Home » Casca din ureche

Casca din ureche

Ma, de cand s’o facut televizoru’ color, si europarlamentarii … romani, am fost fascinat de conferintele alea ce se’ntampla in mai multe limbi … ma rog, sunt prezente mai multe nationalitati, si se folosesc castiile alea pentru traducerea instantanee.

Intotdeauna m’am intrebat cum functioneaza treaba asta … cum se face traducerea … adica is 5 traducatori acolo, toti asculta ce vorbeste ala de la pupitru, si apoi unu incepe sa vorbeasca (traduce) si ailalti incep sa’i sufle raspunsuri …

Serios, adica mi se pare imposibil ca unu singur, sa poata urmarii firul discutiei, si sa si traduca in acelasi timp … psf, astia de la conferinte / congrese nu vorbesc rar … nu asteapta dupa traducator … deci clar, nu poate unu’ singur sa faca fata la asemenea cerinta.

Oricum, Sambata asta ce’o trecut, am luat parte la o super conferinta, ce o avut loc in Budapesta, iar speakeru’ principal era neamt, si culmea, nu o vorbit in engleza, ci in germana, deci si prin urmare am avut nevoie de casca aia de traducere … (ieee, mi’am indeplinit o dorinta!)

Asadar, iau casca, o pun pe cap, si cu mana dreapta incep sa schimb canalele, pentru a’l gasi pe cel in romana. Odata gasit, incep sa savurez “lectura” … ma incanta la nebunie faptu’ ca traducatoru’ are intonatie … il imita pe speaker … mi se pare fascinant!

Dupa mai bine de doua ore de tradus, ne este prezentat un filmulet in mai multe limbi … prima limba: maghiara, in casca aud cu il cheama pe un coleg sa’i traduca … ca el nu stie ungureste! A 2-a limba germana … se descurca de minune. A 3-a limba, rusa … dupa ce termina ala de vorbit, traducatoru’ zice’n casca: nu stiu ce o zis, dar sigur o fost de bine!

Una peste alta, vreau sa va spun ca aceasta conferinta o durat in jur de 10 ore, si daca nu ii aveam pe cei 2 traducatori romani, nu cred ca rezistam … la un moment dat pe scena au urcat ceva romani pentru a fi felicitati, si traducatorii nostrii au spus ca si ei ar trebuii sa urce pe scena … ca doar si ei merita.

Prin urmare, daca asa se desfasoara traducerile si in parlamentul european, chiar nu ii inteleg pe cei ce absenteaza … e fun, mega fun … si mai fun, sa schimbi canalele si sa iti dai seama ca in engleza zice ceva, si in romana cu totul altceva!


comments

2 comentarii la „Casca din ureche”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.