Cum m-am lasat de fumat

Acum ceva timp spuneam ca exista doua tipuri de oameni: fumatori si nefumatori. Intre timp am mai crescut putin, si am realizat ca exista a 3-a categorie de oameni, si anume ex-fumatori… acum o sa veniti sa imi spuneti ca un fost fumator, e tot una cu un nefumator… ei bine, va contrazic… nu de alta, dar eu am fost si una si alta… si e cu totul altceva un nefumator fata de un ex-fumator. Diferenta e mare, un ex-fumator a fost acolo!

Bun, dar sa revenim la oile noastre, sau ma rog, la tigarile noastre si sa va spun cum am reusit eu, dupa mai bine de 15 ani sa ma las de fumat!

Sunt sigur ca ati auzit de cartea lui Allen Carr [In Sfarsit Nefumator]. Sincer, am incercat cu ea, dar la mine nu a mers, motivele sunt reale, dar pur si simplu nu a mers.

Sunt sigur ca ati auzit si de metode babesti gen: inmoaie o tigara in lapte, las-o sa se uste si apoi fumeaz-o… o sa ti se para asa de rea tigara, incat nu o sa vrei sa mai fumezi… nici asta nu a functionat la mine.

Probabil ati auzit ca au fost cativa care s-au lasat dupa o raceala puternica… au stat 5 zile la pat, si gata, pur si simplu nu le-a mai trebuit sa fumeze. No’, io nu am avut niciodata aceasta problema… in sensu’ ca oricat de bolnave eram, tot imi trebuia sa fumez. Putea sa ma doara gatul oricat de rau, dar tigara tot o fumam. Prin urmare, nici asta nu a functionat la mine.

Asa ca, intr-o zi de joi… si acum imi amintesc, nu era inceput de saptamana, nu era inceput de luna, nu era maine dimineata. Nu, intr-o zi de joi, dupa ce m-am intors de la birou, am decis ca: din acest moment nu mai fumez! Pachetul de tigari era pe jumatate plin.

Am umblat 3 luni de zile cu pachetu ala in buzunar. Am zis ca daca nu sunt in stare sa ma abtin, macar sa am ce fuma… niciodata nu mi-o placut sa cer tigari… prin urmare, am pastrat pachetu’ ala in buzunar timp de trei luni!

Asadar, daca vrei sa te lasi de fumat, sfatul meu e: lasa-te in secunda asta! Nu astepta pana la inceputul saptamanii, sau inceputul lunii. Nu astepta pana se termina pachetul de tigari! Nu astepta in general! Daca vrei sa te lasi de fumat, o faci pur si simplu… dar constient fiind ca te lasi! Pentru ca, va spun, nu e usor sa te lasi… sau cel putin mie nu mi-o fost usor.