fbpx
cappuccino - made by Vio @ Le General Cluj

Cafeaua noastră cea de toate zilele

Nu mai e niciun secret că în Cluj-Napoca a picat sacul cu cafenele de specialitate. Avem o cultură a cafelei, în adevăratul sens al cuvântului. Dacă ne numești cafegii, trebuie schimbat sensul cuvântului.

Dar v-ați pus întrebarea de unde a pornit, ce s-a întâmplat de am ajuns în stadiul în care să apreciem doar cafeaua făcută din materie primă calitativă, cu aparatură performantă și de către un barista priceput.

Că dacă stai să te gândești, acum 5 – 6 ani, nu exista această cultură în Cluj. Maxim ne bucuram de un cappuccino cu o frunză desenată ori din lapte spumat ori din ceva sirop peste spumă…

cappuccino - made by Vio @ Le General Cluj
cappuccino – made by Vio @ Le General Cluj, 2011

Public educat înseamnă piață de desfacere

Eu întotdeauna am spus, iar Alikof nu a făcut altceva decât să-mi demonstreze că nu am vorbit prostii: concurența te ajută, dacă ești un jucător de luat în calcul.

Au fost câteva companii, puține, care au avut grijă să ne educe. Prin pași mici, pe care noi uneori nici nu i-am văzut, dar care au avut efectul scontat după câțiva ani.

Dacă mă întrebai pe mine acum 4 – 5 – 6 – 7 ani unde bei cea mai bună cafea din Cluj, îți spuneam fără să stau pe gânduri, Sisters.

Și puțină lume știe că, de fapt, această cafea a fost și este, bine, și azi, distribuită de Alikof. Practic oamenii ăștia au pus umărul la educarea și formarea noastră. Ei fac parte din grupul pionieriilor care ne-au învățat ce înseamnă o cafea adevărată.

Asta nu înseamnă că s-au oprit. Dacă mergi la DOT, iar eu merg, o să găsești tot cafea și espressoare aduse de Alikof. Apropo, nu mică mi-a fost mirarea să aflu (că doar cum să nu aflu?, având în vedere că-s o fire sociabilă și mă bag în seamă cu vrute și nevrute) că în majoritatea localurilor pe care eu le frecventez, cafeaua este de la Alikof: Livada, Samsara, Bianco Milano etc… vă puteți uita pe pagina dedicată, În oraș.

Ce am vrut să vă spun, de fapt, e că de cele mai multe ori nu ne dăm seama cât de important este să investim pe termen mediu și lung în domeniul, atenție, nu am spus afacerea noastră.

Anul ăsta Alikof împlinește 10 ani de activitate, 10 ani în care au instruit sute de barista, au educat direct sau indirect zeci de mii de băutori de cafea (eu sunt unul dintre acești clienți care a fost educat indirect, prin intermediul cafenelelor cu care colaborează), au pus umărul să ajungă Cluj-Napoca în catalogul orașelor care apreciază cafeaua de specialitate.

Eu spun de Cluj-Napoca, pentru că aici mă învârt zilnic, dar asta nu se rezumă doar la aria Clujului. Eram o dată pe terasă la Meron (mag. Central), coborâsem de la birou la o cafea, și am auzit, fără să vreau, pe unul dintre oamenii de la Meron discutând cu cineva: mă, am fost în Vișeul de sus și am băut un cappuccino corect… ca mai apoi să aflu că barista-ul care l-a făcut a fost instruit de Alikof și are materie primă / aparatură de la el.

A, încă o chestie! Știți că am zis eu la un moment dat: Ce ziceți? Salvăm planeta înainte să fie obligatoriu?, Alikof punea deja umărul la salvarea ei dinainte să știu eu ce-i aia cafea. Și continuă să pună umărul. Se implică în acțiuni mici și mari.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Home cooking.

Next Post
cin.acas - ediția 2

cin.acas. – o experiență culinară, marca food designer Roxana Oroian, pe care trebuie să o trăiești!

Related Posts