fbpx

Trei lucruri pe care le-am învățat datorită pandemiei

Nu neaparat că le-am învățat, cât mai degrabă că le-am conștientizat și am început să le aplic cu rigurozitate.

Verificarea informațiilor

Trăim într-o lume în care accesul la informație este extrem de facil și totuși, paradoxal, suntem din ce în ce mai puțin informați. Abundența de știri false, informări greșite și sofisme este din ce în ce mai prezentă în viața de pe ”internet” cu efecte directe în cea offline.

Am învățat ca orice declarație făcută de autorități și preluată de știri să o verific în Monitorul Oficial (mă rog, am un cont la un soft legislativ: Legis). Una e ce declară politicienii și alta e ce se transpune în litera legii. Astăzi spun că statul ajută SRL-urile prin acordarea a 45% din salariul brut comapaniilor care anjează pe cei care și-au pierdut locul de muncă datorită COVID-19, mâine se publică în M.O. că dau doar 41,5%.

Informație care mai apoi nu se mai propagă în spațiul public, iar noi rămânem cu impresia că angajatorul este rău intenționat. Ați înțeles voi, ăsta e doar un exemplu. Sunt convins că dacă ați fost atenți la ce se vehiculează în spațiul public, înțelegeți perfect la ce mă refer și că nu mă refer la un singur sector, cel economic, ci la absolut toate sectoarele.

Pornind de la regula de mai sus, am încercat ca orice informație publicată de mine, indiferent că vorbesc de un articol, aici, pe blog sau un status pe Facebook / Twitter să îi atașez un link către o sursă oficială.

Prin sursă oficială nu mă refer la linkul original de unde m-am informat în primă fază, ci mai degrabă către autoritatea competentă să emită actul respectiv (cu toate că în semn de respect / apreciere pentru munca depusă de către entitatea media, includ și aceste informații).

Așa cum am făcut și cu declarațiile pe care trebuia să le completăm în timpul stării de urgență / alertă.

Mi-ar plăcea foarte mult ca media tradițională (TV, print, radio), cât și cea on-line să înceapă să includă această informație în știrile / articolele pe care le publică. Faptul că îmi atașează un document pdf, fără să includă linkul către sursa de unde l-a luat, astfel încât să pot verifica dacă și în ce măsură acest document nu s-a modificat, îmi îngreunează informarea corectă.

Pentru că da, dacă citesc că de la 1 iunie se relaxează terasele, doar că acestea sunt obligate de către ministrul Tătaru să țină un registru cu toți clienții, domiciliul acestora și momentul servirii, nu înseamnă că e și adevărat.

Adică ăsta e exemplu perfect de interpretare, în cel mai bun caz, greșită a literii legii. Da, afacerile sunt obligate să țină un registru astfel încât în cazul unei infectări să se poate face traseul epidemiologic. Dar sub nicio formă nu înseamnă că sunt obligați să vă ia adresa de domiciliu. Ci, mai degrabă, ca și până acum, înainte de pandemie, când făceai o rezervare ți se cerea numele și numărul de telefon.

Atenție sporită cu cine și unde partajez datele mele personale

În timpul pandemiei, mai ales în starea de urgență, am văzut cum, din păcate, chiar autoritățile nu se supuneau GDPR-ului. O să ziceți că sunt hater, dar nu mi se pare normal ca un site precum știrioficiale.ro să nu întrunească regulile de bază ANPC.

Să nu mai zic de alte aplicații dezvoltate în acest timp care nu respectau legislația GDPR.

Nu am zis nimic, pentru că nu cred că e locul meu și nici nu am expertiza necesară. Cu toate acestea am încercat, și reușit, să nu îmi completez datele personale pe niciun site / aplicație on-line care, după părerea mea, nu respecta minimul de reguli pe care legislația în vigoare ți-l cere.

Nu spun că trebuie să-i suspectăm de rele intenții, din contră, le sunt recunoscător pentru munca depusă, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu naiv și să acționez fără să pun sub semnul întrebării anumite aspecte legate de protecția datelor mele personale.

Bonus: nu comenta afirmațiile unor participanți de pe un chat comun pe aceiași rețea de socializare.

Sunt convins că nu am fost singurul care și-a mutat întâlnirile, ședințele, conferințele în grup, în mediul online. Cu toții, cei care activăm, am fost nevoiți să ne vedem cu echipa prin intermediul mediului on-line.

Iar, nu o să-i spun bârfa, discuțiile sociale, cele care ne diferențiază de animal, au loc mai ales în timpul sau imediat după o întâlnire cu mai mulți participanți.

Așadar, sfat: Dacă chatul e pe WhatsApp, atunci recomandarea este să purtați comentariile private pe FB.

Featured image by Yusuf Evli on Unsplash


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Niciun festival programat până în 15 iunie 2020 nu va avea loc

Next Post

Electric Castle se amână pentru 2021. 14 – 18 iulie 2021

Related Posts