fbpx

Mâncarea de la #UntoldFestival

Era culmea să nu abordez acest subiect. Sincer, nu îmi dau seama de ce nu l-am abordat până acum la niciun alt festival, având în vedere că standurile comercianților de mâncare sunt primul lucru pe care le vizitez.

Zona de mâncare am vizitat-o încă de când se amenaja, așa că am știut dinainte de a se da drumul publicului larg, ce anume vom putea mânca… și am fost (încă sunt) dezamăgit! Până acum zona de food, e singura parte a festivalului care nu a fost gândită până la capăt. Nu vorbesc de logistică, nu vorbesc de amenajare, aprovizionare.

Avem aceleași lucruri de mâncat, ca la absolut orice alt festival: salată, grill, hotdog, popcorn bla bla bla.

Picnic in the Park și Summer Well Festival au fost singurele care au încercat să schimbe ceva pe zona asta, dar nu cu mare succes.

Mă așteptam de la organizatorii Untold Festival să rupă și aici!

Când am fost la Festivalul Lună Plină (nu încercăm să le comparăm, nu asta vreau să vă spun), în sat era o tăntică ce vindea brânză și roșii, la kg. Fiindu-mi foame și înafară de superscumpul restaurant din Biertan și niște sandwich-uri clasice, nesănătoase și fără gust… din alea ce se mănâncă la oraș, nu aveai nimic de mâncare (tu ca turist), așa că am rugat-o pe tanti asta să-mi vândă o felie de pită (avea ea pită pentru ea) unsă cu niște brânză și 3 felii de roșii. Mi-a vândut.

După 2 felii, o întreb dacă nu are și slănină, că aș gusta. Mi-a făcut o gustare din brânză, roșii, slanină și pită adevărată, de stătea pisica-n coadă.

După 4 ore, tăntica asta nu a mai avut brânză și roșii de vânzare. A 2-a zi a venit pregătită și nu a vândut decât sandwich-uri din astea. A rupt! Toată lumea era înebunită după mâncarea vândută de ea.

Așadar, să revenim la Untold Festival, cred că era de bun augur ca unul dintre comercianți (dacă nu chiar organizatorii festivalului) să vândă mâncarea pe care o mânca Prâslea cel Voinic, Făt frumos sau Ileana Cosânzeana… cred că e căutată mâncarea autentică românească.

Zic că ar trebui să învățăm de la Subcarpați și să profităm de folclor, de autenticitate, de tot ce e bun românesc. Mâncarea nu e o excepție și cred că dacă în meniu am fi găsit mâncarea pe care o mânca Vlad Țepeș, nu doar oamenii de festival ar fi fost încântați, dar și media internațională.

Nu-i bai, poate la ediția cu numărul 2!


11 comments
  1. pai o fundatie care se ocupa de promovarea clujului nu s-a gandit sa faca niste standuri cu mancare traditionala? da, stiu ca acum dupa ce ai avut tu idea e simplu, dar s-ar putea face foarte simplu si ar aveza un impact imens. zic! 🙂

  2. Faptul ca nu a fost pe gustul tău e ciudat spre irelevant, mai ales ca am văzut și varza cu ciolan la un stand. Sa aștepti mâncare adhoc facuta de bătrâni la un festival imens unde plătești cu un card este aiurea din f multe puncte de vedere. Ca sa nu mai vorbim de probleme strict logistice pe care le pune mancarea noastră tradiționala în contextul asta. Au fost de la cârnați la sushi la salate la clatite la burgeri la mâncare gatita normala (tradiționala, inclusiv ciorbe, dar fără chestii pretențioase ) la mâncare indiana (!) la hot dog, popcorn, waffles, porumb fiert, kurtos, dulciuri (ciocolata pana la chestii turcesti), McDonald’s. Festivalul era despre muzica moderna și tineri și multiculturalitate, nu despre varza a la cluj, sau muzeul satului. Plus ca nu știm ce manca făt frumos și nu avem în poveștile respective laitmotive culinare puternice care sa iasa în evidenta. Nu înțelege greșit, îți respect opinia și sunt conștient ca e vorba de percepția fiecaruia, dar pt cine citește și nu a fost acolo, imaginea proiectata e extrema și in directia greșita. Eu nu am mai văzut o plaja de optiuni atat de larga la nici un eveniment de genul asta la noi și în nici un caz mâncarea nu era un exponent al tematicii evenimentului. Ca sa nu mai vorbim ca la media de vârstă de acolo, ma îndoiesc ca ar fi păsat cuiva de slanina cu ceapa,sa fim serioși.

    1. Totuși mă gândesc că la mine-n casă gustul meu nu e ciudat ușor spre irelevant… și mare lucru nu ai înțeles din articol, presupun că l-ai citit pe diagonală. Nu de alta, dar eu nu am zis că nu e bună mâncarea, am zis că e banală, și, dacă citeai cu atenție, am zis că ma așteptam să rupă ȘI aici (ai înțeles sensul cuvântului ȘI, da?

      Iar faptul că tu nu știi care e mâncare tradițională, nu înseamnă că domnul Groza spre exemplu (ți-am dat și link în articol să vezi cine e, în cazul în care nu știi cine e) nu știe. Festivalul este despre mult mai multe decât muzică modernă, printre altele promovează zona. Îți amintiști campania Pay with Blood, știi care e prima chestie pe care a făcut-o? A poziționat geografic festivalul… toată lumea a știu că el se află în Transilvania! Și ca să-ți răspund și la faza cu ”mâncarea nu era un exponent al tematicii”, îți spun doar că detaliile fac diferența.

      Acum, că ție nu ți se pare relevant să promovezi și cultura românească într-un asemenea eveniment, mi se pare ușor ciudat spre irelevant.

      Altfel, toate bun și frumoase 🙂

      1. Ai evitat argumentele logice. 1. Logistica necesara pt mancare tradiționala regulamentara, facts. 2. ‘mancare banala’ vs o varietate enorma prezenta in realitate. 3. Vezi festivalul ca ceva ce nu trebuia sa fie (serbare câmpeneasca). Asta nu înseamnă că nu poți sa iti dorești, e dreptul tau 4. Atitudinea tipica zonei ‘la mine în casa’. Nu exista asa ceva, bine ai venit în globalizare. 5. Media de vârstă si lineup – ambele fiind nepotrivite cu așteptările tale oricum ai da-o. La chestia cu promovarea, as fi avut orice alta obiectie in afara de mâncare (tematica nu a fost valorificata cum ar fi trebuit, dar în nici un caz prin..mancare) , ar fi cazul sa ne depasim figurile de mari gurmanzi (ca popor) în condițiile în care bucătăria românească nu e nici pe departe relevanta global, si cea din zona e extrem de grea si nesănătoasa (fact, nu parere). 6. Apreciere gratuita legata de cunoștințele mele culinare. Nu ne masuram e-penisul aici, eu cel puțin nu sufăr de complexul (cel mai) al multor ardeleni, dar nici nu ma las pus la punct de vrajeli gen ‘ala știe ce spune’, având si eu un cuvânt de spus fără sa fie nevoie sa îmi prezint CVul în domeniu. Eu nu am nimic cu părerea ta, cu doar cu modul de expunere dezechilibrat. Atat. So…nu am citit pe diagonala, desi faptul ca am zis ca e irelevant a fost o alegere nefericita de cuvinte din partea mea, într-adevăr. Plus ca dacă vrei mâncare tradiționala adevarata, mai corect ar fi sa se promoveze localurile din zona, nu ghereta din festival, eu asa as fi făcut (ceva mai vizibil)

        1. La subiect.
          1. Nu e cu nimic mai presus, de orice logistică legată de mâncare. Ce crezi tu că aveai nevoie în plus, față de ce avea Moldovan, sau Marty?
          2. Eu am dat exemple în articol, asta nu înseamnă că nu e banală
          3. Din contră, îl văd așa cum trebuie. Nu confund petrecerea câmpenească cu el, tu ai avut impresia că o confund. Te rog eu să te uiți la niște filmări de la domnul Mircea Groza ca să vezi ce vorbesc.
          4. Nici nu are rost să intrăm în doscuția asta, zău!
          5. Subcarpați te contrazic.
          6. Nu a fost deloc gratuită, asa ai lăsat impresia (varză a la cluj și brânză cu ceapă… tu te-ai rezumat la asta). Iar în ceea ce privește măsurarea, nici nu mi-a trecut prin minte așa ceva…

          Restul e istorie, nu am de gând să mai intru în discuții legate de ”dezechilibrat”, CV-ul și promovarea. Fără să o iei nicicum, m-ai plictisi cu nonargumentele de genul: nu trebuie să-mi prezint CV-ul, am și eu un cuvânt de spus.

          Am înțeles, crezi că ideea mea, sau articolul ăsta e o prostie. E ok, nu vreau să-ți schimb părerea, până la urmă e dreotyl tău și chiar e bine să nu fim toți pe aceiași lungime de undă.

          Dar de aici și până la a spune că am pus festivalul într-o lumină proastă, e cale lungă. Poate nu mai făceai nefericita alegere de cuvinte dacă citeai înainte articolul Untold, prima zi de festival, așa cum am simțit-o eu, poate doar.

  3. Eu cred ca daca avea cineva o asemenea initiativa era bine primit sa isi vanda mancarea la Untold. Pur si simplu nu a fost nimeni care sa vrea sa vanda asa ceva acolo. Faptul ca organizatorii nu au tras de maneca fiecare tip de gastronomie sa isi ia un spatiu acolo nu e o chestie care trebuie imputata.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Untold, prima zi de festival, așa cum am simțit-o eu

Next Post

Summer Well, 8-9 August 2015, Domeniul Stirbey.

Related Posts