fbpx
Slană Fest 2019 - restaurant ROD - foto: Cristi Vescan

Slană Fest 2019, preparate net superioare față de edițiile trecute.

Nici nu am ajuns bine din Puglia, că m-am și dus la Slană Fest. Eram curios de noua locație și noul fromat.

Mă bucur că organizatorii au decis să mute evenimentul de la Expo Transilvania (din păcate nu doar că nu s-a mai investit nimic în Expo Transilvania de când a fost construită de regimul comunist, dar nici măcar nu au întreținut această locație, ajungând să arate deplorabil). Noua locație, terasa restaurantului ROD, chiar dacă este micuță, a fost mult mai potrivtă.

Nu am ajuns primele două zile din festival, dar, cu toate acestea, am ajuns în timp pentru a juriza concursul cârnaților și șuncilor de casă. La fix am ajuns 😀

Foto: Cristi Vescan

Participanții la eveniment sunt producători locali și pasionați. Spre exemplu unul dintre concurenți, Casa din Tioc, este un pasionat de gastronomie și istorie (dl. Mircea Groza, cred că ați avea multe de povestit) și toate produsele lui le-a preparat așa cum se făceau în trecut: carnea a tăiat-o cu maceta, a folosit doar condimente clasice (sare luată direct din mină – a trebuit să o lase în apă la decantat, ca să se separe de nisip; piper și mai știu eu ce), pentru conservare a folosit o selecție de plante de ceaiuri, exact cum se conserva carnea și pe la 1700.

În fapt, toate preparatele au urmat această direcție: natural. Fără conservanți, condimente puține și calitative, organice sau, în cel mai rău caz bio. Iar animalele au fost lăsate să zburde pe dealurile fermelor din care fac parte.

Acesta este motivul principal pentru care avem nevoie de cât mai multe astfel de evenimente: educarea noastră, a publicului și totodată educarea producătorilor.

E păcat să se piardă rețetele tradiționale ale bunicilor noștri. Slană Fest 2019 a fost un real succes… și nu mă refer din punct de vedere financiar (că habar n-am ce a însemnat ca vânzări), ci datorită calității net superioare a preparatelor cu care s-au afișat în acest an, față de anii trecuți, producătorii și pasionații.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Puglia: Bari, Matera, Alberobello și Monopoli la final de ianuarie

Next Post
pinch of salt

Pinch of salt, conferința: I have a dream

Related Posts