fbpx

Tips & Tricks sau cum să nu cazi în capcana turistului. Astăzi vorbim despre restaurante.

Zilele trecute am fost la Travel Smart Forum Cluj 2017. Marketing și travel la un loc!, motiv pentru care vă scriu eu acum acest articol. Oarecum am fost inspirat și motivat de cei care s-au urcat pe scenă și ne-au povestit din experiența lor. Am fost ”presat” ca să spun așa, să mă apuc să scriu acest articol. De mult tot îmi doresc să vă spun cum mă descurc eu în concedii, excursii, espcapade sau chiar în interes de afaceri.

Persoanal, ori de câte ori merg undeva, mă documentez puțin. Înainte de a ajunge la destinație, mă interesez de mâncarea locală. Sub nicio formă nu o să mănânc fructe de mare într-o zonă în care, spre exemplu, carnea de porc face parte din mâncarea locală, iar fructele de mare nu. Cu siguranță în aceste condiții voi căuta localuri, restaurante, bistro-uri cu specificul carne de porc.

Sunt mare fan fructe de mare, dar totodată sunt un gurmand care vrea să descopere tradițiile și cultura localnicilor prin prisma mâncării. Să știți că ce mănânci are un impact foarte mare în societate, în transformarea noastră, a indivizilor. Poți să observi că există o legătură strânsă între comportamentul omului și ceea ce mănâncă… în fine, divaghez.

Pentru alegerea localului unde să mănânc mă folosesc cu mare succes de tripadvisor. Daaaar, aici nu mă iau strict după nota pe care o are, ci mai degrabă citesc recenziile lăsate de către cei care i-au trecut pragul.

În Bari, Italia, am găsit un restaurant care era pe ultimele locuri pe tripadvisor, cu toate că restaurantul se află la km zero din zona turistică și are o tradiție de câteva generații (e o afacere de familie care se transmite din tată-n fiu), datorită faptului că cel care te servea, care printre altele era și proprietarul restaurantului, era un om dintr-o bucată… te ducea cu gândul la The Soup Nazi. Restaurantul nu are meniu, te întreabă doar ce fel de carne vrei la felul 2 (vită sau pește a fost întrebarea pe care noi am primit-o) și dacă vrem vin sau bere. Atât. Apoi a venit cu 3 feluri de mâncare, vin, apă… tot ce mănâncă italienii la o masă. Pentru mine e fost mult prea mult, dar a fost exact așa cum am sperat: mâncare extrem de gustoasă, locală, la prețuri decente.

Să nu vă imaginați că toate incursiunile mele culinare sunt documentate în prealabil. În Grecia spre exemplu, îmi place să explorez. Grecia, din punctul meu de vedere, este o destinație culinară ieftină, dar plină de recompense.

În Grecia vă recomand să vă pierdeți pe străduțele lor și să mâncați la taverne care nu nu apar niciunde pe online. O să rămâneți plăcuți impresionați. Dacă sunteți pe o insulă și găsiți o masă cu 2 scaune într-o curte, sunt șanse foarte mari ca cineva să vă servească cu mâncare și băutură. Întrebați, chiar dacă nu vedeți niciun semn afară, o să rămâneți surpinși.

În Kalamata am găsit o tavernă, ascunsă pe străduțe, fără niciun semn, în care două surori trecute de a 3-a tinerețe găteau zilnic ceva. Nu  au meniu, nu au prezență pe online, au 3 mese și o pasiune pentru mâncare.

Portugalia este raiul pe pământ, culinar vorbind și din punctul meu de vedere (evident!) am ”vânat” satele pescărești. Tot de pe internet s-a făcut documentarea, după care am aplicat simțul de la fața locului… ce ne-a făcut cu ochiul.

Așadar, fără să o mai lungesc, sfatul meu pentru a nu pica în capcana turistului:

  • Citiți înainte de a face călătoria. Citiți despre regiunea pe care urmați să o vizitați (istorie, cultură, gatronomie etc)
  • Consultați aplicațiile specifice: tripadvisor, bloguri culinare, publicații. Foarte important: citiți care sunt motivațiile pe care le dau oamenii pentru o anumită notă. Veți rămâne suprinși să aflați că cineva dă 10 la un restaurant pentru că are baia amenajată frumos, sau, mai rău, îi dă nota 1 pentru că ospătarul nu știe vorbi engleză. Personal citesc și recenziile de pe google.com
  • V-aș recomanda să vă întrebați cunoscuții, dar e sensibilă chestiunea asta… poate ei sunt intenționați bine. Am avut experiențe și și, motiv pentru care îi întreb doar pe ăia care sunt pe aceiași lungime de undă cu mine.
  • Plimbați-vă pe străzile adiacente kilometrului zero, îndepărtați-vă puțin de zona turistică (nu spun că nu sunt localuri bune și aici), găsiți localurile pe care le frecventează localnicii.
  • Întreabă unde ești cazat unde mănâncă ei. Unde ies cu prietenii în oraș, explică-le exact ce vrei să descoperi. Oamenii, în general, doresc să te ajute… doar că trebuie ca tu să le explici exact ce vrei, să nu-i lași pe ei să presupună.
  • Niciodată nu pleca flămând! (E o regulă pe care, recunosc, nici eu nu o respect întotdeauna). Dacă nu ai presiunea foamei, totul e mai ușor 🙂

Că-cam asta fost. Așa, pe scurt. Tu cum faci să nu cazi în capcana turistului?

Bonus, aplicații de mobil pe care le folosesc:

  • TripAdvisor
  • Vivino Wine Scanner
  • Bean hunter

3 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Platinia Shopping Center – o nouă destinație pentru cumpărături în #Cluj-Napoca

Next Post

Prima “grădină zoologică” virtuală, din România, cu animale sălbatice aflate în LIBERTATE.

Related Posts