fbpx

Sarmale-n dovleac

Saptamana asta fiind prins cu scoaterea prafului din casa, am hotarat impreuna cu buburuza sa nu mai mergem in oras, conform traditiei, ci sa stam acasa ca sa terminam odata cu toata aiureala, deranjul si praful generat de decizia noastra.

Bun!

Si daca tot suntem in perioada Halloween-ului, am zis sa facem ceva de mancare… mai tematic 😛 … prin urmare, am decis in vot democratic, sa facem sarmale-n dovleac.

Recunosc, dovleacul m-a atras… iar ideea de sarmale-n dovleac m-a naucit. Nu mai stiu unde am vazut pe net, dar ideea nu am inventat-o eu. Reteta nu am inventat-o eu. Din cate stiu eu, cei din Maramures au inventat-o, ei fac sarmale-n dovleac si bostan.

Reteta in sine e foarte simpla. Se fac sarmalele pe care le stie toata lumea, doar ca pe post de oala e un dovleac dulce (din ala de copt) si se pun la cuptor timp de 4 ore (eu l-am pus la 200 de grade).

Acum, din experienta avuta va sfatuiesc ca sa opariti inainte varza de a impacheta sarmalele (daca puneti varza murata si va sfatuiesc sa puneti varza murata… pentru ca se imbina excelent gustul acru, de varza murata, cu dulceagu de la dovleac)

Al 2-lea sfat e sa taiati varza dulce si puneti in mijloc… din nou, imbinarea aromele e senzationala.

De mancat sa nu le mancati decat dupa 10-12 ore de odihnit in dovleac (ca sa-si traga sarmalele gustul din dovleac, si invers). Pe farfurie neaparat, da neaparat sa puneti si dovleac, langa sarmalele acoperite cu samantana. Painea e optionala.

Pentru miercuri ma gandeam sa fac o supa crema de dovleac, ceva retea cu un vin achiztionat special de la Liliac.

Voi faceti ceva mancare bazata pe dovleac dulce? Dati-mi o idee si mie 😀


8 comments
  1. Dane, când mai faceți de-astea, poți liniștit să-mi dai un mail, că nu-i niciun deranj. =)) Eu ce să mai fac? Iaca, p-aci, prin Cluj, dar cu siguranță nu fac sarmale în dovleac.

  2. Am petrecut perioada craciunului in Voineasa, la vila Rustic (http://www.infopensiuni.eu/details.php?id=1105).
    Cum au fost 6 zile si 7 nopti (si multi prieteni), am luat cu noi jumatate de porc si toate cele necesare sa facem un Craciun traditional romanesc.
    Printre vedete au fost si sarmalele in dovleac – a fost premiera pentru toti, insa nu vom uita niciodata experienta !
    La sfaturile prezentate in articol, eu recomand vin alb in loc de apa sau alte lichide.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Nervi de otel!

Next Post

Ii stiti?

Related Posts

Papara

o mancare extrem de gustoasa, care e gata in mai putin de 15 minute si care nu ne costa mai mult de 20 de lei, si pe care o putem manca dimenata cu persoana iubita!
citește mai mult