fbpx

LiveText: TEDxCluj 2017 – Going Beyond

S-a dat startul TEDxCluj – Going Beyond!

Prima sesiune (09:00 – 10:30) Outerspace

Moderatorul TEDxCluj 2017 este mimul MIMO Poetul de la Fantasmagia, el dă ”vocea” personajului fictiv Iv cel Naiv!

Foto by Val Vesa

Pierre-Philippe Mathieu

Titulatură: Earth Observation Data Scientist at the European Space Agency (ESA)

Philippe Lattes

Titulatură: Deputy Director Space sector & European projects contracts officer ESA Bic Sud France

Ca antreprenor poți să crezi că industria spațiului este un vis și nu e loc pentru mine – Greșit!

Dacă pînă în 2007, piața era una nișată, pentru că doar pe anumite terminale funționau modulele de GPS, odată cu apariția telefoanelor inteligente, această piață s-a schimbat… s-a deschis pentru toată lumea. Ce trebuie să rețineți este că aceste companii nu au fost înfințate de oameni din domeniul ”space”, ci de oameni de IT… așadar domeniul industriei spațiale este pentru toată lumea 🙂

SpaceX au venit în industrie cu vise noi. Sunt cei care au schimbat regurile jocului.

Cometele din jurul pământului:

Suntem la începutul povștii antreprenoriatului în indistria spațiului, acum depinde de noi să ducem mai departe povestea.

You can call me a dreamer but i’m not the only one!

Ted Prize – citiți despre global xplorer

Gernot Grömer

Titulatură: President of Austrian Space Forum & Public Speaker

Conform credințelor bunicilor noștri astăzi trăim într-o lume SF. Sunt convins că în următorii 5 ani vom ajunge pe Marte!

Băieții ăștia fac echipamente bestiale pentru misiunea de pe marte.

Plecând de la obiceiul australienilor de a lua cu ei un cort, în cazul în care pășesc ceva și sunt nevoiți să aștepte peste noapte momentul în care vor fi salvați… ceva de genul au reușit să le facă și pentru cei care vor merge pe marte.

De ce te expui unui asemenea risc? Imaginați-vă că intrăm într-o librărie plină cu cărți pe care nu am mai văzut-o până acum!

Pentru această misiune, să mergem pe Marte, trebuie să inventăm, din păcate nu putem să intrăm pe OLX și să cumpărăm.

Nu va fi ușor, vor fi oameni care vor spune că nu vom putea, cu sigurnață vor fi tot felul de piedici… dar asta nu înseamnă că nu vo reuși!

Radu Nechifor

Titulatură: Naist, profesor de nai, constructor de naiuri, vicepreședinte și cofondator al Asociației Internaționale de Tineret „BECOME”, ambasador „Baby Care”

Colegii lui Radu Nechifor (au o trupă mai numeroasă în Sibiu – nu știu cum se numește, dar e de google-it): Marius Tuță – pian, Tibi (îmi cer scuze nu am înțeles numele lui, e maghiar… poate mă ajutați voi) – vioară absolvenți ai conservatorului din Cluj-Napoca.

Sesiunea 2 (11:00 – 12:30) Innovation

Julio César Alemán

Titulatură: Scientist in Biomedical Engineering

Mi-am spus că vreau să le dau ceva mai mult decât facturi pentru tot restul vieții lor acestor pacienți. Vreau să-i vindec!

Vrem să scoatem ființa umană din ființa umană. În momentul de față medicamentele te vindecă de o problemă, dar îți crează alta… Vali asurprins foarte bine discursul lui Julio

Irina Alexandru

Titulatură: Product Designer, New Product Development Specialist, Co-founder Vector Watch

Înainte de orice, m-am decis să-mi construiesc un portofoliu impresionant și l-am publicat online. Asta pentru a putea reuși în această ”viață” grea a antreprenorilor.

10-20% din munca mea (designer) a ajuns efectiv pe piață.

Chiar dacă nu ești un nume în domeniu în care vrei să intri, trebuie să respiri, să mănânci, să trăiești pentru lucrul respectiv. Trebuie să te inconjori cu oameni din domeniu, trebuie să te expui cât mai multor experiențe care au legătură cu ceea ce vrei să faci. Dacă trebuie să călătorești în China, călătorește în China!

Florin Talpeș

Titulatură: CEO Bitdefender

Regândirea gândirii pozitive – o carte de căutat și citit

25% din resursele pe care le alocă în cercertare reprezintă proiecte cu risc extrem de mare, dar care pot să schimbe piața.

Când vorbim de ”dincolo de limite”, talentul este esența! Mototrul ”dincolo de limite” nu e dat de suma talentelor, e de dat de cultura talentelor, de suma talentelor în echipă. Brain storming, cei veniți noi în echipă participă mult mai puțin. Nu din cauză că nu înțeleg subiectul, ci din cauză că au o teamă: Ce vor spune ceilalți? Dacă nu spun ce trebuie?

O carte de citit: Valorile angajaților români – Dorin Bodea (gogoașa emoțională, magia celorlalți)

Noi românii, în general, preferăm să fim în dezacord cu sinele, decât să fim în dezacord cu ceilalți!

Varujan Pambuccian

Titulatură: Matematician

Printre altele e și deputat.

Într-o fabrică din China în 2014, 800 de roboți au înlocuit 2400 de oameni, pentru a produce 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

China a reușit să printeze cu ajutorul unor imprirmante 3D, case sociale și nu numai

În industria medicinei, Clujul este reprezentat foarte bine, s-a reușit printarea unei veizici urinare.

În 2013 Anthony Evans, un matematecian, împreună cu colegii lui s-au gândit și au reușit să creeze plante fosforescente. Pare copilăresc, dar planul lor este să facă copaci fosforescenți astfel încât să renunțăm la ilumimnatul public.

Inteligența artificială este prezentă în toate domeniile din ziua de astăzi. Amelia este interfața de la recepție care lucrează non stop și în plus are un modul care-ți răspunde empatic.

A 3-a revoluție industriale vine cu apariția clasei ”oamenilor inutili” (Elveția a picat referndumul pentru 2500 EURO / lună / persoană; În Finlanda se dă 500 Euro / lună și alte state pregătesc legislația pentru așa ceva)

Școala de mâine trebuie să fie generatoare de întrebări, nu dătătoare de răspunsuri!

George Buhnici

Titulatură: Prezentator TV și fondator Cavaleria.ro

Cum am ales să devin un cyborg – tema pe care o abordează!

De ce mi-am implantat un chip în mână? E simplu, îmi rătăcesc cheile! Sau, cine știe, la următoare casă Buhnici (la care lucrăm deja) va putea să deschidă uși, parcări și, probabil, voi putea să achit cumpărăturile de la magazin…la un moment dat.

Tehnologia, ca și cuțitul din bucătărie, este o unealtă și nu o armă… totul depinde de în mâna cui se află!

Robotul meu ar fi un adroid, pentru că l-aș adapta mai ușor lumii în care trăim. Nu cred în omul = mașinăria perfectă, cred în roboți cu aplicații fixe, nișate.

Medicina în forma actuală ne prelungește bătrânețea, dar nu ne-o face mai ușoară… Tehnologia poate să schimbe asta.

Tehnologia perfectă este invizibilă, nu trebuie să știi să o folosești, trebuie doar să se lase folosită.

Roboții Kuka au înlocuit 800 de oameni de la fabrica Ford din Craiova.

Giorgio Fabbri

Titulatură: Musician, trainer, coach and University Adjunct Professor Ce faci? Sunt muzician, cânt la pian. Fain, dar cu ce te ocupi? Muzica are încoproporată  o putere secretă. Pitagora spunea că nu e pentru distracție, ci e un pod de conectarea.

Sesiunea 3 (14:00 – 16:00) Journey

Adrian Strâmtu

Titulatură: Actor şi tap dancer

Marius Chivu

Titulatură: scriitor

Are cineva un telefon mobil fără nicio aplicație instalată pe el? Eu știu o persoană care nu are instalat nimic, e un smartphone pe android care îl ține 7 zile (da, eu, Ciulea am spus asta în gând.)

Ca să înveți foarte bine cum să folosești o aplicație, e foarte important și să înveți când să NU o flosești!

Tehnologia aduce odată cu ea și un anumit grad de dependență. În schimbul timpului pe care ni-l oferă tehnologia, ne ia interacțiunea umană… într-un final, dacă nu avem grijă, pierdem mai mult datorită tehnologiei.

Rețele de socializare deturnează ”călătoria ta”.

GPS-ul poate în timă să-ți atrofieze simțul orientării, te face analfabet (din punctul de vedere al citirii unei hărți… indifent că e una printată, constelație) E importantă destinația dar e importantă și povestea… Astăzi nimeni nu se mai rătăcește. Aparent e rău să te rătăcești, dar cele maimari descoperiri s-au făcut datorită faptului că exploratorii s-au rătăcit.

Vă sfătuiesc să redescoperiți plăcerea de a scrie de mână, într-un jurnal, ca alternativă la postări pe Facebook.

Going beyond înseamnă a ieși din rutină, iar dacă ești conectact la internet nu o să faci acest lucru. Să fii singur cu tine. Există turism și există călătorie!

Veronica Soare

Titulatură: Fundraising fairy


#minuniPeCamino
Frica e cel mai bun prieten al curajului.
Fiecare om pe care-l întâlnesc e o poveste, trebuie doar să mă opresc să-l ascult!
Și mie mi-e frică să zbor, dar zbor!

Andreea Roșca

Titulatură: jurnalist, scriitor și un pasionat explorator al lumii antreprenoriale

Trăiesc într-o intersecție. E drăguț să trăiești într-o intersecție pentru că ai șansa să vezi tot felul de lucruri care trec pe acolo.

Cartea cei care schimbă jocul
Sunt zile când e senin și pot să văd până la munți, dar sunt zile când e ceață și nu pot să văd mașinile din parcare – Dragoș, antreperenor.

Antreprenorii la început de drum: vreau să știu traseul înainte de a mă apuca de drum… nu e neaparat un gând greșit. Trebuie doar să fim conștienți de faptul că de multe ori, acest lucru, nevoia de certitudine, ne omoară visele.

Ideile geniale de antreprenoriat nu există văzute înainte, doar privind înapoi.

Ideile sunt lucruri fragile, trebuie să avem grijă de ele, să nu le omorâm. Putem conecta punctele privind în trecut, au sens doar privind în urmă… aveți răbdare și dați ideilor șansa de a exista.

Dacă faci un pas, oricât de mic în necunoscut, cu siguranță vom avea și următorul pas, iar peste 20 de ani de pași, putem să ne uităm în urmă și să vedem succesul.

Succesul nu e făcut din certitudini ci din incertitudini!

Melania Medeleanu

Titulatură: Președinte Asociația MagiCAMP

Mi-a luat aproape 30 de ani să-mi găsesc vocea. Să vorbești în fiecare zi (la TV sau nu) nu înseamnă că ai o voce.

Vocea mi-am găsit-o într-o zi când o grămadă de copii mi-au făcut inima ”harcea parcea” 🙂 Pentru ei am făcut un masterat de logotopie, pentru că aveau probleme, seara învțam și ziua aplicam. Pentru o vreme eu am fost vocea lor.

Am început să vorbesc când nu am mai vorbit despre mine și fricile mele. Vocea nu a mai dispărut de atunci.

Eu am astăzi voce pentru că undeva, cineva vorbește în șoaptă (sau chiar deloc) despre o nedreptate. Cu cât e mai mare miza, cu atât cineva va încerca să te țină în pătrățelul tău, să te aducă la tăcere.

Găsiți calea să scoateți vocea la suprafață! Găsește o cauză pentru care să lupți, așteaptă-te ca cineva să-ți pună piedici (ești pe drumul cel bun) și dacă vocea ta nu e suficient de puternică să fie auzită, uită-te în jurul tău, cu siguranță vei găsi oameni care strigă același lucru, uniți-vă și veți avea o voce care nu poate fi ignorată!

Pe fundal s-a proiectat această imagine

TEDxCluj Award

Mihai Coca, Simona Fuchilă – reprezentanți ai companiilor car susțin acest demers

Premiul merge către Bogdan Folrea – medicine for epilepsy

Sesiunea 4 (16:30 – 18:00) Beyond

Teodora Enache

Titulatură: Singer

Derulați filmul vieții voastre și găsiți un moment în care ați fost cu adevărat nebuni. Cum să fac, am o mare pasiune entru (inserați voi aici pasiunea voastră), dar nu știu cum să fac, pentru că viața e grea, trebuie să și trăiesc.

O nebunie din dragoste nu are nevoie de nimic!

No, iubesc Clujul! Lecția acceptării este imensă!

Cristina Dobrescu

Titulatură: Co-fondator ONG Arta Nu Mușcă și Livrez Dragoste / caligraf

Dacă ar fi să-i scrii acum o scrisoare, cui i-ai adresa-o? Ce ai scrie în ea? Te iubesc? Mulțumesc Imaginați-vă ce ar simți persoana căreia i-e adresată scrisoarea.

Rusanda Cojocaru

Titulatură: Founder Bookletta

Exaptation – un cuvânt care încă nu a intrat în dicționar.

Be more like a 5 years old!

Paul Bourne

Titulatură: professional Theatre Director and a Fellow of The University of Cambridge

Norocul, ni-l facem singuri? Căutați disursul pe youtube (trebuie să apară cât de curând), e mult pre bun!

Dacă ești pictor și nu ai galben, folosește albastru!

___________________________
TEDxCluj este powered by NN.
NN România contribuie și în acest an la oferirea de experiențe memorabile pentru comunitatea TEDxCluj.
Parteneriat pentru Arte susține colaborările creative.


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Presa: democrația stă pe umerii cititorilor!

Next Post

#FlowersForTheFlorist, 3’rd edition

Related Posts