fbpx
Creveti Apio Fenicul Ardei California email de Sighișoara

Creveți, apio, fenicul și ardei California

Un soi de supă / tocană mai lungă din creveți, apio, fenicul, ardei California (din ăia-n trei culori), hașma, ardei iute… ce am mai avut prin cămară / frigider.

Rețeta asta am făcut-o pornind de la faptul că am avut trei jumătăți de ardei gras și dacă îi mai țineam în cămară o zi eram obligat să-i arunc. Iar dacă mă deranjează ceva pe lumea asta, e să arunc mâncare!

Nu știu dacă a mai făcut-o cineva, poate că am văzut-o pe undeva și subconștientul îmi spune că de fapt este în totalitate invenția mea. Oricum, am zis că e o combinație bună. Iar laudele de după masă ale Buburuzei îmi întăresc credința 😀

Ingrediente

  • 8 creveți
  • 3 tulpini de țelină
  • 1 bulb de fenicul
  • 4 cepe shallot
  • 250ml Bendis Nadir de la Petro Vaselo
  • 50ml ulei de măsline cu chilli (eu folosesc Zaliari)
  • 3 rămurele de oregano verde
  • jumătate de ardei iute curățat de sâmburi (opțional – în funcție de cât de picant vrei să fie)
  • sare / piper
trage de ”despărțitorul” dintre imagini pentru a tăia ingredientele

Mod de preparare

Taie ceapa grosier, ardeiul în fâșii de jumătate de cm, feniculul în cuburi de aproximativ 1 cm, iar tulpina de apio în bucăți de aproximativ 1 cm.

Într-o oală, eu folosesc oalele de la Email de Sighișoara, pune uleiul de măsline și dă focul tare (maxim). După ce s-a încins, adaugă hașmaua și ardeiul iute tăiat mărunt (dacă vrei să fie mai picant, dacă nu, nu pune și ardeiul iute – e deja puțin picant de la uleiul de măsline cu chilli), ține-o până începe să strălucească ceapa (să nu se prăjească efectiv), apoi adaugă și ardeiul California. Mai ține pe foc încă un minut.

La pasul doi adaugă spumantul, feniculul, tijele de țelină și frunzulițele de oregano (dacă nu ai oregano verde, poți pune uscat). Dă focul mic (minim, doar cât să facă bulbucii de fierbere) și lasă să fiarbă 20-30 minute (aici de tine depinde cât vrei să scadă – cu cât lași mai mult la fiert, cu atât scade mai mult – atenție să nu fiarbă excesiv legumele).

Înainte cu 3 minute de a opri focul, adaugă creveții (aceștia au nevoie doar de 2 minute să fiarbă).

Creveti Apio Fenicul Ardei California email de Sighișoara
trage de ”despărțitorul” dintre imagini pentru a pune paharele de vin și a umple farfuriile

Servire / prezentare

Zoftul ăla din oală e prea bun ca să nu-l mănânc cu pâine. Iar eu, de câțiva ani buni, mănânc doar pâine, de la o brutărie artizanală, din maia. Am avut o pâine simplă, din făină neagră. Am prăjit-o în tigaia grill, am renunțat la prăjitorul clasic de pâine pentru că mi se pare că nu îi aduce un aport de gust, din contră, doar o uscă.

Am mai tăiat niște frunze de pătrunjel pe care le-am pus peste în farfurie și am pus un strop de zeamă de lime. Nu uitați de lime, e un detaliu micuț, dar care vă va schimba lumea preparatului. Lime, nu lămâie. E o diferență de la cer la pământ între astea două.

În rest, un pahar de ceva lejer, de vară, e întotdeauna binevenit. Noi am ales Bendis Nadir, că tot aveam o butelie deschisă.

Atât! Să vă fie de bine și nu uitați: #LifeIsTooShortForBadFood.


Creveți, apio, fenicul și ardei California

O combinație inedită cu apio, fenicul, ardei California și creveți. Gust desăvârșit pe care-l poți avea în farfurie în jumătate de oră.
Prep Time1 minute
Cook Time30 minutes
Course: Soup
Cuisine: Italian
Keyword: apio, creveți, fenicul
Servings: 2
Calories: 130kcal

Ustensile

  • vas emailat

Ingrediente

  • 8 bucăți creveți
  • 3 tulpini apio tijă de țelină
  • 1 bulb fenicul
  • 4 bucăți shallot ceapă franțuzească
  • 250 ml spumant am folosit Bendis Nadir de la Petro Vaselo
  • 50 ml ulei de măsline cu chilli eu folosesc Zaliari
  • 3 rămurele oregano verde
  • 0,5 bucăți ardei iute

Mod de preparare

  • Taie ceapa grosier, ardeiul în fâșii de jumătate de cm, feniculul în cuburi de aproximativ 1 cm, iar tulpina de apio în bucăți de aproximativ 1 cm.
  • Într-o oală pune uleiul de măsline și dă focul tare. După ce s-a încins, adaugă hașmaua și ardeiul iute tăiat mărunt, ține-o până începe să strălucească ceapa, apoi adaugă și ardeiul California. Mai ține pe foc încă un minut.
  • Adaugă spumantul, feniculul, tijele de țelină și frunzulițele de oregano.
  • Dă focul mic (minim, doar cât să facă bulbucii de fierbere) și lasă să fiarbă 20-30 minute
  • Înainte cu 3 minute de a opri focul, adaugă creveții

Video

Notes

Zoftul ăla din oală e prea bun ca să nu-l mănânc cu pâine. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Februarie - Luna Stării de Bine a Profesorului în educația românească

Februarie – Luna Stării de Bine a Profesorului în educația românească

Next Post
Neversea 2018

Primul val de artiști pentru Neversea 2021

Related Posts