fbpx
WineUP

Instrucțiuni de navigare în lumea simțurilor

Arta de a degusta un vin și plăcerea de a-l înțelege nu aparțin exclusiv profesioniștilor. Cel mai bun exemplu sunt eu 😀 Personal nu cunosc tehnic vinurile, nu cunosc normele de degustare, stilurile de vinificare, aromele, în schimb îl simt. Iar simțirea, nu-i așa, aparține tuturor celor curioși, conștienți, dornici să perceapă viața prin prisma experiențelor.

WineUP Fair in Transylvania | 4 – 6 mai 2018 | Muzeul de Artă

WineUP Fair in Transylvania | 4 - 6 mai 2018 | Muzeul de Artă | Palatul Banffy
Nu cred că mai are sens să vă spun că sunt un mare fan al acestei licori dătătoare de viață, iar când spun asta nu mă îndrept spre discuția religioasă, pentru că aceasta este o opțiune personală a fiecăruia, care nu poate fi dezbătută în 3s, ci mai degrabă mă refer la toate studiile făcute pe cei mai longevivi oameni și care toate duc către același punct: vinul.

Și, pentru că am fost un copil cuminte, am primit de la organizatorii WineUP – Fair In Transylvania, câteva instrucțiuni de navigare în lumea simțurilor. Pentru că, nu-i așa, în fiecare zi trebuie să învățăm ceva nou și pentru că e păcat să ”ratez” senzații, trăiri, din cauza necunoașterii. Instrucțiuni pe care vreau să le împărtășesc cu voi, astfel încât să vă bucurați și voi de toate trăirile pe care vinul vi le poate oferi.

Sticla

  • 🍷 În primul rând vreau să vă spun că o sticlă standard de vin (0,75 L) o putem împărți cu 5 sau 7 prieteni (fiecare bucurându-se de câte un pahar de vin… eu obișnuiesc să o împart doar cu Buburuza mea 😛 ), iar când vine vorba de degustarea lui, aceasta împarte în 10 sau 20 doze de degustare (aici, sincer să fiu prefer să o împarte în 20 de doze astfel încât să testez cât mai multe vinuri)
  • 🎫 Eticheta unui vin ne oferă câteva informații extrem de importante, dintre care vă enumăr: gradul alcoolic, cantitatea de zahăr rezidual (sec, demisec, dulce), descrierea vinului (știți, povestea aia faină care te transpune într-o lume magică) și, totodată, găsim câteva abrevieri, abrievieri pe care vreau să vi le ”traduc”:

DOC – CMD Denumire de Origine Controlată | Cules la Maturitate Deplină
DOC – CT Denumire de Origine Controlată | Cules Târziu
DOC – CIB Denumire de Origine Controlată | Struguri Culeși la Înnobilearea Boabelor
IG Vin cu Indicație Geografică

Degustarea

Paharul de vin trebuie ținut de piciorul paharului, de partea de jos a acestuia, din mai multe motive, dar, cel mai important este faptul că dacă-l ținem de cupă, sau de partea superioară a piciorului, încălzim vinul.

La fel ca mâncarea, și de vin ne bucurăm atât gustativ, cât și vizual, olfactiv și chiar tactil. Astfel, pentru a ne bucura la maxim de experiența pe care ne-o oferă vinul, mai jos vă dau câteva sfaturi care să ne ajute în această călătorie:

Vizual

Aprecierea vizuală a culorii, transparenței și a strălucirii e primul indicator de calitate a vinului. Sunt considerate defecete ale vinurilor următoarele caracteristici: opacitate, nuanțe mate, culori improprii vârstei vinului.

Pentru a putea aprecia vinul, îi imprimăm o mișcare de rotație paharului și-l ținem înclinat al 45 grade observându-l pe o suprafață albă și luminoasă, astfel încât să analizăm culoarea vinului în profunzime (privim în mijlocul paharului) dar și orice altă nuanță pe care o putem observa la buza paharului.

  • Vinurile albe tinere conțin nuanțe de verde, mai mult sau mai puțin pregnante (regăsim nuanțe de la alb până la galben – verzui). Vinurile albe dulci, licorase sau cele de desert au nuanțe de la galben intens până la galben auriu.
  • Vinurile rose au nuanțe de la gri – rozaliu până la roz închis. Datorită oxidării culorii putem să vedem și nuanțe de portocaliu.
  • Vinurile roșii au nuanțe de vișiniu închis, rubin, cărămiziu, roșu intenes cu tente violet-albăstrui. Dacă vedem la marginea paharului nuanțe de cărămiziu, portocaliu sau maroniu înseamnă că degustăm un vin matur. Un vin roșu, tânăr, își păstrează nuanțele până la marginea paharului.

Sunt condiderate vinuri tinere, vinurile până în 5 ani. Atât vinurile roșii cât și cele albe își scimbă culoare odată cu vârsta: cele albe se închid la culoare, iar cele roșii se deschid. Vinul rose este recomandat să fie consumat în primii 2 ani de când a fost produs.

Olfactiv

Aromele sunt percepute olfactiv, pot fi percepute prin inspirație dar și retro-nazal prin expirație. Toată complexitatea unui vin se regăsește în aromele lui. Cu cât acestea sunt mai complexe, cu atât vinul este mai bun.

WineUP Fair in Transylvania | 4 - 6 mai 2018 | Muzeul de Artă | Palatul Banffy

Inspirați scurt și repetat, astfel aromele intră în contact cu receptorii și putem percepe orice fel de miros. Retro-nazal vom simți întotdeauna alt tip de arome.

Prin rotirea paharului maximizăm cantitatea de vin care intră în contact cu aerul, ajutând astfel compușii aromatici voatili să iasă din vin și să se acumuleze la suprafața lui.

Gustativ

Papilele gustative se află la nivelul limbii, situate astfel: pe vârful limbii se simte gustul dulce, pe laterale acru și sărat, iar la bază amar. Glandele salivare situate în interiorul obrajilor și pe gingii sunt cele răspunzătoare de percepția astringenței și a acidității ridicate, senzația simțită în cavitatea bucală este cea de ”gură pungă” deoarece pentru câteva secunde glandele salivare își încetează activitatea.

Recomandarea este să degustăm 5-6ml de vin, iar cu ajutorul limbii să-l plimbăm în toată cavitatea bucală, după care să încercăm să descriem ce simțim: aromele, senzațiile de dulce, acru sau amar, alcoolul, astringența, corpolența și impresia finală.

Aromele percepute gustativ sunt cele care se resimt retro-nazal prin expirarea aerului, astfel simțim și arome care se eliberează la temperaturi mai ridicate.

Echilibrul vinului, integritatea zahărului rezidual, a acidității și a alcoolului, intensitatea și persistența aromelor, corpolența, astringența la vinurile roșii și caracteristicile taninilor sunt câteva din lucrurile pe care trebuie să le luăm în calcul pentru a evalua un vin.

Tactil

Punând senzațiile generate de degustare în cuvinte, reușim să memorăm impresiile despre vin o perioadă mai lungă de timp și ne ajută să transmitem impresia noastră despre acel vin. 

E destul de dificil să ne imaginăm cum am putea să degustăm un vin folosindu-ne de simțul tactil, dar acesta poate fi descris ca percepție a senzațiilor de onctuozitate, catifelare, corpolență sau din contră a senzațiilor de plat sau apos, senzații care se parcep pe cerul gurii (plat) și / sau pe buze.

Degustarea este o experiență individuală, nu există simț corect sau greșit, deoarece fiecare dintre noi avem nivele diferite de percepție și conștientizare a simțurilor, respectiv capacități diferite de apreciere și asociere. Totul se reduce la atenție și identificarea aromelor și a gusturilor pe care le percepem

Bonus: aromele

Arome Vin Alb

Arome Vin Rosu

Hideți să ne bucurăm de experiența pe care ne-o oferă un pahar de vin în compania prietenilor și, dacă sunteți (sau aveți drum), prin Cluj în perioada 4 – 6 mai 2018, ne vedem la Muzeul de Artă (Palatul Banffy) în cadrul WineUP Fair in Transylvania! 

Biletul pentru o zi costă 50 de lei, abonamentul pentru întreaga perioadă costă 120 lei (prețuri valabile exclusiv online. La intrarea în târg prețul va fi de 60 lei per persoană pentru biletul de o zi, respectiv 150 lei per persoană abonamentul pentru trei zile), în acest cost ai inclus: pahare de degustare, catalogul targului cu selectia de vinuri WineUp 2018, posibilitatea să deguști peste 300 de vinuri românești și internationale (când spun posibilitatea, spun că degustarea e gratuită!), brățara de acces și nu în ultimul rând experiența pe care ți-o propune târgul.


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
UNTOLD 2018

THE CHAINSMOKERS VIN PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ROMÂNIA, LA UNTOLD!

Next Post
priveliste rosia montana - incredibila senzatia

Gata, am salvat Roșia Montană?

Related Posts