fbpx

Resurse utile #009: Turist

Nu mă dau guru, vă spun doar care sunt resursele pe care eu le(-am) folosesc cel mai des în momentul în care-mi schimb statutul din localnic în turist.

Din punctul meu de vedere vizitarea unei localități nu înseamnă să merg doar să văd cele mai emblematice locuri, ci, pe lângă asta, să încerc să simt pulsul localității, să încerc să simt cum trăiesc oamenii locului, să mă bucur de ce se bucură ei în fiecare zi, și în tot acest timp să nu trebuiască să-mi vând un rinichi.

Așadar am să o ia punctual, ca un inginer ce sunt.

Transport

În funcție de distanță punctului final aleg traseul clasic cu mașina sau cu avionul. Pentru călătorii neplanificate am instalată o aplicație pe telefon: eSky. Evident că am și clasicele aplicații de la companiile aeriene lowcost.

Pentru transportul în localitatea pe care o vizitez folosesc cu încreder GMaps (în orașele mari ale EU funcționează extrem de bine pentru transportul în comun), Waze (în cazul în care nu am internet unde merg, îmi încarc ruta pe Waze de la hotel – funcționează și fără internet odată încărcată), plus pentru fiecare oraș îmi downloadez aplicația specifică transportului în comun (dacă e cazul. Ex: ptr Londra am instalat, dar nu am folosit-o pentru că nu a fost cazul, Tube Map – London Underground Routes).

Pentru cazuri extreme și numai pentru cazuri extreme, am instalată și aplicația UBER și NoTaxi. Spun cazuri extreme, pentru că înafara țării nu prea circul cu taxi-ul, în general e mult prea scump acest serviciu și nu își justifică investiția.

Cazare

Booking și Airbnb sunt primele pe listă, sunt primele pe care le folosesc pentru găsirea unei posibile cazări. Am văzut că au introdus și cei de la TripAdvisor opțiunea asta, dar nu am folosit-o niciodată. Am s-o testez, probail în viitorul apropiat, dacă mă convinge cu ceva. Momentan sunt mult pre mulțumit de booking/aibnb.

Descoperirea orașului

TripAdvisor e una din aplicațiile pe care le forjez în momentul în care trec pe modulul ”turist”. De la mâncare la locuri de vizitat, de la opinii și împresii, până la istoria locului, tot găsești aici și vă recomand să le citiți. Majoritatea sunt extrem de utile.

În ClujX am descoperit tururile ghidate ale orașelor făcute de voluntari. 90% din tururile pe care le-am urmat erau gratuite, mă rog, singura plată era bacșișul celui care îți făcea turul. Mi s-au părut o idee excelentă, pentru că datorită acestora am reușit să aflăm lucruri care nu sunt scrise niciunde. Legende știute doar de localnici.

De curând am găsit o altă aplicație care are scopul de a vizita un oraș cu un localnic, ShowAround. Nu am folosit-o, dar cu prima ocazie o voi testa. Voi ați testat-o? Unde, cum a fost?

Mâncare

TripAdvisor e Dumnezeul aplicațiilor pentru această nișă din punctul meu de vedere. Îți ia ceva timp până iei o decizie, în cazul meu cel puțin, dar dacă citești cu atenție review-urile, nu o să dai greș. Spre exemplu incursiunea mea culinară din Portugalia a fost 90% influențată de ce ziceau oamenii că au găsit în anumite locuri. În Bari, Italia, am mers într-un local care era locul 70 si ceva pe tripadvisor, din 100, si toată lumea se plângea de serviciile naziste ale proprietarului. S-a dovedit a fi o decize excelentă să merg, pentru că localul era unul cu tradiție de câteva sute de ani, nu avea meniu fix, îți puteai alege între pește și carne (nu știai ce anume îți aduce), vorbea engleză, iar mâncarea a fost fabuloasă.

Din păcate nu am apucat să experimentez conceptul eat with locals, dar cu prima ocazie am s-o testez și vă anunț. Dacă voi aveți experiență pe zona asta vă rog să nu ezitați în a o împărtăși cu noi, lăsați un comentariu cu ce și cum.

Sugestie

Orice experiență plăcută trebuie împărtășită cu cei dragi (familie, prieteni). Statusurile de pe Facebook, din punctul meu de vedere, sunt pentru toată lumea, adică și pentru cunoștințe. Pentru cei apropiați folosesc cu succes aplicația Felicitaro. Sincer mi se pare cel mai ”personal” suvenir pe care poți să-l ”aduci” acasă, pe care să-l faci cadou.

Tu ce app/website recomanzi pentru turiști?


3 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

TEDxCluj 2017 – Going Beyond

Next Post

Vrei să dormi. Și dormi!

Related Posts