fbpx
Feel your menu

Feel your menu – proiect inedit care introduce meniuri în limbaj Braille, în restaurantele clujene

De fiecare dată când îmi pierd încrederea în țara asta, universul mă pune față-n față cu niște realități care mă aduc din nou pe drumul pozitivismului. Și de fiecare dată această redresare, această lecție de ”implică-te, nu te plânge” îmi este dată de elevi de liceu.

De data aceasta lecția mi-a fost predată de către elevii liceului Teoretic Onisifor Ghibu, pe care probabil îi știți ca acei copii care organizează de 8 ani de zile un festival de muzică în curtea școlii, GhibStock.

Aseară, la invitația lui Marius Mariș, băiatul care tocmai ce a terminat liceul, care de altfel e un fel de Făt Frumos, pentru că realizează mai multe într-un an de zile, față de cât reușesc alții într-o viață, am fost la restaurantul Marty de pe str. Horea unde clubul de inițiativă comunitară IMPACT (al liceului teoretic Onisifor Ghibu) care se va transforma în asociația “BLANĂ!” au lansat proiectul Feel your menu.

Feel your menu - The Book Of Flavours, Marty Restaurants

Feel your menu este o inițiativă care face parte dintr-un proiect mai amplu, Feel your city – face Clujul mai prietenos pentru persoanele cu deficiență de vedere.

Implementarea acestui proiect a fost posibilă cu ajutorul fondurilor strânse in cadrul festivalului caritabil GHIBSTOCK și prin deschiderea restaurantelor partenere. Ajuns deja la a 8-a ediție, festivalul va încerca să strângă fonduri  pentru a continua dezvoltarea acțiunilor de accesibilizarea anumitor zone reprezentative pentru orașul Cluj-Napoca, având ca public țintă persoanele nevăzătoare sau cu vedere slabă. O parte din banii colectați anul trecut au fost folosiți pentru crearea plăcuțelor panoramice tactile pe dealul Cetățuie, dar și crearea unei expoziții temporare in fața podului Elisabeta.

Accesibilizarea pentru toate categoriile de persoane este o prioritate pentru toate oraşele europene. Designul universal conferă o serie de avantaje, de la costuri reduse (odată implementat nu mai trebuie revenit cu îmbunătăţiri asupra serviciului respectiv) până la faptul că o categorie mult mai mare de oameni vor căuta respectivul produs. Restaurantele sunt locuri de socializare, care contribuie la dezvoltarea turismului unui oraş şi la un spaţiu urban vibrant. Având în vedere că în Cluj există peste 2000 de persoane cu deficienţe de vedere, tinând cont de faptul că în România există doar 3 oraşe unde  există Licee Speciale Pentru Nevăzători, introducerea de meniuri în Braille în restaurante este un must. Prin acesta restaurantele contribuie la accesibilizare, în acord cu pretentiile unui oraş deschis cum este Cluj- Napoca.” ( Anda Culişir, coordonator proiect “Feel your city”)

Apropo de TEDx, în perioada 4-6 mai 2018 are loc o nouă ediție TEDxEroilor.

Așadar, dacă ești o persoană care face parte din industria HoReCa, contacteaz-o pe Anda Culişir, coordonatorul proiect “Feel your city” – 0746.735.561 – și stabiliți împreună cum puteți implementa și în locația voastră cel puțin un meniu în braille.

Partea bună a implementării nu constă doar în cea socială, ci are o componentă economică (se estimează că peste 25% din turismul mondial va fi dat de către persoane cu nevoi speciale, iar acesta va crește după anul 2020). Dacă ne transformăm orașul într-unul cu adevărat accesibil, turismul va exploda cu adevărat, ceea ce, nu-i așa, va mări PIB-ul orașului.

Știu că pare ciudat să discut de cât poți câștiga de pe urma implementării unei chestii normale, pentru că până la urmă ăsta este un drept al tuturor, indiferent de vârstă, sex, handicap sau orientări religioase, este dreptul nostru să avem acces la un turism de calitate, la servicii și produse de calitate, dar aceasta este realitatea în care trăim și trebuie să ne adaptăm ei.

Personal am fost maxim de emoționat de ceea ce au reușit să implementeze până acum acești copii, o să-i urmăresc cu interes în continuare, mă voi implica cu toate resursele de care dispun și nu pot decât să fiu mândru și fericit că nepotul meu Ianis urmează cursurile la acest liceu (mă rog, el momentan e la gimnaziu, dar fix asta e frumusețea: ei sunt liderii de mâine). Ianis, speranțele mele sunt în tine!


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Light riders

Next Post
Concert Lara Fabian la Cluj, 29 martie, Sala Polivalenta

Câștigă o invitație dublă la Camouflage World Tour by Lara Fabian | Cluj, 29 martie, Sala Polivalenta

Related Posts