fbpx
Certificatul verde

Certificat verde

Nu-mi vine să cred că suntem în luna octombrie, folosim de mai bine de jumătate de an Certificatul Verde European și încă nu știm în ce condiții se eliberează și ce este.

Certificat verde digital facilitează libera circulație, în condiții de siguranță, a cetățenilor din UE pe timpul pandemiei de COVID-19. Certificatele verzi digitale sunt valabile în toate statele membre UE.

Ce este Certificatul Verde?

Certificatul verde digital, certificatul COVID-19, pașaportul verde sau cum vrei să numești adeverința asta electronică este, în fapt, o dovadă că te afli în una din aceste trei situații:

  • ai fost vaccinată împotriva COVID-19 sau
  • ai rezultat negativ la un test relevant sau
  • te-ai vindecat în urma unui episod de COVID-19

Cu accent pe sau.

Îl poți păstra în format fizic sau digital. Este în limba RO și EN. Valabil în toată Uniunea Europeană.

Cum îmi pot genera Pașaportul Verde?

Simplu. Intri aici vaccinare-covid.gov.ro, îți faci cont și generezi certificatul.

Cum îmi adaug Certificatul Verde în Apple Wallet sau Android?

Cristian Florea a făcut un video în acest sens. Simplu, de altfel.


Ce date sunt incluse în certificat?

Certificatul verde digital conține date necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin / test / vindecare și un identificator unic. 

Certificatele includ doar un set limitat de informații care sunt necesare. El nu poate fi reținut de nimeni, nici măcar de țările vizitate (dacă ieșim în afara RO).

În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea certificatului, verificându-se cine l-a emis și semnat. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în custodia statului membru care a emis certificatul verde digital.

Cum funcționează Certificatul Verde în U.E.?

Certificatul verde digital conține un cod QR cu o semnătură digitală pentru a-l proteja împotriva falsificării. 

Fiecare organism emitent (de ex. spital, centru de testare, autoritate sanitară) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară. 

Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura. 

Comisia Europeană a creat un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală. 

Comisia Europeană a ajuta statele membre să creeze un software pe care autoritățile îl utilizează la verificarea codurilor QR.

Certificatul verde
Certificat verde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Restricții COVID-19 România

Next Post
Instagram link stiker

Instagram’s link stickers