Ciulea's Blog https://www.ciulea.ro Articulez caricaturile vietii ro-RO Mon, 10 May 2021 13:38:27 +0000 Cod discount TEDxCluj https://www.ciulea.ro/cod-discount-tedxcluj/ https://www.ciulea.ro/?p=391463 Mon, 10 May 2021 13:38:09 +0000 Citește mai mult »Cod discount TEDxCluj]]> Cod discount TEDxCluj

Cod discount TEDxCluj

Dan Ciulea

TEDxCluj 2021 o să fie un eveniment hybrid. Va permite participarea atât offline (în sală), cât și online (prin live streaming). Este un număr limitat de bilete în sală, pentru a se putea asigura distanțarea și măsurile de siguranță care se vor impune în luna iunie 2021. Biletele online sunt în număr nelimitat.

Biletul offline, în sală, include participarea și experiența completă TEDxCluj, inclusiv welcome-breakfast, cafea, aperitive, snacks, apă, răcoritoare și masa de prânz… mă rog, urmărim cu interes ce reglementări mai apar.

Biletul online, prin live streaming, include acces la vizionarea online, în direct, a discursurilor TEDxCluj 2021. De asemenea, este inclusă participarea la activitățile online și promoțiile oferite de partenerii evenimentului.

Cod discount TEDxCluj 2021

Codul CIULEA oferă 20% discount la biletele offline (în sală) Regular și Combo. CiuleaOnline ofera 30% discount la biletele online Regular și Combo.

Acestea se pot achiziționa de aici


TEDxCluj 2021

Împreună vine de la toți pentru unul și unul pentru toți. Împreună vine de la momentul acela în care ne dăm seama că doar așa putem muta munții din loc.

Împreună e atunci când ne transpiră palmele înainte să punem întrebarea aia “Ai vrea să fim…” și atunci când știm ce urmează.

Mai e și atunci când suntem în stradă și ne simțim unii altora respirațiile reci, însă inimile fierbinți. Știm că împreună aducem schimbarea.

Peste 25 de speakeri și performeri la TEDxCluj Together

 • Cristian PRESURĂ
 • Iancu GUDA
 • Dragoș STANCA
 • Răzvan CHERECHEȘ
 • Andi MOISESCU
 • Mandy HICKSON
 • László RAKOSY
 • Roberto PĂTRĂȘCOIU
 • Oana ROTARIU
 • Laurențiu ZLOTEANU
 • … și mulți alții

2021 © Dan Ciulea
]]>
Personal Cook @ Secret Garden https://www.ciulea.ro/personal-cook-secret-garden/ https://www.ciulea.ro/?p=390909 Tue, 06 Apr 2021 09:46:43 +0000 Citește mai mult »Personal Cook @ Secret Garden]]> Personal Cook @ Secret Garden

Personal Cook @ Secret Garden

Dan Ciulea

Veștile bune vin în momentul în care suntem deschiși să le acceptăm. Când vrem și suntem dispuși să le vedem. Iar noi, Personal Cook, am decis să facem primul pas înspre acestea. Ne-am întâlnit cu Alina și Andrei de la Secret Garden și am pus la cale o serie de evenimente restrânse (vom vedea cum evoluează pandemia) outdoor.

Personal Cook @ Secret Garden
Personal Cook @ Secret Garden | Eveniment: Persian Lamb

Personal Cook @ Secret Garden

Formatul evenimentelor este mega simplu: în fiecare duminică, în intervalul orar 13:00 – 15:00, ne strângem maxim 24 de persoane (la Secret Garden sunt 6 mese, distanțate conform reglementărilor realității în care trăim, a câte 4 persoane fiecare) și timp de 2 ore vom trăi o experiență culinară marca Personal Cook. Experiență pusă în scenă de Paul.

Pentru că ne dorim să trăim o experiență culinară, nu doar să ieșim în oraș la masă, am decis ca fiecare eveniment să aibă o tematică culinară.

Primul eveniment am făcut o incursiune culinară în Persia, iar evenimentul cu numărul 2 a însemnat o adevărată petrecere mexicană.

Atmosfera din cadrul evenimentelor

Fiind o terasă micuță, cu puține locuri, am gândit-o ca pe o experiență familială, între prieteni, degajată. Acesta este și motivul pentru care rezervarea se face per masă și nu per loc.

Am apelat la oamenii de la Why Not pentru a ne ajuta să ducem această experiență la următorul nivel, prin amenajarea terasei. Ne-am zis că nu are sens să reinventăm noi roata. Fiecare să facă cel știe mai bine: noi mâncare, Secret Garden – băutură, iar Why Not – amenajarea spațiului. Au experiență și rezultate extraordinare, primele exemple care-mi vin în minte sunt: Untold, Neversea, Street Food Festival.

Cum particip la evenimentele Personal Cook @ Secret Garden?

Simplu, rezervi o masă prin intermediul formularului pus la dispoziție pe website-ul personalcook.ro, secțiunea ”Fraged”.

Având în vedere că locurile sunt limitate și că ne dorim ca toată lumea să fie confortabilă (nu, nu am uitat că ne aflăm în pandemie), am decis ca la masă să stați doar cu prietenii voștri. Cu cei cu care sunteți confortabil, nu doar spiritual, ci și că aveți încredere că sunt conștienți de era COVID-19 în care trăim… că au grijă și se protejează (atât pe ei, cât și pe cei din jur).

Drept urmare poți să rezervi o masă de 4 persoane, iar aceasta trebuie achitată integral în avans. Nu poți rezerva două mese sau doar două locuri. Rezervarea este confirmată doar după achitarea în avans.

Unde se anunță evenimentele și cât costă?

Pentru că, nu-i așa, ai vrea să știi în ce regiune faci incursiunea culinară? 😀

Prima dată anunțăm evenimentul prin Newsletter (îți recomand să te abonezi). După care, zilele următoare, anunțăm pe blogul Personal Cook, Facebook și Instagram.

În ceea ce privește banii. Cu toate că suntem conștienți că o experiență desăvârșită e neprețuită, facturile trebuie achitate. 100 de lei. Iar în acest preț intră aperitivul, felul principal, o băutură de bun venit (sau ce / cum o asociază someleierul) și desertul. Buna dispoziție trebuie să o aduci de acasă (fără ea nu o să poți participa), dar promitem să o accentuăm și noi.

Ne vedem la următorul eveniment marca Personal Cook, da?

P.S. În 11 aprilie 2021 facem o incursiune culinară în China, Chinese taste by Personal Cook @ Secret Garden.


2021 © Dan Ciulea
]]>
UNTOLD lansează un NFT https://www.ciulea.ro/untold-nft/ https://www.ciulea.ro/?p=390870 Mon, 05 Apr 2021 14:46:54 +0000 Citește mai mult »UNTOLD lansează un NFT]]> UNTOLD lansează un NFT

UNTOLD lansează un NFT

Dan Ciulea

Organizatorii festivalului UNTOLD se pregătesc să lanseze primul NFT (NON FUNGIBLE TOKEN). Fanii festivalului, și nu numai, vor avea șansa să devină proprietarii unor momente memorabile sau a unei colecții de NFT-uri unice, care vor fi scoase la vânzare pe cea mai mare piață de bunuri digitale din lume. 

Primul NFT UNTOLD va putea fi găsit în curând pe OpenSea. Aici se pot cumpăra, vinde și comercializa oricare dintre aceste articole cu oricine din lume. OpenSea este în prezent cea mai mare piață generală pentru bunurile digitale deținute de utilizatori, cu cel mai larg set de categorii, cele mai multe articole și cele mai bune prețuri pentru noile categorii de articole.

OpenSea permite cumpărarea sau vânzarea unor obiecte de colecție cripto, articole de joc, artă digitală și alte articole digitale bazate pe blockchain. Acestea pot fi vizualizate oriunde, schimbate în mod deschis și cu adevărat deținute într-un mod care nu a fost niciodată posibil înainte în lumea digitală. 

Colecția de NFT-uri UNTOLD este pregătită în parteneriat cu StakeBorg. StakeBorg este o companie ce își propune, prin multiplele inițiative pe care le întreprinde, popularizarea industriei crypto și a beneficiilor tehnologiei blockchain. 

Fanii festivalului și cei care vor să achiziționeze primul NFT UNTOLD trebuie să se înregistreze pe untold.com. 


DESPRE NFT

NFT-ul este o certificare care permite deținătorului să își urmărească bunul digital într-un sistem blockchain, să-i verifice constant valoarea și s-o vândă la momentul potrivit. În artă, e ca și cum deții tabloul original, oricâte printuri se mai fac pe lumea aceasta. Este ca și cum ai deține o operă de artă digitală, cu valoare artistică. Practic NFT-urile sunt active „unice” în lumea digitală care pot fi cumpărate şi vândute ca orice altă proprietate, dar nu au nicio formă tangibilă. 

Fenomenul NFT a devenit imediat unul foarte popular în rândul celor pasionați de acest domeniu. Și unii dintre artiștii care au urcat pe mainstage-ul UNTOLD au scos la vânzare NFT-uri. Steve Aoki a vândut prima colecție de NFT cu peste 4,25 de milioane de dolari și descrie NFT-ul ca un fenomen care nu mai poate fi oprit. Don Diablo și KYGO au anunțat că vor lansa în curând primul lor NFT, care va consta în câteva piese noi ori producții nelansate încă.  

În domeniul artei, o lucrare digitală a fost vândută la casa de licitaţii Christie pentru suma de 69 milioane de dolari, dar câştigătorul nu va primi o sculptură, pictură sau o copie printată. În schimb, primeşte un simbol digital unic.

Un designer a vândut o casă virtuală, care nu va putea fi locuită niciodată, pentru suma de 500.000 de dolari. Creatorul de artă contemporană a vândut proprietatea în format NFT, iar proiectul, denumit „Mars House”, va fi accesat de noul proprietar într-un fișier digital.


2021 © Dan Ciulea
]]>
Prima pădure smart din România https://www.ciulea.ro/prima-padure-smart-din-romania/ https://www.ciulea.ro/?p=390842 Wed, 31 Mar 2021 09:00:39 +0000 Citește mai mult »Prima pădure smart din România]]> Prima pădure smart din România

Prima pădure smart din România

Dan Ciulea

În acest articol veți găsi informații despre:

 • Gardienii digitali ai padurii detecteaza sunetele specifice actiunilor de exploatare forestiera
 • Dispozitivele sunt conectate la reteaua Vodafone si semnaleaza in timp real pericolele
 • Initiativa se subscrie noii viziuni de brand a Vodafone: „Impreuna putem”

Bucuresti, 31 martie 2021Vodafone anunta, in premiera in Romania, un proiect de padure inteligenta, conectata la reteaua Supernet. Padurea, situata in judetul Covasna, a fost dotata cu un sistem de monitorizare si semnalizare in timp real a sunetelor specifice exploatarilor forestiere, ceea ce ajuta la combaterea defrisarilor ilegale. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul si un apel la solidaritate pentru apararea padurilor din Romania impotriva defrisarilor ilegale, in linie cu noua pozitionare a brandului anuntata astazi la nivel global, „Impreuna putem”. 

„Romania este printre putinele tari din Europa care se mai poate mandri cu padurile sale virgine. Din pacate, acestea sunt in pericol de a disparea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja Planeta si de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv in societate, pentru a contribui la schimbare si progres, pentru a conecta oamenii si societatea pentru o viata mai buna si un viitor sustenabil. Solutia pe care o lansam astazi raspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatarile forestiere ilegale si de a putea interveni in timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar si unui obiectiv pe termen lung, de actiune impotriva schimbarilor climatice. Sa ne ingrijim de viitorul Planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor – autoritati, companii, organizatii de mediu si cetateni, si fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil si eforturi comune”

a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone Romania.

Solutia de padure inteligenta implementata de Vodafone are la baza sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunica cu reteaua Vodafone si consta intr-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevazute cu senzori acustici care capteaza o gama variata de sunete din mediul inconjurator.

Datele captate sunt trimise, prin internet, catre o platforma aflata in cloud, dotata cu Inteligenta Artificiala. Aplicatia analizeaza in timp real informatia primita si, daca sunt detectate zgomote precum cele de drujba, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activitati suspecte, trimite tot in timp real alerte catre o aplicatie instalata pe telefoanele padurarilor si/sau catre un centru de monitorizare zonal sau national.

Solutia le permite administratorilor padurilor sa asculte in timp real ce se intampla si sa intervina prompt in caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate in segmentul superior al arborilor, intr-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigura alimentarea cu energie si sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o raza de acoperire de 1Km si poate preveni defrisarea a peste 3Km2 de padure. 

„Proiectul pe care l-am anuntat astazi demonstreaza inca o data cum tehnologia poate contribui la solutionarea unei probleme reale cu care Romania se confrunta si anume defrisarea necontrolata. Nu vom avea niciodata suficienti padurari sa ne protejam complet padurile, insa putem avea suficienti gardieni digitali care sa detecteze si sa ne anunte imediat ce apare un pericol real de defrisare ilegala. Solutia noastra se bazeaza pe captarea in timp real, cu ajutorul retelei Vodafone, a sunetelor specifice actiunilor de defrisare (drujba, motor etc.) si recunoasterea lor cu ajutorul inteligentei artificiale, urmate de transmiterea unei alerte catre persoanele si autoritatile responsabile ce pot interveni pentru a stopa actiunea de defrisare. Solutia propusa de noi este complementara masurilor deja luate de autoritati pentru ca intervine in etapa initiala, de detectie si alarmare din interiorul padurii, inainte ca defrisarea sa aiba loc”

a declarat Catalin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone Romania.

„Impreuna putem” – noua viziune de brand a Vodafone

Vodafone a anuntat astazi la nivel global noua viziune a brandului, „Impreuna putem”, prin care isi continua misiunea de a contribui la societatea digitala in care nimeni nu este lasat in urma, reducand in acelasi timp impactul asupra mediului.

Astfel, Vodafone accentueaza rolul pe care fiecare individ il poate avea in schimbarea in bine a societatii, cu ajutorul tehnologiei.

Noua pozitionare de brand a Vodafone este inspirata de studiul derulat de companie in randul consumatorilor, care a aratat cum tehnologia s-a transformat dintr-un instrument care stimuleaza oamenii la nivel personal intr-o componenta esentiala care poate genera impact in dezvoltarea durabila a societatii.

Sub promisiunea „Impreuna putem” compania va continua eforturile de dezvoltare a retelelor sale Gigabit pentru a imbunatati conectarea oamenilor si a comunitatilor, a folosi tehnologia pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a sustine educatia, sectorul medical si pentru a crea o societate incluziva si durabila. 


2021 © Dan Ciulea
]]>
Persian Lamb https://www.ciulea.ro/persian-lamb/ https://www.ciulea.ro/?p=390756 Mon, 29 Mar 2021 16:11:59 +0000 Citește mai mult »Persian Lamb]]> Persian Lamb

Persian Lamb

Dan Ciulea

Când mi-a zis Paul ca primul eveniment culinar cu Personal Cook să aibă ca vedetă mielul, i-am zis: Băăăă! Nu că nu-mi place mielul, dar nu mă dau în vânt după el… sincer să fiu. Dar, la fel ca toată lumea care a participat la Persian Lamb by Personal Cook @ Secret Garden și eu m-am schimbat părerea legată de ce înseamnă, de fapt, o tocăniță de miel.

E cu totul altceva. Știam că bucătăria Persană înseamnă explozie de arome și culori în farfurie, dar jur că în momentul în care am gustat, când am pus lingura cu Persain Lamb-ul ăla în gură, am făcut ochii mari de uimire pozitivă, precum o mangustă care își caută familia într-o oază de lei.

Bine, nu e o rețetă ușor de făcut. Nici foarte greu. E puțin, pentru mine cel puțin, descurajant când vezi lista de ingrediente.

Ingrediente Persian Lamb:

Ingrediente pentru miel în stil persan

 • 130 g miez de nucă
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 500 g ceapă shallot
 • 1 linguriță scorțișoară măcinată
 • 1 linguriță chimin măcinat
 • 1 linguriță curcuma măcinat
 • 0,5 linguriță nucșoară măcinată
 • 1 baton scorțișoară
 • 1-2 bucăți de cojă de la o portocală
 • 1 kg pulpă de miel tăiată în cubulețe de aproximativ 2cm
 • 100 g merișoare stafidite
 • 3 linguri melasă de rodie
 • 2 linguri miere de albine
 • 500 ml supă de pui
 • 1 legătură frunze de pătrunjel tocat – pentru ornat
 • 1 legătură frunze de mentă proaspătă – tocată, tot pentru ornat

Ingrediente pentru orezul auriu

 • 450g de orez basmati
 • 1L stoc supă de pui sau de legume
 • 1 linguriță de curcuma (turmeric) măcinată
 • 1 lingură de unt
 • sare după gust.
Persian Lamb
Persian Lamb cu orez auriu | 📸 Fred Dwe în cadrul evenimentului Persian Lamb by Personal Cook @ Secret Garden.

Mod de preparare

Miel în stil Persan

Începem cu mielul, pentru că durează cel mai mult. Acum și timpul ăsta pe care l-am scris pentru gătirea mielului diferă de la miel la miel… în funcție de cât e de fraged. Țara de proveniență. Știți cum se zice, mai băgați furculița în el, verificați, vedeți voi.

Bun, revenim. Mie îmi place să-mi pregătesc totul, să fie la îndemână când am nevoie, că altfel mă panichez. Așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să pun la prăjit miezul de nucă. L-am pus într-o tavă, l-am lăsat în cuptorul încălzit la 200°C vreo 15 minute. Apoi le-am dat prin robotul de bucătărie, să le mărunțesc (nu făină, că am nevoie și de puțină textură).

În timpul ăsta m-am apucat de tăiat carnea de miel. Am curățat-o de grăsime, tendoane și cam toate inserțiile alea albe. Carnea am tăiat-o în cubulețe de vreo 2 cm.

Într-un bol am amestecat pus scorțișoara, chimionul și curcuma măcinată. Am pregătit și coja de portocală: cu un peeler de legume am luat 3 fâșii de coajă de portocală.

Am curățat ceapa și am tăiat-o julienn nu contează cât de mare sau de mic, pentru că oricum hașmaua se dezintegrează :D. Stocul de supă l-am avut făcut de câteva zile.

Bun, după ce mi-am pregătit toate ingredientele, m-am apucat de treabă: într-un vas suficient de încăpător am caremelizat ceapa în unt și ulei. După care am adăugat coaja de portocală și condimentele măcinate. Nucșoara am dat-o pe răzătoare direct în oală.

Le-am lăsat pe foc 1 minut, după care am adăugat carnea. Cu toate că am tamponat carnea cu un șervet, a lăsat suficient lichid încât să nu fiu nevoit să adaug eu. Am ținut pe foc vreo 15 minute, cât să se schimbe puțin la culoare.

Am adăugat melasa de rodie, miere și batonul de scorțișoară. Am mai ținut 10 minute pe foc și apoi am adăugat stocul de supă și merișoarele. Am lăsat să fiarbă la foc mic, vorba englezului zimmer, timp de 2 ore. Apoi am adăugat nuca și am mai lăsat pe foc încă o oră.

L-am lăsat să se odihnească. A 2-a zi a rupt gura târgului. Știți, orice tocană e mult mai bună dacă stă 24 de ore.

Orez auriu

Mega simplu. Încălziți untul, adăugați jumătate de linguriță de turmeric și căliți-l puțin (atenție să nu-l ardeți), adăugați orezul și țineți-l pe foc 15s. Adăugați stocul de supă și lăsați-l să fiarbă, cu capac, timp de 10 minute. Adăugați restul de curcuma, puneți capacul și lăsați să se absoarbă tot lichidul în orez (ar trebui să fie aproape absorbit).

Servire

Puneți câțiva sâmburi de rodie, pătrunjel și mentă proaspătă tocată. Merge de minune cu un pahar de vin roșu. Negru de Petro Vaselo mi s-a părut excelent.


Miel în stil Persan

o rețetă de miel cu extrem de aromată
Prep Time30 mins
Cook Time3 hrs
Course: Main Course
Cuisine: Persan
Keyword: miel
Servings: 6
Calories: 1565kcal

Ingrediente

 • 130 g miez de nucă
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 500 g ceapă shallot (puteți înlocui cu ceapă albă)
 • 1 linguriță scorțișoară măcinată
 • 1 linguriță chimin măcinat
 • 1 linguriță curcuma (turmeric) măcinat
 • 0,5 linguriță nucșoară (proaspăt) măcinată
 • 1 baton scorțișoară
 • 1-2 bucăți de cojă de la o portocală (atenție să nu luați și partea albă, din interior, pentru că în general e amăruie)
 • 1 kg pulpă de miel tăiată în cubulețe de aproximativ 2cm
 • 100 g merișoare uscate (stafidite)
 • 3 linguri melasă de rodie
 • 2 linguri miere de albine
 • 500 ml supă de pui
 • 1 legătură frunze de pătrunjel tocat – pentru ornat
 • 1 legătură frunze de mentă proaspătă – tocată, tot pentru ornat

Mod de preparare

 • Prăjiți miezul de nucă
 • Caramelizați cepa în uleiul de măsline și unt
 • Adăugați condimentele măcinate împreună cu batonul de scorțișoară și coaja de portocală și mai țineți pe foc 1-2 minute
 • Adăugați mielul și țineți-l pe foc până își schimbă culoare în maroniu (să se prăjească puțin). În cazul în care nu lasă suficient lichid, adăugați voi puțin stoc de supă
 • Adăugați melasa de rodie, mierea și merișoarele.
 • Adăugați stocul de supă și fierbeți la foc mic timp de 2 ore.
 • Adăugați miezul de nucă și mai țineți pe foc pentru încă 1 oră


2021 © Dan Ciulea
]]>
Let’s cook together https://www.ciulea.ro/lets-cook-together/ https://www.ciulea.ro/?p=390661 Wed, 24 Mar 2021 09:22:11 +0000 Citește mai mult »Let’s cook together]]> Let’s cook together

Let’s cook together

Dan Ciulea

Anul 2020 a fost fără doar și poate un an interesant din toate punctele de vedere. Un an în care am fost nevoiți să ne reinventăm, să ne adaptăm, să evoluăm… să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi în condiții de siguranță și, în același timp, să ne trăim viața într-un mod cât mai plăcut.

Teambuilding online. Interactiv.

Anul 2021 nu este cu mult mai diferit față de 2020. Poate singura certitudine pe care o avem este faptul că va mai dura puțin până când vom putea să ne reluăm activitățile în formula cu care eram obișnuiți până anul 2019.

Realitatea vremurilor ne-a obligat să găsim soluții alternative la aceste provocări. Drept urmare am pus la punct o soluție pentru provocarea: team building online interactiv. Soluție pe care am și pus-o în practică de două ori cu o parte dintre angajații  Nagarro (fostul iQuest).

Faptul că au apelat și a 2-a oară la noi ne bucură și ne întărește feedback-ul primit de la participanți:

Paul, from Personal Cook has the perfect package: charisma, charm, clear recipe, ingredients and cooking process, amazing food and overall good vibes.

Sonia G. – Head of Operations Support @ Nagarro | participant sesiunea 1

Soluția tehnică.

Pentru că ne-am dorit să fim cât mai aproape de participanți, să simtă cu adevărat că sunt într-un team building, să eliminăm cât mai mult din partea ”online”, să ne transpunem în bucătăria lor, i-am contactat pe oamenii faini de la Komiti și împreună am decis să adoptăm următoarea soluție:

👨‍🎨 1 scenograf

are grijă, printre altele, să comute camerele între ele astfel încât experiența participanților să fie completă.

🎥 3 camere video

pentru transmisia live. Una cadru general, una fixată deasupra bancului de lucru și încă una mobilă, pentru a-l urmări pe Paul.

🙋‍♂️ 1 moderator

astfel încât fiecare întrebare / gând să își găsească răspunsul / să fie transmis în timp real.

Sesiunea de live cooking a fost o experienta extraordinara. A fost prima de acest fel la care am participat si mi-a placut mult. Nu inveti doar retete noi, dar si o multime de tips&tricks din secretele bucatariei.

Sesiunea este organizata astfel incat sa iti ofere destula libertate. Primesti retetarul cu cateva zile inainte si poti face cumparaturi. Pe langa lista de ingrediente, primesti si modalitatea de preparare a felurilor de mancare, astfel incat poti face ajustari daca nu folosesti un anumit ingredient.

Gatitul in acelasi timp cu bucatarul poate parea a fi intr-un ritm alert, dar la final, cand vei vedea cum arata preparatele, abia o sa ai timp sa le faci o poza. Totul iese delicios! Unde mai pui ca iti poti chema prietenii sa gatiti impreuna si sa va bucurati de rezultat.

Raluca C. – HR People Engagement @ Nagarro | participant sesiunea 2

Let’s cook together

În funcție de nivelul de pregătire al participanților, cursul poate să fie pentru începători / pasionați sau nivel mediu. Preparatele le alegem împreună, iar durata acestuia este cuprinsă între 1 și 3 ore (în funcție de numărul de preparate pe care le pregătim).

📷 Gabriel Aldea ◘ https://komiti.media/

Sufletul și corpul merg mână-n mână! Și ce legătură poate fi mai strânsă, dacă nu mâncarea? Iar acest nod va fi impletit prin intermediul evenimentului online pe care vi-l propunem: Let’s cook together!

Cooking, spending quality time with your co-workers, as well as with your family: sounds like a dream-like activity, right? Well, let me tell you that I have experienced just that, along with Chef Paul from Your Personal Cook.

It has been a great experience, with multiple gains: I bonded with work colleagues from the warmth of my own kitchen, as well as with family members who helped out in the whole process; I experimented with a new recipe while being guided step by step by a knowledgeable chef.

Whenever I got stuck, I asked questions and received good advice, both on my cooking and on general gourmet topics. And la piece de resistance, at the end of the whole evening, we enjoyed a delicious dinner with multiple dishes. Thank you, chef Paul, for offering such a wonderful experience!

Can’t wait for the next cooking session!

Laura S. – Head of Learning & Development @ Nagarro | participant sesiunea 2

2021 © Dan Ciulea
]]>
AstraZeneca: după vaccin https://www.ciulea.ro/astrazeneca-dupa-vaccin/ https://www.ciulea.ro/?p=390504 Thu, 18 Mar 2021 07:36:41 +0000 Citește mai mult »AstraZeneca: după vaccin]]> AstraZeneca: după vaccin

AstraZeneca: după vaccin

Dan Ciulea

M-am vaccinat cu AstraZeneca fix cu o zi înainte să înceapă toată nebunia mediatică legată de reacțiile adverse, retragerea de pe piață a unor anumite loturi și oprirea din vaccinarea populației în anumite țări. Practic azi m-am vaccinat, a venit noaptea cu reacții adverse și știrile alarmiste dimineața.

Drept urmare, primul lucru pe care l-am făcut, chiar dacă avusesem o noapte de nesomn cu febră de 40°C, a fost să încerc să mă detașez de Era COVID-19 în care trăim și care, din păcate, ne modelează gândirea. Nu zic că a fost ușor, zic că am realizat că asta trebuie să fac de acum în colo: să mă detașez de COVID și să îmi imaginez cum aș gândi o situație în 2018, spre exemplu.

*Scriu acest articol nu pentru a vă convinge de ceva. Doar vreau să vă expun experiența pe care eu am avut-o la prima doză de vaccin astfel încât, poate, vă ajut să luați o decizie informată și asumată. Am fost la vaccin împreună cu Paul, el nu a avut nici cea mai mică reacție.

Reacții adverse după vaccinarea cu AstraZeneca

Prima reacție pe care am avut-o a fost undeva la 4 ore de la vaccinare. Am început să-mi simt ”ochii grei”. Am pus-o pe seama oboselii. Apoi, la alte câteva ore distanță am început să am mici frisoane și să-mi ”simt” carnea pe oase. Nimic grav, pur și simplu o conștiență.

Noaptea am avut insomnie (ulterior am citit că este una din reacțiile pe care poate să ți le dea vaccinul), episoade de febră care a ajuns până la 40°C și transpirații. Mi-am schimbat de trei ori hainele în noapte aia.

Toată noaptea am luat doar un paracetamol, pentru că nu sunt adeptul medicamentelor. Prefer să las corpul să lupte singur, să își dezvolte anticorpii. Am mai făcut o frecție cu spirt, ca să ajut transpirația și aia a fost. Pe la un 5 jumate am adormit.

A 2-a zi, m-am trezit în plin can-can mediatic legat de AstraZeneca. Atunci am decis că nu am puterea necesară să lupt și cu ”scandalul” și cu reacțiile adverse. Așa că am zis, în sinea mea, că suntem în 2018 și am făcut un vaccin simplu, antigripal și astea sunt reacțiile pe care le am.

Drept urmare am mâncat o supă de pui, niște portocale, am mai băut un ceai cu miere și ghimbir. Iar la amiazi, pentru că febra nu scădea sub 38°C am luat un algocalmin. Mi-a scăzut la 35°C și apoi s-a stabilizat.

Ziua aia m-am mai simțit obosit, dar în următoarea zi am fost ca nou. Poți să zici că mi-am dat un hard reset.


2021 © Dan Ciulea
]]>
Mutarea evenimentelor în mediul online nu este considerată o soluție https://www.ciulea.ro/mutarea-evenimentelor-in-mediul-online-nu-este-considerata-o-solutie/ https://www.ciulea.ro/?p=367730 Tue, 09 Mar 2021 15:41:24 +0000 Citește mai mult »Mutarea evenimentelor în mediul online nu este considerată o soluție]]> Mutarea evenimentelor în mediul online nu este considerată o soluție

Mutarea evenimentelor în mediul online nu este considerată o soluție

Dan Ciulea

La exact un an de la debutul pandemiei de Coronavirus, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) dă publicității rezultatele unui studiu făcut pe un eșantion reprezentativ de români care reprezintă publicul participant la evenimente.

Sondajul de opinie privind participarea la evenimente în 2020 și 2021 a avut un număr de 13.568 de respondenți (persoane care au participat activ la evenimente în 2019, indiferent de vârstă sau sex, de pe teritoriul României) și s-a desfășurat în perioada 3 – 12 februarie 2021.

Distribuția chestionarului a fost făcută prin newsletter-e trimise de către principalele companii de ticketing din România către baza de date de cumpărători activi și informări ale membrilor AROC către bazele de date și urmăritori activi. 

Din cei peste 13.000 de respondenți, o treime au participat la 2 – 5 evenimente live în 2020, iar dintre aceștia aproximativ 90% s-au simțit bine și în siguranță. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei le-au displăcut. 

Pentru 2021, 90% dintre toți cei chestionați au răspuns că vor să participe la evenimente dacă condițiile vor permite organizarea acestora, peste 72% sunt dispuși să se vaccineze pentru a putea participa, în timp ce procentul crește în cazul celor dispuși să se testeze, la peste 76%. 

În ceea ce privește participarea internațională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar ști că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment.

Mutarea în mediul online nu este considerată o soluție bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta. Chestionarul are o marjă de eroare de 1%.

Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente. Depunem eforturi uriașe pentru a convinge autoritățile să se așeze la aceeași masă cu noi și împreună să găsim soluții pentru redeschiderea sectorului cultural.

Din păcate, până acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuși să muncim zi și noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere care să ia în calcul toate variantele.

Suntem cel mai afectat sector și, la exact un an de la închidere, nu a existat vreun moment un grup de lucru la nivel guvernamental care să ofere predictibilitate organizatorilor, să înțeleagă problemele și să găsească soluții.

Doar la Ministerul Culturii am găsit înțelegere, însă și ei se lovesc de aceeași indiferență din partea Guvernului. Există soluții, putem pune la dispoziția autorităților studii, propuneri de măsuri și documente de sute de pagini realizate de experți, care arată că evenimentele se pot relua în siguranță.

Noi solicităm același lucru pe care l-am solicitat încă de la început: crearea unui grup de lucru, la nivel de Prim-Ministru, care să analizeze opțiunile de redeschidere a sectorului nostru și urgentarea aprobării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural.

afirmă Guido Janssens, președinte AROC

Întreg studiul este disponibil integral pe site-ul AROC, aici.


AROC, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, structură asociativă a organizatorilor de festivaluri și concerte din România, este formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească (ARTmania – ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociația Fapte – Jazz in the Park, Asociația Mozaic – Mozaic Jazz Festival, Asociația Festivalul de Film Transilvania – TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events – diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live – Awake Festival, Global Records, Movement Team – Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai – Plai Festival/JazzTM, SNRS – Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us – Street Food Festival, Wise Factor – The Fresh).


2021 © Dan Ciulea
]]>
Perfetto Cucina Italiana https://www.ciulea.ro/perfetto-cucina-italiana/ https://www.ciulea.ro/?p=361393 Mon, 08 Mar 2021 08:34:49 +0000 Citește mai mult »Perfetto Cucina Italiana]]> Perfetto Cucina Italiana

Perfetto Cucina Italiana

Dan Ciulea

Bucătăria italiană este cea care m-a făcut să mă îndrăgostesc de mâncare. Da, știu cum sună, dar chiar așa s-a întâmplat și chiar așa este. Pur și simplu iubesc mâncarea. Și, ca-n orice iubire, ai o slăbiciune pentru prima dragoste. Așa e pentru mine cucina italiana ❤️

Drept urmare, când am auzit că Perfetto Pizza Italiano își extinde bucătăria de unde pot ”savura preparatele autentice italienești ușor reinterpretate”, am zis că neapărat trebuie să testez. Așa că sâmbătă, 6 martie 2021, ziua următoare după ce s-a deschis, am comandat (da, momentan suntem tot în era COVID-19, iar Clujul se află în scenariul roșu, deci nu sunt deschise restaurantele la interior 🙄)

🇮🇹 Perfetto Cucina Italiana

Bucătăria italiană este una pe cât de ofertantă, pe atât de simplă în ceea ce privește ingredientele de bază. Practic, dacă ai ingrediente de calitate, vei avea un produs final de calitate, dacă ai un bucătar bun (ha, ha ce joc de cuvinte).

Iar bucătarul chef Ciprian Neamțu, cel care conduce bucătăria, a ales ca noul concept gastronomic, Perfetto Cucina Italiana, să fie unul cu preparate clasice / autentice italiene, dar ușor reinterpretate pentru piața locală. Și când spun ușor, chiar așa e.

Ca în orice bucătărie italiană adevărată, pastele sunt făcute în casă, risotto-ul e cremos, salatele sunt colorate, de pe masă nu lipsește spumantul, iar masa nu se poate termina fără un desert.

Experiența

După cum spuneam, momentan cel puțin, singura modalitate prin care puteți să testați mâncarea de la ei, este să comandați (Foodpanda, Tazz by Emag sau Glovo). Nu au nici terasă și nici nu se poate servi în locație masa. Am înțeles că lucrează la o soluție proprie pentru comenzi și o terasă 🤞.

Pentru că am avut ceva treabă prin oraș, am decis să fac comandă pe care să o ridic eu și să achit cu cardul. Știți, piticii mei. Fine! Și, pentru că sunt prea sărac pentru a vizita aceleași locuri de două ori, am comandat la felul principal niște preparate pe care nu le-am mai gustat.

Fel principal

Sincer vă spun că nu am mai mâncat niciodată mozzarela prăjită. Acesta a fost motivul pentru care am comandat Perle fredde all’uovo con bufala crocante. Bine, recunosc, și portocala la grill m-a intrigat. Oricum, v-o recomand, a fost senzațională. Fără să exagerez. Bine, probabil că sunt subiectiv, pentru că mă topesc după sfecla roșie… deeeeci.

Risotto primavera am mai mâncat, dar nu cu edamame. L-am comandat pentru Buburuza, dar, pentru că nu ne-am putut decide care e preparatul preferat, am făcut schimb la un sfert din farfurie și apoi am făcut din nou schimb după ce am mâncat trei sferturi din farfurie. Da, știu, poate nu e cel mai sănătos, dar e gustos.

Și pe lângă asta am învățat de la Tokyo că, ori de câte ori schimbi preparatul pe care-l bagi în gură, trebuie să-ți pregătești papilele gustative. Așa că noi ne spălam gura cu prosecco D.O.C.G. Bortolotti din zona Valdobbiadene 😛.

Un lucru care e important să-l menționez este faptul că risotto-ul și-a păstrat cremozitatea, chiar dacă s-a răcit. Până am ajuns eu acasă cu mâncarea, până am așezat-o în farfurii (da, am acest pitic: nu pot mânca din caserolele de delivery), până am făcut poze… a trecut o oră jumătate de când a fost pregătită.

Dolce

Pentru desert am ales, pentru Buburuza o tartă făcută în casă, cu cremă de vanilie,
bezea pufoasă din albuș de ou, gel de căpșuni și zmeură proaspată și căpșuni. Pentru mine tiramisu.

Am apucat să iau o lingură din tiramisu, restul l-a savurat 🐞. La fel și cu tarta. Nu mă supăr, nu am cum să mă supăr când mâncarea e așa bună încât nu mai rămâne 😀

Bine, porțiile în sine sunt mari. Acum, nu că suntem noi la cură de slăbire, dar chiar nu am terminat toată farfuria. În descriere apare că salata are 380g, dar eu cred că a avut în jur de 450-500g. Iar risotto-ul 400g, însă cu siguranță a avut minim 450g.

Spun astea pentru că am termen de comparație farfuriile în care luăm masa noi zi de zi. Adică risotto-ul pe care-l prepar eu, respectând indicațiile de pe ambalaj (ca gramaj), e puțin mai mult de jumătate față de cât am primit.

Preț

Vorba francezului good value.

Având în vedere că ingredientele sunt 100% italienești, o salată cu Mozzarella di bufala D.O.P., sfeclă sotată în unt Parmareggio, legume de sezon, scalii de sparanghel crocant, fulgi de migdale prăjite, emulsie de busuioc la 38 de lei, zic eu că e un preț corect.

Risotto-ul făcut din orez carnaroli cu cremă de mazăre, sparanghel sotat în unt Parmareggio, zucchini, edamame, Parmigiano Reggiano și vin alb a costat 39 lei.

Delivery Perfetto Cucina Italiana

Perfetto Cucina Italiana
Perfetto Cucina Italiana – delivery

Perfetto Cucina Italiano | Facebook | Instagram
Strada Memorandumului, numărul 4, Cluj-Napoca
Tazz by Emag | Foodpanda | Glovo


2021 © Dan Ciulea
]]>
Twitter Spaces https://www.ciulea.ro/twitter-spaces/ https://www.ciulea.ro/?p=330064 Mon, 01 Mar 2021 13:36:15 +0000 Citește mai mult »Twitter Spaces]]> Twitter Spaces

Twitter Spaces

Dan Ciulea

Gurile rele spun că Twitter a copiat, prin Twitter Spaces, rețeaua socială bazată pe ”camere” audio, Clubhouse. Așteptăm răspunsul Facebook (au anunțat că și ei lucrează la o aplicație similară).

În decembrie 2020, Twitter a anunțat că va lansa această aplicație. Ba chiar, în ianuarie 2021 au și lansat o variantă beta, pentru un număr limitat de utilizatori. Am avut norocul ca, săptămâna trecută, să fiu și eu selectat. Astfel că am primit acces în Twitter Spaces.

Ce este Twitter Spaces

Twitter descrie Spaces ca ”un loc de întâlnire construit în jurul vocilor oamenilor care folosesc Twitter, comunitatea Twitter”.

Cu alte cuvinte, la fel ca în Clubhouse, Twitter permite utilizatorilor să se alăture sau creeze spații (Spaces) unde pot participa activ la discuțiile live. Acestea se văd și sunt disponibile doar în timp real. Odată ce s-au terminat, nu vor mai fi disponibile public pe Twitter.

Twitter a declarat că va păstra copii ale conversațiilor din Spaces timp de 30 de zile pentru a ”revizui dacă nu există încălcări ale Regulilor”. Acest lucru se traduce prin faptul că organizatorii (gazdele camerelor – Spaces) pot descărca o copie a conversației avute în cadrul Spaces. Vorbitorii (cei care s-au înscris și au primit acces ca Speaker) pot descărca o copie a transcrierii celor spuse – Pentru cei care poartă discuții în limba engleză (momentan, aștept să apară și pentru Ro), există opțiunea de subtitrări în timp real (un mega avantaj pentru persoanele cu deficiențe de auz sau pentru cei care nu pot / nu vor, din diverse motive, să asiste la conversații audio).

Unde găsesc Twitter Spaces?

În ecranul principal, Home, în partea de sus unde este Fleets, vor apărea și toate spațiile audio (Spaces). Pe măsură ce prietenii voștri de pe Twitter se vor alătura acestor Spaces în desfășurare vor apărea deasupra timeline-ului.

Cum funcționează Twitter Spaces?

Crează un Spaces

 • Ai 2 posibilități să pornești un Spaces:
  • Ține apăsat lung pe iconița ”compuneți un tweet nou” și alege opțiunea Spaces
  • Atinge-ți imaginea de profil din Fleet, derulează spre dreapta și alege Spaces.
 • Puteți invita până la 10 oameni să vorbească. Aceștia pot să răspundă cu emoji-uri în timp ce altcineva vorbește (mi se pare o soluție excelentă prin care poți să-ți faci cunoscut acordul sau dezacordul cu cele spuse de Speaker, fără a-l întrerupe).
 • Microfonul este pus pe mute, ca opțiune default, așadar cei care vor să vorbească trebuie să-l activeze (din nou, excelent).

Poți controla cine vorbește?

Da! Când pornești un Spaces ai 3 posibilități:

 • Everyone
 • People you follow
 • Only people you invite to speak (trimiți prin intermediul DM-ului invitații).

Indiferent de ce alegi poți oricând să schimbi, în timp ce Spaces e pornit, setările.

Poți controla cine să intre / participe? Ascultătorii din Spaces?

Nu. Cel puțin momentan, Spaces este public. Asta se traduce că oricine se poate alătura ca ascultător. Practic dacă pornești un Spaces, urmăritorii tăi vor vedea acest lucru în secțiune Fleets.

Spre deosebire de Clubhouse, nu este limită la numărul de ascultători.

În calitate de host (cel care a pornit Spaces), ai posibilitatea să: remove, report și block utilizatori într-un Space. În orice moment.

Cum poți avea acces în Spaces?

Teoretic, momentan cel puțin, oricine folosește aplicația Twitter pentru iOS va putea să se alăture unui Spaces. Practic s-a lansat în faza beta și pentru Android. Trebuie să vă instalați Twitter Beta.

După cum spuneam, doar o mână restrânsă de utilizatori pot crea Spaces. Twitter testează această funcție într-o „varietate de comunități” și intenționează să ”extindă lista persoanelor” care pot crea Spații.

Cum mă pot înscrie pe lista de Spaces testeri?

Simplu, completați formularul pus la dispoziție de către Twitter Spaces și așteptați răspunsul lor. Valentin s-a înscris în decembrie 2020 și a primit răspuns, pozitiv (cred că doar răspunsuri pozitive se primesc), în 26 februarie 2021.

Eu m-am înscris în 26 februarie 2021 și am primit răspuns pozitiv la 3 minute după ce am transmis formularul. Presupun că are legătură cu momentul în care-l completezi și transmiți. Toate verificările și aprobările se fac manual, deci scrieți cu atenție.

Aveți cont de Twitter? Reactivați-l și haideți să ne auzim pe Spaces!


]]>