impozitelor, deja o parte dintre ei au plecat, s-au reorientat catre alte sisteme fiscale mai avantajoase. Trendul continua si acum, intr-un ritm lent, dar numarul companiilor infiintate de straini anul acesta a scazut oricum dramatic.

Proiectul ordonantei de guvern dat deja in presa si la care se lucreaza de mai bine de o luna de zile pune cruce IMM-urilor de orice fel!!

Dar daca noi, romanii, probabil vom supravietui in vreun fel sau altul, mai cu o evaziune, mai cu pile, cunostinte si relatii, IMM-urile cu capital strain vor inchide sandramaua si ne vor pupa definitiv pe portofel.

Daca la numar de turisti am fost tot timpul in coada cozii Europei, daca strainii mai treceau granita pe la noi doar sa fuga mai departe catre Ungaria si Austria, macar la afaceri mai eram atractivi, cu toata birocratia care ne mananca in continuare zilele.

💡 Cu niste inconstienti care nu au nici un fel de studiu la nivel macroeconomic, cu niste socialisti incapabili in fruntea ministerelor economice, care n-au platit in viata lor un salariu unui angajat, cu niste functionari care doar asteapta sa vina pensia sau lucrul cu program redus, Romania se intoarce foarte rapid in negura evului mediu economic subdezvoltat.

Horatiu Hagiu – Founder Weex Global | Tax Advisor | Accountant | Business Consultant

Singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut, înainte de a stinge lumina și a închide ușa țării:

🎈Ce vedeți acum în spațiul public referitor la reforma taxelor e o tehnică de comunicare care se numește “trial baloon”. Pe românește, se testează apele (sau cum bate vântul, în cultura anglo-saxonă).

Deci, dacă vi se pare că vorbim de măsuri fiscale anti-antreprenoriale și incorecte în relația Stat – Privat… faceți zgomot, cu argumente. S-ar putea să conteze 👋

Dragos Stanca – antreprenor

Altfel, pe grupurile de profil au început glumițele (știți cum e: orice glumă bună are un sâmbure de glumă, restul este adevăr)

Primesc avizul ceccar-ului pt o firma infiintata in dubai ?

Virginia – director economic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Începe UNTOLD 2023

Next Post

Experiențe inedite la UNTOLD 2023

Related Posts