fbpx

Marty Winter Specials

Nu știu voi cum sunteți, dar eu nu pot să mânânc același lucru de două ori, consecutiv, ori cât de mult mi-ar plăcea mâncarea respectivă. Poate par superficial, dar mă plicitesc repede de un fel de mâncare, de un local, dacă nu schimbă ceva.

Acesta este motivul pentru care apreciez maxim localurile care-și adaptează meniul în funcție de sezon. Bine, pe lângă asta sunt fan să mănânc fructele și legumele proaspete. Drept urmare, nu o să-mi comand niciodată dovleac copt, spre exemplu, primăvara.

Poate am mai crescut și eu, cine știe, dar de câțiva ani, am început nu doar să apreciez mâncarea, dar să caut să mănânc cât mai sănătos și gustos. Anul trecut, datorită unei prietene, am descoperit pânea cu maia. Știu, există de pe vremea faraonilor și eu doar acum am descoperit-o. Mă bucur că am făcut-o, mulțumesc Flavia!

Maiaua este o făină fermentată natural, care dă viață pâinii. Timpul de dospire este de minum 24 de ore, pentru ca tu să te bucuri din plin de toate proprietățile aluatului cu maia. Microorganismele active descompun zaharurile din blat, conferind pizzei un miros mai plăcut, o aromă ”ca acasă” și o culoare mai frumoasă. În cuptor se întâmplă magia, unde aluatul capătă o crustă aurie și devine mai pufos.

Primul lucru pe care l-am observat în noul meniu de la Marty Restaurants, #TheBookOfFlavours, a fost faptul că folosesc maia în aluat.

A post shared by Dan Ciulea (@ciulea) on

Pizza făcută cu maia este mai ușoară pentru digestie și conține mai puțin gluten decât pizza obișnuită. Așadar, poate fi alegerea potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau drojdie de bere. În plus, produce o creștere mai mică a glicemiei și insulinei în organism, față de alte tipuri de pizza sau pâine.

Sincer să fiu, cea mai mare surpriză a mea, a fost faptul că au reușit să transforme varza Kale într-o adevărată vedetă. Până să gust din preparatele lor, personal nu am fost atras de aceasta. De varza Kale. Nu zic că nu-mi place, zic că până acum o consideram o frunză, nu foarte gustoasă, cu o textură faină, ce-i drept, dar oarecum degeaba-n farfurie.

Dintre toate legumele super sănătoase, Kale este regele! Proprietățile sale incredibile pentru sănătate o transformă într-o legumă must-have în dieta noastră de zi cu zi. 100 de grame din aceasta conțin doar 49 de calorii și numeroși nutrienți benefici pentru sănătatea noastră, precum vitaminele A și K, antioxidanți (beta caroten, vitamina C), care luptă împotriva radicalilor liberi. Kale ajută la reducerea nivelului de colesterol, conține minerale esențiale pentru organism (calciu, potasiu, magneziu), nutrienți care îmbunătățesc vederea și este perfectă dacă îți dorești o siluetă de invidiat.

A post shared by Dan Ciulea (@ciulea) on

Fructele de mare sunt preferatele mele. Nu știu dacă asta se întâmplă din cauză că m-am născut și am crescut la munte, și practic nu am știut de existența lor până acum câțiva ani, sau pentru că sunt doar absolut senzaționale. Până la urmă nici nu mai contează, important este faptul că ori pe unde merg și au în meniu preparate care au la bază fructele de mare, eu le încerc.

Normal că în momentul în care am văzut supa cu (de?) fructe de mare, m-am băgat în ea precum vaca-n lucernă și am apreciat maxim faptul că e puțin mai picantă față de ce am mai testat până acum. Nu că-s ceva bucătar desăvârșit, doar că așa o prepar și eu, puțin mai picantă.

A post shared by Dan Ciulea (@ciulea) on

Acum vreo 4-5 ani eram mare fan burgeri, asta până să apară în toate localurile (nu vreau să credeți că exagerez, dar în Cluj până și cantina primăriei, Memo 10, servește burger). Drept urmare, sincer să fiu, acum mă cam feresc să mai mănânc. Nu că nu-mi plac, ci mai degrabă pentru că e muuuult prea banal. Ce e drept nici nu pot să spun că mai sunt un mare fan carne de porc. Nu că nu mănânc, doar că mai răruț.

Cu toate acestea Pulled Pork Sandwich-ul a fost, din nou, o surpriză plăcută. În primul rând am apreciat pâine, mă rog, chifla, în care l-a adus. Din punctul meu de vedere, dacă nu ai o pâine bună la sandwich, nu ai cum să ai un produs final reușit.

Motivul pentru care carnea efectiv mi s-a topit în gură, este pentru că o marinează timp de 24 – 48h înainte de a fi gătită, încet, pentru 4 – 6h și afumată încă 12h cu lemn de cireș și prun, de esență tare.

A post shared by eatincluj (@eatincluj) on

Legat de desert, cel mai mult mi-a plăcut Coco & Berry RAW Cake. Prăjiturile raw mi se pare cel mai greu de făcut. În sensul că să le faci gustoase, fără să bagi cine știe ce prostii prin ele, astfel încât să le pierzi componenta ”sănătoasă” în detrimentul gustului.

Pe scurt, că m-am lungit suficient, vă recomand să le treceți pragul (eu am fost în Marty Plaza, locație recent deschisă – anul acesta) și să le testați preparatele și, de ce nu, dacă aveți chef / timp / nervi / nu uitați, să reveniți și să-mi spuneți, printr-un comentariu ce și cum.

Partea faină este că în luna decembrie, pentru fiecare produs comandat din meniul de iarnă Marty, oamenii donează 1 leu din valoarea preparatului în sprijinul programelor Fundației Inocenți.

Pozele au fost făcute de către Valentin Vesa.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Vlad Muresan unDulce

Famous. Esență. Eclectic Famous. O colecție de esență!

Next Post

Tehnologia lucreză pentru noi nu împotriva noastră!

Related Posts